Társoldalunk:

A hétvégén Budapestre jönnek a világ legjobb extrém motorosai

2019.01.14. 11:05

2019. január 20-án ismét Magyarországra érkezik a fedett pályás ügyességi motoros világbajnokság. Ez alkalommal a több szakaszból álló X-Trial motorverseny első futamát rendezik meg Budapesten, majd Barcelona, Marseille, Moszkva és Costa Rica állomások következnek.

Az extrém és ügyességi sportok kedvelői ezúttal a Papp László Budapest Sportaréna székeiből izgulhatják végig, ahogyan a világ legjobbjai két keréken elrajtolnak és megküzdenek egymással a lehetetlennek tűnő, extrém pálya elemein.

Egy fergeteges és látványos show, ami nem csak játék, hanem igazi küzdelem. 

2018.január 20-án ismét Budapestre jön a 24-szeres motoros világbajnok, a mindössze 32 éves spanyol Toni Bou.Forrás: Origo

Mi az X-TRIAL?

A motoros szakemberek szerint az X-Trial sokkal több, mint egy sport.

Izgalommal és feszültséggel teli ügyességi és technikai motorverseny.

Az X-Trial egy új koncepciósport, amely lehetővé teszi a versenyzők számára, hogy átélhessék és megtapasztalják saját határaikat. A lélegzetelállító extrém helyzetek elképesztő látványt nyújtanak a közönségnek. A lenyűgöző technikai motorverseny izgalmas és gyors tempója miatt hatalmas rajongótáborral rendelkezik szerte a világon. Valamennyi esemény sportarénában kerül megrendezésre, így mindenki számára teljes rálátás nyílik a pálya egészére, tehát a versenyek teljes szakasza jól átlátható. 

A világszínvonalú, félelmetes mutatványokkal és non-stop akciókkal fűszerezett esemény a FIM Nemzetközi Motorsport Szövetség (FIM) és a Magyar Motorsport Szövetség (MAMS) hivatalos versenye.

Toni Bou a Lánchídnál 2018-banForrás: Origo

X-TRIAL VERSENYFORMÁTUM

Első forduló:
Az első fordulóban a kilenc versenyzőt három futamba osztják. Minden futam minden versenyzőjének a hat szakaszból álló pályával kell megküzdenie egymás után úgy, hogy maximum egy percet tölthetnek az egyes szakaszokon. Miután mindhárom futam befejeződött, a versenyzőket 1-től 9-ig rangsorolják, függetlenül attól, hogy melyik futamban indultak.

Az első forduló legjobb hat versenyzője bekerül a második fordulóba.

Második forduló:
A második fordulóban a hat kvalifikált versenyzőt két hármas futamba osztják. A versenyzőknek ismét teljesíteniük kell a hat szakaszból álló pályát úgy, hogy ne lépjék át az egy perces szekciós időkorlátot.

A két legjobban teljesítő versenyző bekerül a döntőbe.

Döntő:
A döntőben a legjobbak mérik össze tudásukat egymással. Először az egyik, majd a másik versenyzőnek kell ismét teljesítenie a szakaszokat.

A forduló végén a legjobb pontszámmal rendelkező versenyző lesz az X-Trial győztese.

A világbajnokság további állomásai

2019. január 20. Budapest (Magyarország)
2019. február 3. Barcelona (Spanyolország)
2019. február 16. Bilbao (Spanyolország)
2019. február 23. Granada (Spanyolország)
2019. március 8. Marseille (Franciaország)
2019. április 6. San José (Costa Rica)
2019. április 27. Andorra la Vella (Andorra)