Társoldalunk:

Újabb magyar autósport siker: Volentér Balázs LMP autóval nyert futamot

2018.08.22. 13:21

A jól sikerült teszt után élesben is kipróbálta a Le Mans-i 24 órás versenyen is használt LMP3-as modellt Volentér Balázs. A magyar versenyző ráadásul rögtön győzelemmel mutatkozott be a Közép-Európa Zóna Bajnokságon, a SzlovákiaRingen.

A cseh Janík Motorsport színeiben teljesített endurance-versennyel a magyar pilóta sporttörténelmet írt, hiszen ő az első magyar, aki LMP autóval állhatott rajthoz. A fiatal tehetség korábban csak sprintfutamokon vett részt, így komoly kihívás volt a számára az egyórás megmérettetés. 

Igaz, már az első perctől látni lehetett, hogy érzi az autót, hiszen a legelső szabadedzést megnyerte, majd a pénteki időmérőn egyetlen körrel, a hétvége legjobb idejét futva az abszolút pole pozíciót is bezsebelte, azután jöhetett a futamgyőzelem.

Volentér Balázs első hosszú távú versenyén rögtön győzni tudottForrás: Hafra Zsolt

„Fantasztikus hétvége volt! Már csütörtökön látszott, hogy jó a tempónk, de azt is tudtuk, hogy nem lesz egyszerű. Az időmérőn már az első körben megfutottam a hétvége legjobb idejét, amin még tudtam volna tovább is javítani, ha nem hibázok. Az igazi mélyvíz viszont csak ezután következett: a megbeszélt stratégia szerint én kezdtem a futamot, de karrierem alatt még sosem csináltam repülő rajtot. A mellőlem induló GT3-as autók jóval erősebbek voltak, és a hosszú célegyenesnek köszönhetően ki is jött az erőfölényük, így a start után végül az 5. helyre sikerült besorolnom - de a kategóriában megtartottam a vezető pozíciómat. Ezután elkezdtem levadászni az előttem lévő autókat, de nem volt könnyű dolgom, ugyanis nagyon kellett vigyáznom a gumikra, mivel a többiekkel ellentétben mi egyetlen garnitúrával teljesítettük a versenyt.

Volentér Balázs a Janík Motorsport autójábanForrás: Hafra Zsolt

A váltó az iszonyú hőség miatt rakoncátlankodott, így felváltásnál jóval korábban kellett reagálnom.  Kevéssel féltáv után hajtottuk végre a kötelező kiállást és a pilótacserét, a kategória első helyéről adtam át csapattársamnak, Václávnak a kormányt, aki szintén szuper teljesítményt nyújtott, így sikerült megszereznünk a kategória győzelmet, az abszolút értékelésben pedig a második helyen végeztünk. 
Rengeteget tanultam ezen a hétvégén, és nagyon élveztem a közös munkát a Janík Motorsporttal. A csapat nagyon elégedett volt a teljesítményemmel, így már zajlanak a tárgyalások a következő, Brno-i versenyről. Ezúton is szeretném megköszönni nekik a megterhelő hőségben nyújtott precíz munkájukat, a támogatóimnak pedig hálás vagyok a bizalomért, a lehetőségért és a segítségükért" - értékelte a hétvégét a sportoló az Origóhoz eljuttatott közleményben.