Vágólapra másolva!
Már a Kormány koronavírussal kapcsolatos intézkedései előtt tárgyalni kezdett a Hungaroring a WTCR és az ETRC szezonnyitót is felvonultató Super Racing Fesztivál elhalasztásáról. Az MNASZ elnöke zártkapus versenyek rendezését sem zárta ki.

A közvetlen egészségügyi kockázatok mellett közvetetten is komoly fennakadásokat okoz a világjárvánnyá nyilvánított koronavírus, különösen súlyosan érintve a turizmust és a nagyközönségnek szóló rendezvényeket. A hatások nem kerülik el az autósportokat sem, nemzetközi szinten futamok sorát kellett már elhalasztani vagy törölni.

Magyarországot eddig nem érintették az átszervezések, a hazai érdekeltséggel is bíró túraautó-világkupa (WTCR) spanyolországi tesztjét azonban elhalasztották, és ez vár a WTCR és a Kamion Európa-bajnokság (ETRC) közös idénynyitójára, a Hungaroringre tervezett Super Racing Fesztiválra is, miután a Kormány vészhelyzetet hirdetett.

Elhalasztják a Super Racing Fesztivált a Hungaroringen Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az intézkedés értelmében határozatlan ideig minden olyan esemény megrendezése tiltott, amelyre zárt térben 100, szabadtéren pedig legalább 500 ember részvételével kerülne sor. Ez egyértelműen érinti a Hungaroring eseményeit is, a közeljövő legnagyobb presztízsű eseménye kapcsán pedig már lépett is a pálya vezetése.

„A Hungaroring Sport Zrt. a kialakult nemzetközi helyzetre való tekintettel előrelátóan már korábban megkezdte a tárgyalásokat a WTCR és az ETRC nemzetközi promótereivel az eredetileg április 25-26-ára tervezett Super Racing Fesztivál elhalasztásáról. A tárgyalások és időpont-egyeztetések jelenleg is zajlanak” – áll a pálya által szerda este kiadott közleményben.

A WTCR szezonja már így is a tervezettnél később rajtolt volna, mivel az eredeti idénynyitót, a marokkói hétvégét gazdasági okokból törölték és egy nyári, ausztriai fordulóval helyettesítették. Mozgástér azonban van, a második fordulót – jelen állás szerint – csak 2020. május 20-23. között tartják a Nordschleifén.

Közleményt adott ki a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke, Oláh Gyárfás is, aki folyamatos tájékoztatást ígért a résztvevőknek és a nézőknek is. „Minden hazánkban rendezendő autósport eseményt felül kell bírálnunk, mely események tarthatóak meg, akár zárt kapus rendszerben, mely eseményeket kell lemondanunk” – jelentette ki.