Társoldalunk:

Michelisz felkente Mullert a szalagkorlátra Hollandiában

2018.05.20. 17:33

A durván visszalassított Hyundai-jal 14. lett ugyan a vasárnap reggeli időmérőn Michelisz Norbert, de a nürburgringről hozott öt rajthelyes büntetése miatt csak a 19. helyről indulhatott a WTCR első hollandiai futamán. Aztán jött a szalagkorlát, és egy döbbenetes ütközés Yvan Mullerrel.

A vasárnap délutáni verseny rajtjánál a második helyről induló Yann Ehrlacher hibátlanul lőtt ki a Hondával, meg is előzte a pole-ban kicsit elbambuló Rob Huffot és a Volkswagen Golfot. Ment a helyezkedés a mezőnyben, az agyonsúlyozott és az egeket karcoló hasmagassággal induló Hyundaiok a rajtrács második feléből igyekeztek minél előrébb jutni. Az egyik balosban Muller külső íven került Michelisz mellé, valahogy összeért a két autó, a magyaré elképesztő erővel tolta fel a szalagkorlátra az YVR hófehér i30-asát.

Előbb csak sárga zászlóztak, majd pirossal megszakították a futamot - érthető módon. A két Hyundai olyan lehetetlen pozícióban pihent egymáson, hogy idő, tér, technika és erő is kellett hozzá, hogy szét tudják szedni őket.

Hyundaiok egymáson, szerencsére a versenyzők jól vannakForrás: Origo

A több mint negyedórás szünet alatt nagy nehezen lehámozták Muller autóját a korlátról, majd jöhetett a sérült elemek javítása a pálya szélén.

Ez lett a végállomásForrás: Origo

Muller szűkszavúan kommentálta az esetet: 

Döbbenet, hogy a 20. helyen össze lehet törni egy autót. Őrület. Nem tudom, hogy Norbi miért csinálta ezt. Csak az autó érdekel most, és hogy össze lehessen rakni a hétfői versenyekre.

Az újabb rajtnál Ehrlacher megint nem hibázott, magabiztosan jött el elsőként a Münnich Motorsport Hondájával. A holtidőben vizsgálták a versenyfelügyelők az első rajtot, két boxutca-áthajtásos büntetést osztottak ki: az egyiket a szabadkártyás holland hercegnek, Bernhard van Oranje Nassau-nak, a másikat Benjamin Lessennessnek, amiért bemozdultak.

A 12. körben újabb biztonságiautó-szakasz kezdődött, mert Giovanardi Alfája összeakadt Szabó Cuprájával, az olasz a falban kötött ki, el kellett vinni onnan. A harmadik rajtot is jól fogta meg Ehrlacher, a fiatal francia szépen tartotta maga mögött a mezőnyt, és magabiztosan lódult meg, miután kiment a biztonsági autó. A mögötte haladó Aurélien Comte fél körön át tudott csak tapadni rá, majd kijött a Honda és az Audi közötti különbség, el is engedte a harcot, és behozta második helyen a DG Sport Competition autóját. Rob Huff Gordon Sheddennel csatázott még egy szépet, de végül megtartotta harmadik helyét a 2012-es WTCC-s világbajnok.

A vasárnapi első futam végeredménye:

Így áll most az összetett:

És a csapatbajnokság:

Hétfőn a WTCR programja egy időmérővel és két futammal, a TCR Európa-kupáé pedig egy versennyel folytatódik. A futamokat ismét élőben követhetik az Origón.