Társoldalunk:

Tarolt a Honda, Tassi az első sorból rajtol a Hungaroringen

2020.10.17. 16:36

Ígéretes eredménnyel, de mégis felemásan alakult a magyarok számára a Hungaroringen rendezett WTCR-időmérő. Tassi Attila 2. rajthelyet szerzett, de a Zengő Motorsport spanyol tehetsége nem tudta kihozni a legtöbbet a kedvező helyzetükből, Michelisz Norbert és a Hyundai pedig továbbra is szenved.

Folytatódott a Hyundai vesszőfutása a túraautó-világkupa (WTCR) idei szezonja során, de a Hungaroringen rendezett időmérőn a címvédő Michelisz Norbert sem remekelt. A nedves pályán megtartott időmérőn a 36 esztendős versenyző már a Q1-ben búcsúzott, a 16. helye azt jelenti, hogy a vasárnap zajló három futam egyikén sem profitálhat a fordított rajtrácsos szabályból.

Michelisz már az első harmadban búcsúzott, a futamokon is nehéz dolga leszForrás: Xavi Bonilla / DPPI

Nem szerepeltek jól a Hyundai versenyzői, egyikük sem jutott tovább a Q2-be, de Michelisz csak a Nicky Catsburgöt helyettesítő Nico Grubert tudta megelőzni a márkatársai közül, Luca Engstler a 13. helyezett lett, Gabriele Tarquini pedig a 14. helyen végzett. Michelisz a kiesése után elmondta, valamilyen technikai problémával küzdenek, és sürgette csapatát, hogy találják meg a megoldást.

A többi magyar érdekeltség szempontjából ígéretesebben alakult a Q1, a Hondával versenyző Tassi Attila az 5. helyet érte el, így szerzett egy bónuszpontot, és az első futamot a harmadik sorból kezdheti majd meg, de az igazi szenzáció a Zengő Motorsport és a Cupra szereplése.

A büntetősúly rendszer ezúttal kedvez a spanyol gyártónak, Azcona ezt rögtön ki is használta, a bajnoki címre hajtó Esteban Guerrieri mögött a 2. helyet érte el, és Boldizs Bence is bejutott a Q2-be, így folytathatta a küzdelmet a második harmadban is. Guerrieri és Azcona mögött a pontverseny éllovasa, Yann Ehrlacher és Tiago Monteiro szerepelt, Tassi elől kezdhetik az első vasárnapi futamot.

A Muller-család indul az élről a második futamon

A részeredmények tekintetében még jobban alakult magyar szempontból a Q2, hiszen Azcona a leggyorsabb volt és Tassi is odaért a 3. helyre, így nem volt kérdéses, hogy a legjobb 5 helyezett között hajthattak a harmadik futam pole pozíciójáért a Q3-ban. Boldizs egy helyet javítva a 11. helyezett lett, annak köszönhetően, hogy Santiago Urrutia nem futott mért kört.

Azconának és a Cuprának kedvez a büntetősúly-helyzet, de nem tudott maradéktalanul élni a lehetőséggelForrás: Xavi Bonilla / DPPI

Ennek oka, hogy a Lynk & Co pilótája megkímélte a Muller-család két tagját, a 9. helyezett Ehrlacher-t és nagybátyját, Yvan Mullert, aki a 10. helyezett lett, így viszont a második futamot a fordított rajtrácsnak köszönhetően az élről kezdhetik Nathanaël Berthon (8.), Gilles Magnus, Jean-Karl Vernay, Monteiro, Néstor Girolami, Tassi, Guerrieri és Azcona előtt. Ez egyben azt is jelentette, hogy Azcona, Guerrieri, Tassi, Girolami és Monteiro mehetett a harmadik futam pole pozíciójáért, pontot ezúttal nem kaptak, de a spanyol versenyző dönthetett először arról, hogy a Q3-ban mikor szeretné teljesíteni a mért körét.

Gyorsan elszálltak a zengős esélyek a Q3-ban

Azcona nem sokat várt, elsőként kihajtott a pályára, de a bokszkijáratnál váratlanul pirosra váltott előtte a lámpa, majd tanácstalanul várt. A sorban másodikként Tassi érkezett mögé, amikor a Honda is felsorakozott a Cupra mögött, Azcona is elindult, de a kör végén visszatért a bokszba mérlegelésre, és végül nem futott mért kört. A kisebb zűrzavar után végül Tassi kezdte meg elsőként a mért körét.

A 21 éves versenyző 2:06.267-et ért el, ennél a Q2-ben gyorsabb tudott lenni, elsősorban az 1-es szektorban vesztett időt. Azcona kiszállása után a Q3 lényegében hondás háziversennyé vált, hiszen Tassi után Monteiro, Girolami és Guerrieri teljesíthetett mért kört. Monteiro és Girolami az ígéretes szektoridők ellenére nem bírt Tassival, mindössze a bajnoki címre törő Guerrieri tudta őt megelőzni.

Tassi remekelt, pontokat és 2. rajthelyet szerzettForrás: Xavi Bonilla / DPPI

Ez azt jelenti, hogy Tassi összesen 5 pontot szerzett az időmérő első és harmadik szakaszában, és a harmadik futamot csapattársai gyűrűjében a 2. helyről kezdheti majd meg a Hungaroringen. Ugyanekkor a Zengő Motorsport pilótája, Azcona az 5. kockából rajtolhat, így maradt esélye, hogy jó eredményt érjen el a magyar csapat számára.