Társoldalunk:

Harmadik lett a gyorsaságimotoros német bajnokságban Kovács Bálint

2018.10.01. 13:40

Az összetett pontverseny harmadik helyén végzett Kovács Bálint, a H-Moto Team 17 éves versenyzője a gyorsaságimotoros német bajnokság Suzuki Cup kategóriájában, miután az elmúlt hétvégén rendezett hockenheimi utolsó fordulóban előbb második lett, majd egy vitatott és később megóvott ütközés miatt kiesett.

A fiatal pilóta szombaton második lett az időmérő edzésen, a versenyen pedig szintén másodikként ért célba, míg az összetett második helyére ugyancsak esélyes német riválisa kiesett.
A 17 éves magyar motoros így a vasárnapi zárónapot a pontverseny második helyén, 16 pontos előnnyel várta, és a rajt után harmadiknak sorolt be, maga elé engedve összetettbeli legnagyobb ellenfelét. Kovácsot később a mögötte motorozó riválisa megpróbálta megelőzni, de összeütközött vele, mindketten elestek, és fel kellett adniuk a versenyt. A magyar pilótát az orvosok megvizsgálták, de kisebb zúzódásokkal megúszta a balesetet. A magyar csapat óvást nyújtott be a rendezőknek, akik formai okokból elutasították azt.

Kovács Bálint tavasszal történelmet írt OscherslebenbenForrás: JOERG KLOEPPNER/Jk Sportsfoto

"Bálint ellenfelének esélye sem volt azon a ponton előzni, ahol megpróbálkozott ezzel, ráadásul számára már semmi tétje nem volt ennek a futamnak, ezen túl jelentős anyagi kárt okozott nekünk ezzel a manőverrel" - nyilatkozta az MTI-nek Kelemen Krisztián, a H-Moto Team csapatfőnöke. Sajnáljuk, hogy Bálintnak nem jött össze az összetettben a második hely, de ezzel együtt büszkék vagyunk rá, mert nagyon fiatalon végzett harmadikként egy 23 fős, erős nemzetközi mezőnyben."
Kovács április végén sporttörténelmet írt azzal, hogy - még 16 évesen - a német bajnokság szezonnyitóján, Oscherslebenben egy futamot megnyert,  majd a második versenyen második lett.

Korábban még egyetlen magyar motorversenyző sem aratott ehhez hasonló sikert ennyire fiatalon nemzetközi sorozat felnőtt mezőnyében.

Július elején, a belgiumi Zolderben rendezett második fordulón Kovács mindkét futamot a második helyen zárta, és ezt a teljesítményét a németországi Schleizben is megismételte július végén. A 17 éves pilóta augusztusban hazai körrekordot állított fel a Hungaroringen, és első felnőtt magyar bajnoki címét szerezte az 1000 köbcentiméteres kategóriában.