Vágólapra másolva!
Volentér Balázs a Slovakiaringen első magyar autóversenyzőként próbálhatott ki egy, a Le Mans-i 24 órás versenyen is használt LMP3-as modellt.

„A privát tesztnap során kétszer harminc perc felmenetelem volt, ezalatt kellett megismerkedni a technikával. Az első etap még valóban csak a „barátkozásról" szólt, próbáltam a lehetőségekhez mérten gyorsan kiismerni a gépet, ami egy valódi bestia: 900 kilogramm össztömeg, hatalmas test, közel 500 lóerő ördögi nyomatékkal megspékelve, és majd 270 km/h végsebesség" – mondta Volentér Balázs a próbakörök után.

Volentér Balázs a Le Mans-i szörnyeteg mellett Forrás: Hafra Zsolt

"A leszorítóereje elképesztő, a féktávjai félelmetesek, és ami külön furcsaság, hogy a szűk kabinból nehezen lehet tájékozódni. Forma autós múltamban megszoktam a kis látóteret, de ez még így is meglepett. További nehézség volt, hogy a forma autóval ellentétben nem láttam a kerekeket.

– büszkélkedett nem ok nélkül a magyar versenyző.

Volentér Balázs és az LMP3 Forrás: Hafra Zsolt

Az első etap tapogatózása után már bátran nyomta a gázt, mert – ahogy fogalmaz – úgy érezte magát, mint aki mindig is ezzel a géppel versenyzett. "A teszt során volt olyan kanyar, ahol optimális esetben 1.8 G erő hat az emberre, ezt nekem sikerült 240 felett 2.3 G-re feltornászni. Rendkívül élveztem az egészet, és nagyon kíváncsi vagyok a folytatásra" – zárta mondandóját Volentér Balázs.

900 kg, 500 lóerő, 270 km/h Forrás: Hafra Zsolt

A remek teljesítménynek meglett az eredménye: a Janík Motorsport ülést ajánlott Volentér Balázsnak a következő versenyére, ami egy háromórás endurance (megbízhatósági) futam lesz augusztus közepén, amit ugyancsak a Slovakiaringen, a közép-európai zónabajnokság égisze alatt rendeznek.