Michelisz Norbert futamot nyert Vila Realban

AUTO - WTCR PORTUGAL 2019 auto championnat du monde circuit course fia motorsport tourisme
MICHELISZ Norbert, (HUN), BRC Hyundai N Squadra Corse, Hyundai i30 N TCR, portrait and FARFUS Augusto, (BRA), BRC Hyundai N Lukoil Racing Team, Hyundai i30 N TCR, portrait celebrating 1 & 2 at Qualy during the 2019 FIA WTCR World Touring Car cup of Portugal, Vila Real from july 5 to 7 - Photo Xavi Bonilla / DPPI
Vágólapra másolva!
Hibátlan versenyzéssel rajt-cél győzelmet aratott a túraautó-világkupa Vila Real-i nyitófutamán Michelisz Norbert. A BRC Hyundai N Squadra Corse magyar versenyzője a Nürburgring után zsinórban másodszor állhatott a dobogó tetejére a WTCR-ben.

A tavalyi hatalmas rajtbalesetből tanulva szinte tojáshéjakon lépdelve rajtolt el a túraautó-világkupa mezőnye az első Vila Real-i futamnál. Az élről induló Michelisz Norbert jól kapta el a kialvó piros fényeket, azonnal az élre állt, miközben márkatársa, a második helyről rajtoló Augusto Farfus jó hátvédként kiváló ütemben húzódott be a magyar mögé. Így a harmadik rajtkockából induló Yann Ehrlacher-val együtt szinte az egész mezőnyt a korábbi DTM-sztár brazil fogta vissza.

Michelisz eközben a saját tempóját autózva egymás után futotta meg a lila szektorokat és egy leggyorsabb köridőt is, miközben mögötte Farfus, Ehrlacher és Huff a mezőny többi részétől elszakadva körözött. Michelisz és Farfus a harmadik körben ment ki a kötelező joker-körre, ez Farfus második helyébe került, de Michelisz előnye akkora volt, hogy vissza tudott jönni az élre.

Michelisz és márkatársa, Augusto Farfus, aki kiválóan segítette a bajnokesélyes magyart Forrás: Xavi Bonilla / DPPI/Xavi Bonilla/Xavi Bonilla

Ehralcher is jól taktikázott, joker-köre után vissza tudott jönni Michelisz mögé, miközben az ötödik körben a hazai hős, Tiago Monteiro és Gabriele Tarquini akadt össze, mindkettejük versenye véget ért ezzel.

A verseny hátralévő részének magyar szempontból legizgalmasabb eseménye az volt, hogy a bajnokságban vezető Esteban Guerrieri hibázott, így a pontszerző top 15-ön kívül végzett. Ez azt jelenti, hogy

Michelisz 200 pontjával 15 pontnyira felzárkózik az argentin mögé.

Yann Ehrlacher lett a második, Augusto Farfus pedig a harmadik helyen ért célba.

A győztes öröme Forrás: Florent Gooden / DPPI/Florent Gooden

Michelisz Norbert az eredményhirdetés után azt mondta, álomszerűen alakult a hétvége, az Origónak pedig azt is elárulta, pozitív spirálban van az elmúlt időszakban.

"Szépen lassan látni, ahogy összeállnak a legódarabok, ez sokat segít abban, hogy hétvégéről hétvégére magabiztosabb legyek. Nagyon sokszor apróságokon múlik, hogy egy versenyző ki tudja hozni a lehetőségeiből a legtöbbet,

nekem most rengeteget számít, hogy ilyen támogatást kapok a csapattársaimtól."

A rajt-cél győzelemmel kapcsolatban azt mondta, a versenye csak kívülről tűnt simának.

Michelisz a dobogó tetején Forrás: Xavi Bonilla / DPPI/Xavi Bonilla/Xavi Bonilla

"Egyrészt ott a kellemes része, hogy mindenki segít, ugyanakkor ott a nyomás része is, hogy mindenki rám figyel, ezt borzasztó nehéz kezelni.

azért, hogy jó legyen a rajtom, és hogy az első két körben legyek sokkal gyorsabb a többieknél, majd a második kör végén, harmadik kör elején segített Augusto egy kicsit, hogy három másodperc környékére nőjön a különbség, így biztosan meg tudtam csinálni a joker-kört."

A vasárnapi két futam, valamint a rajtsorrendjét meghatározó időmérő miatt Michelisz a szombati győzelem után még nem ünnepel, hosszú elemzésre készül csapatával, hogy vasárnapra is meglegyen a győztes taktika.

A mezőny másik magyarja, Tassi Attila 21. helyen fejezte be a nyitófutamot.

Vasárnap magyar idő szerint délelőtt 11-kor kezdődik a Vila Real-i második időmérő, 16.30-kor a fordított rajtrácsos futam, 18 órakor pedig a főfutam.