Vágólapra másolva!
Nemhogy szövetségi kapitánya nincs a magyar futballnak, egyelőre még szövetségi elképzelés sincs arról, hogy ki veszi át a leváltott Bicskei Bertalan helyét. Berzi Sándor MLSZ-főtitkár szerint mindössze annyi bizonyos, hogy január 1-jétől nem megbízott kapitány irányítja majd labdarúgó-válogatottunkat.

Ugyanakkor külföldön, az MLSZ tudta nélkül egy önkéntes menedzser tárgyal az utódlásról. Teljes a bizonytalanság, így aztán megszámlálhatatlan mendemonda kering akörül, hogy ki lép a három és fél év után leváltott szövetségi kapitány helyére. Nevek hangzanak el, Nyilasitól Bölönin át Détáriig, mindenki kapitányt választ - vagy választat -, ki külföldit akar, ki hazait, lassan több a kapitányjelölt, mint a játékos.

Bicskei Bertalant alig több mint egy hete, a balul sikerült grúziai világbajnoki selejtező után, három nappal az újabb, románok elleni vb-meccs előtt váltotta le az MLSZ hirtelen összehívott elnöksége, s ideiglenesen az utánpótlás szövetségi edzőjét, Gellei Imrét bízta meg a kapitányi teendők ellátásával. Ám vele mind az utánpótlás, mind a nagyválogatott kikapott a románoktól, s a megbízott kapitány további sorsa bizonytalanná vált. Egyszerre sokan lettek, akik úgy tudják, az utolsó, olaszok elleni világbajnoki selejtezőn már új ember irányítja a csapatot.

Berzi Sándor MLSZ-főtitkár érdeklődésünkre cáfolta a bennfentesek értesülését, s elmondta, kapitánykérdésben egyelőre nemhogy döntés, még kialakult álláspont sincs. Annyi bizonyos, hogy szeptemberben aligha foglalkozik az elnökség a kérdéssel, hiszen Bozóky Imre elnök október elejéig, a FIFA szervezőbizottságának tagjaként, a 17 évesek Trinidad és Tobagói világbajnokságán tartózkodik. Ami pedig Gellei megbízatásának visszavonását illeti, a főtitkár szerint ez sem dőlt még el, így aztán nagyon is elképzelhető, hogy a válogatott idei két mérkőzésére, az olaszok és a macedónok ellen még Gellei Imre állítja össze a csapatot.

"Fölösleges találgatni" - mondta Berzi Sándor ", mert egyelőre nincs jelölt, illetve nagyon sok is van, de legfeljebb lobbiznak emberekért, az elnökség még nem tárgyalt a kérdésről. Ezért aztán azt sem tudom megmondani, hogy külföldi lesz-e az új kapitány vagy magyar, a válasszal meg kell várni legalább az októberi elnökségi ülést."

A főtitkár, mint mondta, szintén hallott arról a portugál sajtóértesülésről, miszerint a Sporting Lisboánál dolgozó Bölöni Lászlónak ajánlotta volna fel az MLSZ a kapitányi tisztet, ám állította, hogy a szövetség nem tárgyalt a volt román szövetségi kapitánnyal. "Viszont azt is hallottam" - folytatta Berzi Sándor ", hogy külföldön egy menedzser több helyütt is úgy lépett fel, hogy ő a magyaroknak keres szövetségi kapitányt. Pedig nem adtunk erre felhatalmazást senkinek, mi járjuk a magunk útját."

Hogy mi az az út, a kérdésre a főtitkár úgy felelt: egyetlen pontja biztos, hogy január 1-jétől nem ideiglenesen megbízott, hanem szerződtetett szövetségi kapitánya lesz a válogatottnak.

Kiss László

Korábban: