Társoldalunk:

A világ legveszélyesebb pályáján autózta élete legjobbját Tassi Attila

2019.06.22. 11:57

Első túraautó-világkupás évének legjobb időmérője után legjobb WTCR-versenyeredményét is megszerezte Tassi Attila. A KCMG fiatal magyar pilótája a harmadik helyről indulhatott a WTCR nürburgringi fordított rajtrácsos futamán a Hondával, és a háromkörös verseny végén ötödikként intette le a zászló. Michelisz Norbert a hatodik helyről indulva végül nyolcadik lett, de megőrizte összetettbeli második helyét. A főfutam már nem alakult ilyen jól a magyaroknak.

Kis ideig kérdéses volt, hogy egyáltalán indulhat-e a harmadik helyről Tassi, mivel az időmérőn a Code 60-as szabály megsértése miatt tíz rajthelyes büntetést kapott. A hátrébb sorolást azonban végül az első futamon érvényesítették a versenybírák, így az alig húszéves pilóta megtarthatta élete legjobb WTCR-es rajthelyét. 

Kevin Ceccon (balra), Tassi Attila (középen) és Mikel Azcona (jobbra), a WTCR újoncai, akik mind most először versenyeznek a NürburgringenForrás: Gregory Lenormand / DPPI/Gregory Lenormand

A nürburgringi fordított rajtrácsos futam rajtját azonban nem kapta el jól, Frederic Vervisch megelőzte, de végig tudta tartani a tempót az élmezőnnyel, a végén pedig ötödikként ért célba. A hatodik helyről induló Michelisz Norbert szintén a start utáni tülekedés áldozata lett a BRC Racing Team Hyundaiával, de sikerült egyben tartania az autót a kora délután kezdődő főfutamra. Tassihoz hasonlóan kiegyensúlyozott autózással ment végig a háromkörös versenyen, melyen végül nyolcadik lett.

A pénteki nyitófutamon briliánsat előző Rob Huff szombati manővere nem sült el jól, Gabriele Tarquinivel akadt össze, darabokra törve a Volkswagen Golf mindkét első futóművét, így a brit világbajnok biztosan nem áll rajthoz a 12.20-kor kezdődő főfutamon, ami azért lehet különösen fájó neki és a csapatnak is, mert a második helyről indult volna.

Rob Huff pénteken előbb az egymással viaskodó Girolamit és Vervischt előzte meg szemfülesen, majd újra Girolamival akadt össze:

Dobogóesély lett oda a főfutamon

Michelisz Norbert a hétvége zárófutamán a negyedik helyről indult, de egy rajtkocka üresen maradt előtte, mivel onnan Rob Huff rajtolt volna. A rajt után a BRC magyarja megtartotta harmadik helyét, jól fordult, de a mellette érkező Vervisch nagy erővel nekivágta az autóját. A Hyundai komolyan megsérült az ütközés után, előbb csak szemmel láthatóan lassulni kezdett, majd be is fejezte a versenyt a boxban. 

Tassi Attila egy darabig szépen tartotta magát a negyedik helyen, de nagyjából a táv felénél elfüstölt a motorja, így ő sem tudott tovább küzdeni a dobogóért. A futamot a pole pozícióból rajtoló Benjamin Leuchter nyerte, Frederic Vervisch lett a második, Esteban Guerreri a harmadik. 

Összetettben Esteban Guerrieri 214 ponttal áll továbbra is az élen, Michelisz a második 169 ponttal. A WTCR július első hétvégéjén a portugál utcai pályán, Vila Realban folytatódik.