Társoldalunk:

A TV2 műsorvezetője bemutatta a jövő közlekedését

2019.06.01. 10:04

A nem is annyira távoli jövőbe vezette be az érdeklődőket Vogel Adrienn. A Roger Racing Team pálya- és raliversenyzője, a TV2 Supercar című műsorának háziasszonya múlt hétvégén, a most először megrendezett Debrecen Drive-on a Vodafone 5G segítségével mutatta be a közlekedés következő dimenzióját: a távvezérelt autózást. 

Az önvezető járművek felé vezető egyik legfontosabb állomás, a távvezérelt közlekedés lényege, hogy egy 5G állomás, valamint két 5G modem segítségével kommunikál egymással egy szimulátor és egy tesztautó. A BMW i3 típusú elektromos autó és a távoli vezetőülés közötti kapcsolat a Vodafone 5G kapcsolatán valósult meg, lehetővé téve a gépjármű valós idejű, távoli vezérlését. Az autóban található kamera valós időben, HD minőségben közvetítette a pálya melletti távoli vezetőüléshez azt a képet, amely a járműből volt látható, valamint ezzel párhuzamosan a jármű felé irányuló parancsokat is 5G kapcsolat továbbította.

Kósa Lajos is kipróbálta a jövő közlekedésétForrás: Debrecen Drive

Vogel Adrienn a kétnapos rendezvény alatt érdeklődők tucatjainak, főleg gyerekeknek adott instrukciókat a rendszer helyes használatához. Az egyedülálló lehetőséget a Debrecen Drive megnyitóján résztvevő Kósa Lajos országgyűlési képviselő is kipróbálta.

"Nagyon izgalmas volt részt venni egy ilyen programban, igazán megtisztelő, hogy segíthettem a debrecenieknek egy kicsit bepillantani a jövőbe. Autóversenyzőként különösen örültem neki, hogy sok gyerek, egészen kicsik is bátran beültek a szimulátorba. Aki esetleg nem érte el a pedált, azt az ölembe ültettem, és együtt tekertük a kormányt. Remélem, hogy olyan életre szóló élményben volt részük, melynek köszönhetően elgondolkodnak majd rajta, hogy esetleg autóversenyző legyen belőlük" - mondta Vogel Adrienn.

Az ötödik generációs mobilhálózatoknak első sorban ipari felhasználási módoknál lesz jelentősége, köztük olyanoknál, ahol az azonnaliság kritikus fontosságú. Ilyen például az önvezető autózás, melynek elterjedésében kulcsszerepe lesz az 5G-nek.

Vogel Adrienn legközelebb június 7-9-én versenyez a Kia Platinum Kupa következő állomásán, a lengyelországi Poznanban.