Társoldalunk:

Wéber Gábor: Sohasem bántam meg, hogy beajánlottam Micheliszt

2019.12.15. 17:18

Michelisz Norbertet és a magyar versenyző által elért WTCR-bajnoki címet ünnepli a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség, felfedezője, Wéber Gábor és korábbi csapata, a Zengő Motorsport.

Történelmi sikert ért el Michelisz Norbert a túraautó-világkupa (WTCR) megnyerésével: a magyar versenyző a BRC Hyundai N Squadra Corse színeiben öt futamgyőzelmet ért el az idén, és a malajziai szezonzáróról a magyar gyorsasági autósport történetének legkiválóbb eredményével térhet haza.

Michelisz eleinte számítógépes szimulátorokkal versenyzett, egy online bajnokságban ismerkedett meg Wéber Gáborral, aki televíziós szakértői, újságírói munkája mellett sikeres szimulátorversenyző is volt, valamint a Zengő Motorsport színeiben kétszer is megnyerte a magyar Renault Clio márkakupát.

Michelisz az idei szezon legjobbja lett - GalériaForrás: Florent Gooden / DPPI/Florent Gooden

Wéber beajánlotta egy tesztre Micheliszt, a zöldfülű pilóta ezután 2006-ban megnyerte a csapattal a Suzuki Swift-kupát, 2007-ben a Renault Clio-kupát, majd Wéber csapattársaként 2008-ban a SEAT Leon Európa-kupában szerepelt, és a szezon utolsó hétvégéjét az élen zárta, így vendégpilótaként indulhatott a WTCC japán fordulóján is.  

„Szevasz, bajnok! – köszöntötte korábbi csapattársát Wéber a Facebook-oldalán. – Emlékszel? 2008, Valencia, mindkettőnk első nemzetközi versenye. Esett, elállt, esett, párásodott, kevés olyan bolond versenyhétvégénk volt, mint az. Így kezdődött, és talán nem is véletlen, hogy ma ugyanilyen körülmények között zártál le és koronáztál meg egy tucatnyi nemzetközi versenyszezont.” 

Ez volt az első közös évünk csapattársként, és sosem bántam meg, hogy annak idején beajánlottalak Zolinak, mert a megérzésem alapján túl jó voltál hozzá, hogy ne tegyem. Szerencsére bejött.” 

„Rengeteg helyen versenyeztünk együtt, aztán te még több helyen nélkülem is, de nagyjából szavak nélkül is tudjuk, mit gondol a másik, ha a versenyzésről van szó. Vagy bármi másról. És szerintem most is ugyanarra gondolunk, habár még nem teljesen esett le. Basszus, megcsináltad!”

Wéber Gábor és Michelisz Norbert a WTCC-ben is csapattársak voltakForrás: Zengő Motorsport

Michelisz a 2015-ös szezon végéig versenyzett a Zengő Motorsport színeiben, de egykori csapata az után is a szurkolója maradt, hogy pilótájuk először a Honda gyári istállójához, majd a Hyundaihoz szegődött, hivatásos autóversenyzőként.

„Hosszú, hosszú évek után végre megvan! – ünnepel a csapat a Facebookon. – Michelisz Norbi első helyezést ért el a Világkupán! Sok-sok nehézségek után, a kitartás kifizetődött! Büszkék vagyunk rád! Büszke rád egy egész ország!”

Michelisz 2015-ig a Zengő Motorsport versenyzője voltForrás: Farkas Péter (Origo)

Kiemelte Michelisz érdemeit Oláh Gyárfás, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke is: „Hosszú út vezetett idáig, ez a győzelem tíz év kitartó és alázatos munkájának az eredménye" – nyilatkozta az MNASZ elnöke az MTI-nek, és hozzátette, Michelisz ezzel a sikerrel a magyar autósport elismertségét is jelentős mértékben növelte.

Oláh Gyárfás hangsúlyozta, Michelisz egy privát csapat versenyzőjeként kezdte, és onnan kapaszkodott fel a gyári pilóták, majd mostanra a sorozat bajnokai közé. „Mindannyian meghajolunk az eredménye előtt, amely a hazai autósport legnagyobb sikere” – emelte ki az MNASZ elnöke.