Vágólapra másolva!
UEFA Kupa visszavágón fogadta a Debrecen együttese a francia Bordeaux-t. Az első találkozót 5-1-re nyerte a Bordeaux, ám a visszavágón már 3-0-ra vezetett a Loki. A hajrában azonban össszeszedte magát a francia együttes, a vége így 3-1 lett.

UEFA Kupa, első forduló, második mérkőzés:
Debrecen - Girondins Bordeaux (francia) 3-1 (1-0)
Debrecen, 7 500 néző, vezette: Esquinas (spanyol)
Debrecen: Bíró - Bernáth, Kuttor, Szatmári - Aleksic, Böőr, Plókai, Ulveczki (Radojicic, a szünetben) - Bajzát, Kerekes (Frida, 91.), Tiber (Majoros, 80.)
Bordeaux: Ramé - Afanou, Roche, Basto - Jemmali, Grenet, Eduardo, Szmertyin, Battles (Christian, 66.) - Dugarry, Pauleta (Sanchez, 91.)
gól: Plókai (43.), Kerekes (58., 11-esből, 66.), illetve Pauleta (80.)
sárga lap: Plókai (70.), Bernáth (85.), illetve Ramé (58.)
továbbjutott a Bordeaux, 6-4-gyel.

3. perc: Szmertyin 17 méterről lövésre szánta el magát, Bíró bravúrral ütötte ki a jobb alsó sarokba tartó labdát.

40. perc: Plókai 19 méterről elvégzett szabadrúgása centiméterekkel suhant el a léc fölött.

44. perc: Vezetést szerzett a DVSC. Bernáth húzott el a jobbszélen, középre ívelte a labdát, Ulveczki fejesét azonban óriási védéssel szögletre mentette Ramé. A pontrúgást Tiber kanyarította középre, Plókai pedig pár lépésről a jobb sarokba fejelt (1-0).

51. perc: Plókai 50 méteres indításával Bajzát iramodott meg a jobb oldalon, majd egy csel után beadott, Tiber viszont az ötös sarkáról fölé perdített.

56. perc: Radojicic 30 méterről fordulásból tüzelt, Ramé látványos vetődéssel szögletre ütötte a labdát.

59. perc: Növelte előnyét a debreceni gárda. Böőr húzott el a bal szélen, majd a 16-oson belül, az alapvonal közeléből középre emelt, a rossz ütemben kifutó Ramé pedig elsodorta a középpályást, amiért a játékvezető 11-est adott a Lokinak. A büntetőt Kerekes végezte el, és a kapu bal oldalába lőtt (2-0).

61. perc: Eduardo egy jobb oldali beadás után alig fejelt a kapu fölé.

66. perc: Újabb hazai gólnak tapsolhatott a közönség. Bernáth adott be a jobb szélről, a középen érkező Kerekes pedig a bal sarokba bólintott (3-0).

71. perc: Eduardo fejesét Bíró remek védéssel mentette szögletre.

80. perc: Szépítettek a franciák. Jemmali iramodott meg a jobb szélen, majd középre ívelt, a hosszú saroknál üresen ácsorgó Pauleta pedig két méterről előrevetődve fejelt Bíró kapujának bal alsó sarkába (3-1).

A mérkőzés első harminc percére rányomta bélyegét, hogy egy héttel ezelőtt a Bordeaux 5-1-re legyőzte a Lokit, eldöntve ezzel a továbbjutás kérdését. A franciák egyetlen felesleges lépést sem tettek a pályán, tetemes előnyük tudatában csak arra ügyeltek, nehogy gólt kapjanak. A DVSC viszont ahogy teltek a percek, egyre inkább belelendült, így a szünet előtt megérdemelten szerzett vezetést.

A második félidőben aztán parádésan kezdett a Loki, bő húsz perc elteltével már csak egy gól kellett volna a továbbjutáshoz. Ám ekkor a franciák rutinosan széttördelték a játékot, húzták az időt, majd 10 perccel a vége előtt Pauleta góljával végképp szertefoszlatták a debreceni szurkolók álmait. A piros-fehérek ugyan búcsúztak az UEFA-kupától, de teljesítményükkel az idei esztendő legnagyobb magyar labdarúgó-sikerét érték el.

"Most sajnálhatjuk igazán, hogy a kinti mérkőzés nem úgy sikerült, ahogy terveztük és egy buta kiállítás miatt súlyos vereséget szenvedtünk. Nagy lehetőséget szalasztottunk el. A Bordeaux van annyira jó csapat, hogy 3-0 után is talpra tudjon állni, ma azonban ezzel együtt remekül játszottunk, taktikailag fölé nőttünk ellenfelünknek. Lezártuk a széleket, így a franciák nem tudtak kibontakozni" - értékelt Pajkos János, a Debrecen vezetőedzője.

Az ellenfél trénere, Elie Baup így összegzett: "Tanulságos mérkőzés volt, nehezen hoztuk ki a labdát, meglepett bennünket a debreceniek háromcsatáros játéka. Ezzel együtt úgy érzem, hogy a két mérkőzés alapján megérdemelten jutottunk tovább."

Az Európai Labdarúgó Szövetség 3-0-val a Paris Saint-Germain javára ítélte a Rapid Bucuresti elleni UEFA Kupa-mérkőzést, amely kedden a román csapat otthonában 1-0-ás vendégvezetésnél a 113. percben félbeszakadt, mert elromlott a világítás.

Az UEFA álláspontja szerint a hazai együttes felelőssége, hogy nem állt rendelkezésre tartalék áramforrás. A PSG-t ugyanakkor 15 ezer svájci frankra büntették, mert a franciák a döntés előtt - amely újrajátszás is lehetett volna - hazautaztak.

UEFA Kupa, első forduló, további visszavágók eredményei:

Takács Tibor

Korábban: