Vágólapra másolva!
Gellei Imre, a magyar labdarúgó-válogatott megbízott szövetségi kapitánya csapata küzdőszellemét dicsérte a szerdai vb-selejtezőn Romániától elszenvedett 2-0-ás hazai vereség után.

"A román futball jelenleg sokkal előrébb tart a miénknél" - értékelt a szakvezető. "Játékosai sokkal képzettebbek, labdabiztosabbak voltak nálunk. Ezzel természetesen már a mérkőzés előtt is tisztában voltunk, ezért azt kértem, hogy mindenki igyekezzen tudása maximumát nyújtani és akkor az eredménytől függetlenül nem kell szégyenkeznünk. Úgy érzem, hogy ennek az elvárásnak valamennyi pályára lépő magyar labdarúgó megfelelt, mert agresszivitásban, elszántságban nem maradtunk alul."

Gellei szerint döntőnek bizonyult, hogy a románok első két komoly helyzetüket kihasználták: "Nekünk is akadtak lehetőségeink, sajnos azonban csak kapufáig jutottunk. Többek között ez a különbség egy klasszis csapat és a miénk között. Hiába voltunk a találkozó jelentős részében a mezőnyben közel egyenrangú ellenfelek, a kapu előtt a románok sokkal határozottabbnak bizonyultak. Együttesemből Dárdai Pál és Mátyus János nyújtott az átlagosnál jobb teljesítményt, de mindenki harcolt, küzdött, senki nem okozott csalódást."

A szakember hozzátette, hogy kétszer is kényszerűségből kellett cserélnie: "Korsós György, bár ő is nagyon elszánt volt, nem tudott beilleszkedni a játékunkba, Lendvai Miklóst pedig megrúgták. Utóbbi cseréjén már korábban is gondolkoztam, mert a sárga lapja után több olyan szabálytalanságot is elkövetett, amelyért kiállítás járhatott volna, ugyanakkor a teljesítményével elégedett voltam és úgy éreztem, hogy a kispadon nem ül olyan futballista, aki megfelelően tudná őt helyettesíteni. Végül az élet megoldotta ezt a dilemmát."

Gellei az elmúlt napokról úgy nyilatkozott, hogy ez volt edzői pályafutásának legnehezebb időszaka: "Idegileg és fizikailag is rendkívül fárasztó volt az utánpótlás és a felnőtt válogatott párhuzamos irányítása. A vereségben ez nem játszott szerepet, de az egyértelműen kiderült, hogy hosszú távon a jelenlegi állapot tarthatatlan. Úgy tudom, hogy az olaszok elleni selejtezőkre még én készítem fel mindkét csapatot, utána azonban változtatni kell."

Gellei úgy véli, hogy a magyar játékosok elsősorban technikai képzettségben maradnak el a külföldi futballistáktól: "A futásmennyiségben, akaraterőben a románokkal is álltuk a versenyt. A labda megtartása, lekezelése és pontos, gyors továbbítása azonban komoly gondokat okozott, aminek az az elsődleges oka, hogy a futballisták 10-12 éves korban nem sajátították el megfelelően ezeket a készségeket. A jövőben igyekezni fogok olyanokat behívni a keretbe, akik futás közben is képesek lekezelni, illetve egyből pontosan továbbítani a labdát. A mostani válogatottban is sok értékes játékos szerepel, de néhány poszton muszáj frissíteni."

A magyarok záró vb-selejtezőjüket október 6-án játsszák Pármában, Olaszország ellen.

Korábban: