Vágólapra másolva!
Október 6-án újabb válogatott labdarúgó-mérkőzést vív Magyarország. Az utolsó világbajnoki selejtezőn Gellei Imre csapata Olaszországban lép pályára, számunkra már tét nélküli találkozón. A megbízott kapitány korábban kijelentette, rutinos játékosokra számít, és olyanokra, akik klubcsapataikban (külföldön és itthon egyaránt) kezdőembernek számítanak. Vajon ki lesz a keretben? Ennek próbáltunk utánanézni a csütörtöki, hivatalos csapathirdetés előtt.

Akik hiányoznak

Két játékos, Illés Béla (MTK) és Halmai Gábor (Hapoel Tel-Aviv) lemondta a válogatottságot, így velük már nem számolhat a kapitány. A tervezett keret annyiban módosul még, hogy Gellei ezúttal eltekint Korsós György (Sturm Graz) és a válogatottban gólerős, ám klubjában epizódszerepekhez jutó Horváth Ferenc (Maccabi Tel-Aviv) szerepeltetésétől. Két játékos sérült: Gera Zoltán (Ferencváros) a Győr elleni bajnoki részleges térdszalagszakadást szenvedett, míg Füzi Ákosnak (MTK) az állkapcsa törött el.

Akik szerepet játszhatnak

A légiósok közül többen állandó tagjai klubjuk kezdőcsapatának. Király Gábor mellett Dárdai Pál is visszaverekedte magát a Herthába - igaz, egyelőre csak a kupameccsekre - , míg a Cottbusban Sebők, Mátyus és Miriuta is stabil embere Geyer edzőnek. A holland légió tagjai közül biztos meghívásra számíthat a NAC Breda triója, Babos Gábor, Pető Tamás és Fehér Csaba, a török bajnokság meglepetéscsapata, a Göztepe csatára, Kabát Péter, a kijevi Bodnár László, illetve a salzburgi Korsós Attila. A hazai bajnokságban játszók közül főleg a legutóbbi, ZTE elleni mesterhármas miatt Tököli Attila (Dunaferr) helye nem lehet kérdéses, de a hírek szerint a szintén három gólt szerző Ferenczi István (MTK) is belefér Gellei elképzeléseibe. Nagy kérdés, hogy a hétről hétre szenzációs teljesítményt nyújtó Szűcs Lajos elfér-e harmadikként a két másik hálóőr mellett, illetve hogy Dvéri Zsolt (Újpest) és Hrutka János (FTC) ismét behívót kap-e. A keret meglepetését Lőw Zsolt, Tokody Tibor (mindkettő Újpest), Kiss György (Dunaferr), Győri János (MTK) és Kuttor Attila (Debrecen) jelentheti.

Ki jöhet még szóba?

Amennyiben a magyar válogatott célja, hogy komoly vereség nélkül megússza a parmai kiruccanást, akkor logikus, hogy több védekező stílusú játékosra lenne szükség. E célból három név is felmerülhet, olyanoké, akik korábban megfordultak a nemzeti csapatban, ám mostanság nem igazán játszottak. Ilyen lehet Plókai Attila (Debrecen, 7-szeres válogatott/1 gól), Urbán Flórián (ZTE, 31/4) és Lipcsei Péter (FTC, 39/1). A támadósor össetételénél felmerülhet az egyre jobb formába lendülő Tóth Mihály (Sopron) és - áttérve a külföldön játszó labdarúgókra - Sztipánovics Barnabás (NK Maribor) neve is.

Teljesen elfeledkezett mindenki Kovács Zoltánról (Chateauroux), aki a francia másodosztályban 9 mérkőzésen 3 gólt szerzett, és már a l'Équipe is cikkezett az egykori újpesti futballistáról. A válogatott edzőtáborában korábban megfordult Radoki János (RV Oberhausen) ugyan nem alapember a csapatában, hiszen eddig egy Bundesliga-meccset játszott idén, ám Bódog Tamás az FSV Mainzban (7 meccs, 1 gól) fordulóról fordulóra a csapat legjobbja, még a Kicker osztályzatai alapján is. Bukrán Gábor eddig egyszer volt válogatott, az ausztrálok elleni hazai vereségkor nem is okozott csalódást, ám Bicskei elfelejtette. Bukrán korábban az angol másodosztályú Walsallban futballozott, majd idén a harmadosztályú Wigan Athleticbe szerződött. Egy bajnoki mérkőzést követően azonban "eltűnt", noha egy Angliában edződő védekező középpályásra nagy szükség lenne. Lehet, hogy "felségsértés", de csatárposzton is van tehetség, igaz Finnországban. Az Újpest korábbi csatára, Kovács Péter három éve szerződött a Haka csapatába, ahol jelenleg az együttes legjobbja (kupameccsen még a Liverpool kapujába is betalált). Egyszer talán érdemes lenne kipróbálni...

A többi légiós formájáról nincsen hír, így arról csak gondolkodhatunk, hogy Torma Gábor (FC Groningen), Dombi Tibor (Utrecht), Pisont István (Hapoel Tel-Aviv) és Sándor Tamás (Beitar Jerusalem) magára ölti-e még a címeres mezt.

A szurkolók nosztalgiáznak...

A válogatott ideális összeállításáról a Fórumban is vitáznak olvasóink. A "Nemzeti11 - a legjobb összeállítások" topic legtöbb hozzászólója az Aranycsapat környékén keresi a megoldást, Puskásékat egészítik ki a későbbi generációk legjobbjaival. A maiak közül sokan küldenének meghívót Gerának, Dvérinek, Vayernek és Ferenczinek, de akadnak, akik Szabicsot is már a nagyválogatottban figyelnék.

Pincési László

Ajánlat: