Társoldalunk:

Biztonsági őr óvta Michelisz Norbertet, az egész falu ellene küzdött

2017.12.12. 06:30

Pár napja Michelisz Norbert a legnagyobb magyar autós siker, a túraautó-világbajnoki cím kapujában állt, de az ő és a szurkolók álma végül füstbe ment. Drukkerei közül sokan sírtak. Van azonban egy kis falu Baranyában, ahol – történjen bármi – mindig tárt karokkal várják haza. Michelisz Norbert szülőföldjén, Himesházán jártunk.

Keskeny, de jó minőségű országúton robogunk Pécsváradról dél felé. Dombról le, hegyre fel, végtelen kanyarrengeteg az egész. Ha lennének rázókövek, akár a régi Nürburgring egy szakasza is lehetne. Kölyökkorában bizonyára Michelisz Norbert is ezeken az utakon kóstolt bele először az autóvezetésbe. Kiváló terep a versenyzői szakmai alapjainak elsajátításához...

Michelisznek mindig van ideje egy dedikálásra, a magyar szurkolókra. Megszenvedi, ha nem tud megfelelni az elvárásaiknak, főleg a HungaroringenForrás: Jean Michel Le Meur / DPPI/Jean Michel Le Meur

Sváb gyökerektől indult a nemzetközi karrier

Baranya megye déli és keleti részét a Mária Terézia idején betelepített sváb szőlőművesek leszármazottai lakják. Errefelé minden településnek van német neve, amit ki is írnak a községtáblára.

Mohácstól 16 kilométerre végre elérjük célunkat, Nimmescht, azaz Himesházát. Ez a bájos kis falu az ország legnépszerűbb autóversenyzőjének, Michelisz Norbertnek az otthona.

A dél-baranyai települések többségéhez hasonlóan Himesháza is büszkén viseli sváb nevétFotó: Polyák Attila - Origo

Miközben a futballpályán a vakondok fáradhatatlanul dolgoznak, hősünk valahol egy repülőgépen utazik Japánból Franciaországba, hogy átvegye a túraautó-világbajnokság második helyéért járó trófeát.

Himesháza tipikus magyar falu községházával, postával, vegyesbolttal, sörözővel és mívesen fedett buszmegállóval. Lakossága 1050 fő, melynek kétharmada sváb származású, amire a helyiek joggal büszkék. A dombon német nemzetiségi óvoda és általános iskola működik, a szülők a környező településekről is áthordják ide a gyerekeket. Az iskola első emeletén található tablókép elárulja: Michelisz Norbert is ide járt, 1998-ban végzett.

Himesháza polgármestere vérbeli sport- és Michelisz-rajongó. Javaslatára már 2009-ben a község díszpolgárává választották a kiváló pilótátFotó: Polyák Attila - Origo

A helyi ABC vezetője, Mezeiné Erzsike jól ismeri a Michelisz családot, hiszen hősünk édesanyja valamikor az osztálytársa volt

Norbi mindig egy tisztelettudó fiú volt. Nem megy el mellettem úgy, hogy ne adna két puszit. Aranyos gyerek, aki ugyanott maradt, ahol volt: két lábbal a földön"

– meséli mosolyogva.

A község híres szülöttje a hétköznapokban is jelen van. Himesházán mindenki szereti "Norbit", és nagyon büszkék ráFotó: Polyák Attila - Origo

Michelisz Norbert az elmúlt években nőtte ki magát világhírű sportolóvá, ám a himesháziak a kezdetektől fogva büszkék rá. „Az első lépésektől, az első Suzuki-kupás teszttől kezdve figyelemmel kísérjük Norbi pályafutását" – meséli a polgármester, Pataki Péter.

Már 2009-ben díszpolgárrá avattuk, amikor megnyerte a SEAT León Európa-kupát. Én előterjesztettem, a képviselő-testület pedig egyhangúlag megszavazta. Nem volt kérdés."A polgármester szerint szerencsés helyzetben vannak, Himesházán ugyanis az egy főre jutó hírességek száma „meghaladja az országos átlagot". Kétségkívül Michelisz a legnevesebb leszármazottjuk, de a helyi hírességek között találhatunk raliversenyzőt, operett-énekesnőt, színészt, harmonikaművészt és élvonalbeli labdarúgóedzőt is.

Nem kérdés, ki a helyi polgárőrök favoritjaFotó: Polyák Attila - Origo

Ezek szerint Himesházán az autósport népszerűbb, mint a foci? – provokálom a polgármestert, de ő pontosít. „A községnek három futballcsapata van: az iskolai ificsapat, az utánpótláscsapat, meg a nagycsapat, ami a megyei II. osztályban játszik." Az viszont biztos – mondja –, hogy kora reggel kelnek, ha Japánban van a túraautó-verseny, és késő éjjel fekszenek, ha Argentínában.

Ahol a Michelisz név közösségformáló erő

Hétvégén, ha verseny van, a falu apraja-nagyja összegyűlik a főút menti presszóban, hogy együtt izguljanak a nagy tévé előtt.

Itt mindenki szereti Norbit, a falu mind az ezerötven lakosa a szurkolója. Ez száz százalékos találati arány"- jegyzi meg büszkén Pataki Péter. A vb-címet eldöntő katari futamok napján a polgármester kölcsönadta a hivatal óriás kivetítőjét a sörözőnek, hogy együtt szurkolhassanak a világbajnoki címért. Nem rajtuk – és nem is a magyar versenyzőn – múlt, hogy végül nem sikerült.

Egy jóféle magyar sportkocsma: a Rittlinger Söröző a felfokozott hangulatú WTCC-futamnézésekről és komoly Michelisz-gyűjteményéről nevezetesFotó: Polyák Attila - Origo

Michelisz nem érte be annyival, hogy megismertette az országgal szülőfaluja nevét, Nem feledkezik meg a gyökereiről, saját közösségről sem. Tavaly ajándékcsomagokkal, autogramkártyákkal lepte meg az óvodásokat és iskolásokat karácsonyra, akik féltett kincsként őrzik az aláírását. Himesházán a nyár végén tartják a Mézes Napokat, ami a sváb méhész hagyományok ünnepe. Olyankor lehet találkozni, beszélgetni, közös fotót készíteni a túraautó-vébé menőjével, aki mosolyogva tűri, hogy mindenki akar belőle egy darabkát.

Ha kíváncsi, milyen hangulatban telik egy WTCC-futamnézés Himesházán, lapozzon!

Előző
  • 1
  • 2
Következő