Vágólapra másolva!
Szerdán a 16 közé jutás volt a tét a labdarúgó Magyar Kupában. A délutáni mérkőzések során az élvonalbeli csapatok biztosan jutottak tovább. Kiesett az előző körben a Vasast búcsúztató Bőcs, a Ferencváros-Újpest meccs újra botránnyal kezdődött, majd büntetőpárbajjal dőlt el a vendégek javára. Ugyancsak 11-esekkel ejtette ki az MTK-t a Dunaferr.

a 16 közé jutásért:

Ferencváros - Újpest 1-1 (1-0, 1-1, 1-1 - 11-esekkel: 1-4)
Üllői út, 8722 néző, v: Ábrahám
Ferencváros: Szűcs L. - Kriston, Lipcsei, Hrutka, Balog - Pinte, Gyepes (Cheregi, 73.), Szabó T., Szkukalek - Horváth (Jovic, 56.), Jancula (Vén, 69.)
Újpest: Posza - Szélesi, Tamási, Medgyesi, Pető (Korolovszky, 10.) - Erős, Kunzo, Dvéri (Poljakovic, 62.), Lőw - Tokody (Herczeg, 86.), Vagner
gól: Pinte (45.), illetve Korolovszky (71.)
sárga lap: Lipcsei (78.), illetve Szélesi (97.), Korolovszky (113.)

A 11-eseket a vendégek közül Medgyesi, Korolovszky, Poljakovic és Vagner is értékesítette, a másik oldalon csak Pinte volt eredményes, Hrutka és Szkukalek lövését Posza hárította.

Ezúttal sem volt előzetes rendzavarástól mentes a Ferencváros-Újpest találkozó az Üllői úton. Ormosi Attila, a rendezvényt biztosító rendőrök parancsnoka azt mondta, hogy három ferencvárosi és egy újpesti drukkert előállítottak, a vendégszurkolók egyike olyan sérüléseket szenvedett az összecsapásokban, hogy a mentőknek kellett kórházba szállítani.

A ferencvárosi hívek egy csoportja bedöntötte a stadion előtti kordont, az újpestiek pedig "lebontották" a metróaluljáróból az
Üllői úti létesítményhez vezető, sátorral fedett alagutat, így a két szurkolótábor közötti "hagyományos" kőcsata most sem maradt el.

Fél órával a találkozó megkezdése előtt a rend lényegében helyreállt, a lelátók meglehetősen foghíjasak voltak. Ennek valószínű oka, hogy az újpesti szurkolók érkezése miatt lezárták a metrót, korlátozták az autók közlekedését, s emiatt hosszú időre ényegében megbénult az élet a pálya környékén, s hatalmas forgalmi dugók alakultak ki szerte a fővárosban.

Az első félidőben is fellángoltak verekedések a lelátón, zárásként viszont futball volt: Szabó Tibor a jobbösszekötő helyén egy csel után az ötös előtt remekül helyezkedő Pintéhez passzolt, aki Posza kapujába lőtt. A második játékrész derekán Löw Zsolt beadása után Korolovszky távolról bombázott a kapuba; Szűcs és a kapufa is beleért a lövésbe, de ez mit sem számított. A rendes játékidő nem döntött, így jöhet a túlóra.

A hosszabbításban elevenebben és támadóbb szellemben lépett fel a hazai együttes, ám a lilák, némileg meglepően, fizikálisan teljesen egyenrangú ellenfelei voltak a Csank János vezetőedző által kondicionálisan köztudottan alaposan felkészített Fradinak.

Ám mielőtt tovább beszélnénk a gyepen történtekről, sajnos újabb balhéról is be kell számolnunk, mivel a 8. szektorban ismét ferencvárosi ütött ferencvárosit, mint történt az három hete a Győr elleni bajnokin. A lelátó egy másik részén egy szurkoló epilepsziás rohamot kapott, míg a 2. szektor egyik tagja olyan szerencsétlenül esett, hogy a társak adták kézről-kézre a sebesült fiatalembert, míg a mentőautóba nem került. Lehetnek tehát nagy kiegyezések, szimpatikus fogadkozások mindkét tábor részéről, egy-egy Fradi-Újpest még mindig a félelem bére mifelénk.

De térjünk vissza a futballra, mert eredetileg erről kellene szólnia a történetnek. A jól védő Posza, az újpestiek kapusa meghiúsította az összes ferencvárosi próbálkozást, azaz nem esett újabb gól, így 11-es rúgásokra került sor. Ebben pedig, akárcsak Splitben, a Bajnokok Ligája selejtezőjében, a zöld-fehérek csúfosan elbuktak, ezzel az Újpest került a Magyar Kupa legjobb 16 csapata közé.

Ugyanakkor az teljesen érthetetlen, hogy a mai Fradi-Újpest derbi miatt, még akkor is ha fokozottabb kockázatú mérkőzésről volt szó, miért kellett a délben kezdődő forgalom elterelésekkel hatalmas káoszt okozni a budapesti közlekedésben. Máskor is volt zöld-lila meccs az Üllői úton és akkor azért nem bénult meg a főváros forgalma. Arról nem is beszélve, hogy a stadionon belül meg jókora verekedések alakultak ki...

A mérkőzés előtt és alatt tíz szurkolót vett őrizetbe a rendőrség.

Várszegi Gábor másik csapata (az FTC mellett), az MTK már 2-0-ra vezetett, de a Dunaferr két perc alatt egyenlített, majd tovább is jutott büntetőkkel.

a további eredmények:
MTK Hungária - Dunaferr 2-2 (0-0, 0-0, 2-2) - 11-esekkel: 0-3
Haladás - Celldömölk (NB I/B) 3-1
Videoton - Szolnok (NB I/B) 3-0
Siófok (NB I/B) - Marcali (NB I/B) 2-0
Petőházi SE (NB II) - Harkány (NB III) 2-1
Kispest-Honvéd - Zalaegerszeg 2-1
Demecser (NB II) - Bőcs (NB II) 1-0
Nagyvarsány (megyei I) - REAC (NB I/B) 0-2
Répcelak (NB III) - Győri ETO 0-4
Sopron - Kecskemét (NB I/B) 2-0
Hajdúnánás (NB III) - Bp. Erőmű (megyei I) 5-0
Csepel (NB I/B) - Lombard FC (NB I/B) 0-3
Kalocsa (NB III) - Debrecen 2-5
Szekszárd (NB III) - Diósgyőr (NB I/B) 3-0
BKV Előre (NB I/B) - Bodajk (NB II) 1-0

Korábban:

Bánki József