Társoldalunk:

Szalayékat a sziklák sem állították meg a Dakaron

2019.01.10. 08:00

A sziklás terep sem fogott ki a magyar pároson a Dakar-ralin. Szalay Balázs és Bunkoczi László a harmadik gyorsasági után összetettben tovább javított pozícióján úgy, hogy a világsztárok közül is sokan pórul jártak a San Juan de Marcona és Arequipa közötti 331 kilométeres mért szakaszon.

Az Opel Dakar Team kettőse a 41. helyen zárta a napot, összetettben pedig a 28. helyről várja a folytatást. Igaz, a szervizcsapatnak volt dolga éjszaka.

„A sziklák ma nem voltak a barátaink, az biztos – háromszor is borsot törtek az orrom alá. Az első komolyabb dűnesornál az egyik homokdomb tetején átbuktattam az autót, és éreztem, hogy a kocsi alatt egy szikla van, mert azon pont megakadt. Fel kellett emelni a Grandland X-et, kiszedni alóla a sziklát, ami eltartott egy darabig, ráadásul közben az egyik side by side buggy a kerekével nekicsúszott Lacinak, aki ült a keréknél. Szerencsére nem lett nagyobb baj, mentünk tovább, majd néhány kilométerrel később egy éles kő kivágta a bal hátsó abroncsot, azt kicseréltük, de a neheze csak ezután jött, mert a porban nem láttunk semmit, és egy szikla kiütötte az első futóművünket. Kiszálltunk, megnéztük, csóváltuk a fejünket, és elvergődtünk valahogy a CP2-ig, ahol Darázsi Zsolt ránézett, és azt mondta, hogy kibírja. Akkor gázt adtunk megint. A kerekek összevissza állnak, és billeg az autó, de itt vagyunk a célban, és ez a lényeg”- mondta az Opel Grandland X pilótája, Szalay Balázs.

Helytálltak ott, ahol a legnagyobbak is elvéreztekForrás: Victor Eleuterio/Victor Eleuterio

Navigációs szempontból sem volt könnyű napjuk a magyaroknak, mert 102 GPS-pontot kellett érinteni, ami bőven adott munkát a navigátoroknak. Ezen felül az ásás és a kerékcsere sem egyszerű művelet a sivatagban.

„A navigáció sem volt könnyű, de Balázsnak ezen a napon mégis nehezebb dolga volt, mert a nullához képest egy negyeddel elfordult a kormány, amikor kiütöttük az autó alól a futóművet, úgyhogy onnantól kezdve minden jobbkanyarban hármat kellett tolatnia a szerpentinen, hogy be tudjunk fordulni. Most tényleg az a legfontosabb, hogy bent vagyunk a célban, már csak 462 kilométer van hátra a táborig, és onnantól kezdve már jó kezekben lesz a Grandland X” – mondta Bunkoczi László. 

A címvédő Carlos Sainz nem volt ilyen szerencsés, úgy kifogott rajta egy gödör, hogy teljesen elszálltak a reményei az idei győzelemre. 

A harmadik szakaszt a Stéphane Peterhansel–David Castera páros nyerte Al-Attijah és Baumel, valamint Przygonski és Colsoul előtt, Szalay és Bunkoczi a 41. helyen ért célba. Összetettben Nasszer al-Attijah és Matthieu Baumel vezet, a szaúdi-német Al-Radzsi, Gottschalk duó a második, Peterhanselék a harmadikok. A magyarok a 28. helyről várják a folytatást. 

Stephane Peterhansel (jobbra) gratulál Nasser Al-Attijahnak a harmadik gyors végénForrás: AFP/Franck Fife

A Dakar rali csütörtökön a maratoni szakasszal folytatódik, ami azt jelenti, hogy este csak a versenyzők szerelhetik a saját járművüket egy külön táborban, ahová a szervizcsapatok nem mehetnek, majd egy újabb szakasz után tér vissza a mezőny Arequipába.