Társoldalunk:

Honda-győzelem a Nordschleifén, Tassi balesetbe keveredett

2020.09.25. 17:27

A tavalyi világkupa egyik esélyese, Esteban Guerrieri győzött a WTCR-szezon harmadik futamán a Nordschleifén a Lynk & Co három versenyzője előtt. Magyar szempontból nem alakult jól a verseny.

A Nordschleifén is folytatódott a Honda idei eredményes szereplése a túraautó-világkupa (WTCR) idei szezonja során. Ezúttal a tavalyi pontverseny egyik esélyese, végül az összetett 2. helyezettje, Esteban Guerrieri remekelt, aki a 2. helyről rajtolva látványos manőverrel az 1. körben körbeautózta a pole pozíciót megöröklő Yvan Mullert, majd az előnyét folyamatosan növelve megnyerte a versenyt.

Guerrieri legyőzte MullertForrás: Florent Gooden / DPPI/Florent Gooden

A németországi helyszín nem hazudtolta meg magát, a csütörtökön rendezett időmérő estébe nyúlt, és számos büntetés is befolyásolta a rajtsorrendet. A második futam pole pozícióját Néstor Girolami szerezte meg Hondával, megelőzve a Lynk & Co versenyzőjét Yann Ehrlacher-t és a szintén hondás Tassi Attilát. Santiago Urrutia büntetése után a 10. helyezett Yvan Muller lett, ezzel megörökölte az első futam pole pozícióját.

A megszokottnál jóval hosszabb pályán a versenytáv mindössze 3 kör, ráadásul a verseny előtt eső áztatta az aszfaltot, ezért a futam a biztonsági autó mögött rajtolt. Ez Mullernek kedvezett, hiszen könnyebb dolga volt a vezetés megvédése terén. Nem sokáig örülhetett, a Grand Prix pályát elhagyva, a klasszikus Nordschleifén nem tudta tartani Guerrierit, aki a francia versenyző agresszív védekezése ellenére is körbeautózta a Lynk & Cót, és a romló időjárás közepette magabiztos vezetést alakított ki.

Muller 2. helye később nem forgott veszélyben és a 3. kör elejéig Tom Coronel is őrizte a dobogós pozícióját, de a célegyenes végén egy koccanással Thed Björk és végül márkatársa, Yann Ehrlacher is meg tudta őt előzni. A francia pilóta az utolsó körben átvette a 3. helyet is, amikor Björk elengedte őt.

Úgy tűnt, Tassié lesz a 6. hely, de az utolsó körben elszállt az esélyForrás: Joao Filipe / DPPI/Joao Filipe

A Lynk & Cók gyorsulása révén Coronel visszaesett az 5. helyre Tassi Attila elé, aki már az első métereken Ehrlacher mögé csúszott. Úgy tűnt, hogy Tassi biztosan pontokat szerez, de a 3. körben Urrutia nekiment, ezért összetört autóval feladta a versenyt.  

„Urrutia teljesen belém jött és a falba lökött. Olyan volt, mintha egy pingpong labda lettem volna, nagyon csúnya a sérülés is – utalt Tassi az autójára a verseny után. – A bal első féktárcsa darabokban volt és a kerék is levált, úgyhogy meg sem próbálhattam visszavinni az autót, hogy a srácok elkezdhessenek dolgozni rajta.”

„Fogalmam sincs, hogy [Urrutia] mire gondolt, de nagyon opportunista manőver volt a részéről, hiszen az autója sokkal gyorsabb volt és számos helyen előzhetett volna. Biztos vagyok abban, hogy a csapat csodálatos munkát fog végezni, és holnap a 3. helyről rajtolhatunk. Úgy fogok hajtani a dobogóért, ahogy csak tudok.”

Az uruguayi versenyző Tassi előtt megelőzte Girolamit, a két autó összeért és Urrutia szerint ekkor defektet kaphatott, ezért ütközött a magyar pilóta Hondájának. Sajnálta a történteket, de úgy érezte, ez is a versenyzés része. Balesetbe keveredett a Renault-t vezető Jack Young is, aki az időmérőhöz hasonlóan ismét összetörte az autóját, a Zengő Motorsport színeiben versenyző Mikel Azcona pedig műszaki hiba miatt adta fel a versenyt. Ez a sors jutott Nathanaël Berthonnak is.  

Boldizs és Kismarty-Lechner volt a sereghajtó, de az embert próbáló pályán ez is pontokat értForrás: Florent Gooden / DPPI/Florent Gooden

Azcona mellett a magyar csapat másik két pilótája befejezte a versenyt, a mezőny végén a 10-11. helyen zártak, de így is pontokat szereztek a csapatnak. Ezt az is elősegítette, hogy a Hyundai csütörtökön úgy döntött, mind a négy autójukkal bojkottálják a hétvégi versenyeket, ezért Michelisz Norbert, Gabriele Tarquini, Nicky Catsburg és Luca Engstler nem vett részt a futamon.

A 3. futam eredménye