Társoldalunk:

Peterhansel volt a leggyorsabb a Dakar-rali negyedik szakaszán

2020.01.08. 17:18

Stéphane Peterhansel nyerte az autósoknál a negyedik szakaszt a Szaúd-Arábiában zajló Dakar-ralin.

A Minit kormányzó francia pilóta, aki a győzelmek számát tekintve a verseny történetének csúcstartója 13 elsőségével - hat motorral, hét autóval - szerdán a Neom és al-Ula közötti 453 kilométeres gyorsasági szakaszon bizonyult a leggyorsabbnak. Ezzel mind a három kontinensen, amely eddig otthont adott a viadalnak - Afrikában, Dél-Amerikában és Ázsiában is - rendelkezik szakaszgyőzelemmel. 

Stéphane Peterhansel volt a leggyorsabb a Dakar-rali negyedik szakaszánForrás: Red Bull Content Pool via AFP/Marian Chytka / Red Bull Content Pool/Marian Chytka

A második helyen a katari Nasszer al-Attijah, a harmadikon pedig a spanyol Carlos Sainz végzett. Utóbbi ezzel összetettben megőrizte éllovas pozícióját al-Attijah és Peterhansel előtt.

A motorosoknál a chilei José Ignacio Cornejo Florimo (Honda) nyerte a szakaszt. Az összetettben éllovas amerikai Ricky Brabec ötödik lett. A leggyorsabb egyébként szerdán az angol Sam Sunderland volt, de ötperces büntetést kapott, mivel túl gyorsan hajtott az összekötő szakaszon, emiatt a nyolcadik helyre szorult vissza.

Eredmények:
4. szakasz, Neom - al-Ula, 453 km:

autósok:
1. Stéphane Peterhansel, Paulo Fiuza (francia, portugál, Mini) 4:04:34 óra
2. Nasszer al-Attijah, Matthieu Baumel (katari, francia, Toyota) 2:26 perc hátrány
3. Carlos Sainz, Lucas Cruz (spanyol, Mini) 7:18 p h.

Az összetett állása:
1. Sainz, Cruz 15:12:12 óra
2. al-Attijah, Baumel 3:03 p h.
3. Peterhansel, Fiuza 11:42 p h.

motorosok:
1. José Ignacio Cornejo Florimo (chilei, Honda) 4:24:51 óra
2. Kevin Benavides (argentin, Honda) 35 mp h.
3. Ross Branch (botswanai, KTM) 55 mp h.

Az összetett állása (élcsoport):
1. Ricky Brabec (amerikai, Honda) 15:06:43 óra
2. Benavides 2:30 p h.
3. Cornejo Florimo 8:31 p h.

Csütörtökön al-Ula és Hail közötti 353 kilométer vár a mezőnyre.

Az első szaúdi Dakaron öt kategóriában, autóval, kamionnal, motorkerékpárral, quaddal, valamint az első alkalommal külön géposztályba sorolt, négykerék-meghajtású buggykkal mérik össze tudásukat az indulók, akiknek 12 nap alatt 5000 kilométer gyorsasági szakaszt, összesen 7500 kilométeres távot kell megtenniük Dzsiddából rajtolva, és a Rijádtól 40 kilométeres távolságra lévő, építés alatt álló szórakoztató-, sport- és rendezvényközpontba, Kiddijába érkezve. Magyar induló nincs.