Vágólapra másolva!
A fenti mondat Muszbek Mihálytól származik, a Magyar Labdarúgó Liga igazgatója a Társalgóban labdarúgásunk évtizedes gondjait analizálta. A megoldást illetően Muszbek bizakodó: 2002 nyarától szórakoztató bajnokságot (ebben aligha téved), 3-5 év múlva nemzetközi szintű focit, még későbbre pedig világelitet jósol.

Fotó: [origo]
A magyar futball jelenlegi helyzetén töprengve
[origo]:

Muszbek Mihály:

[origo]: (Messenger) Mennyire elégedett a mai magyar focival?
Muszbek Mihály: Teljesen elégedetlen vagyok, ami a színvonalat illeti, ami a pályát rendjét jellemzi és amilyen erkölcse van a hazai futballnak, amilyen hírneve, megítélése van a focinak a szurkolók s a lakosság előtt. Mindez ma azt jelenti, hogy a magyar foci nem szórakoztató, üzletileg nem eladható, és nincs nemzetközi értéke.

[origo]: (platypus) Tegnap már megint jó kis botrányos Fradi-Újpest volt. Járt az Üllői úton délután/este?
Muszbek Mihály: Nem, a televízión néztem a mérkőzés második félidejét, és úgy gondolom, hogy több század-, ezredmagammal jól szórakoztam. A botrányt nagyon sajnálom, szégyelem magunkat a közreműködők nevében is. Ugyanakkor a tényleges problémát nem szabad a valóságnál nagyobbnak ítélni. Nemzetközi viszonylatban is összehasonlítva egy botránymentes mérkőzés volt, ha figyelembe vesszük a két szurkolótábor ellentétes érzelmét, de ennyi problémának, botránynak sem szabad lennie. Megoldás jövő év közepétől a stadionok felénél megjelenő beléptetőrendszer és az a szurkolói kártya, amely felfedi a potenciális rendbontó személyazonosságát, aki így kiszűrhető, megbüntethető, eltiltható.

[origo]: (Messenger) Évek óta ilyen a Fradi-Dózsa meccsek hangulata. Nagyon sok ígéret elhangzott már, hogy ezeken változtatnak, mégse történik semmi.Miért?
Muszbek Mihály: Szeretettel várom a szurkolót 2002. júliustól a jövő évi bajnokság első Fradi-Dózsa rangadójára, mert meg fogja látni, hogy az új beléptetőrendszer csodát tesz! A mérkőzés, ígérem, ha a beléptető rendszer működni fog, botránymentes lesz a stadionon belül.

[origo]: (platypus) Hogy munkájához közelebbi témát érintsünk: látta a tegnapi Fradi-Újpesten, hogy szinte csak a biztonsági cég reklámtáblái voltak?
Muszbek Mihály: Nem így volt, a stadionban két sorban híres és világhírű cégek fizetett reklámjai voltak. És a szponzorok rekordbevételt hoztak a klubnak, 8500 néző vett jegyet, és az időbeni konkurencia ellenére is a televíziós nézettségi mutató az átlagnál jobb volt (a Sport1 közvetítette a találkozót).

[origo]: (gerazoli) Igaz, hogy meg akarta venni a Fradit?
Muszbek Mihály: Nem igaz, a Ferencváros eladásában az FTC, mint eladó sportegyesület felkérésére, mint ligavezető hivatalosan felkérve közreműködtem, és az eladónak, Furulyás Jánosnak kezébe juttattam egy, a Várszegi úrétól ertérő, de mérlegelést érdemlő befektetői ajánlatot, abból a célból, hogy legyen kikből választani, hogy ne legyen olyan a Fradi-privatizáció, mint a hetvenes évek magyar parlamenti választásai voltak.

[origo]: (gerazoli) Ön nem tartaná veszélyesnek, ha Újpesten nem épülne kerítés a lelátók és a nézőtér közé?
Muszbek Mihály: Nem, kifejezetten kérjük, hogy ne épüljön, illetve a rendőrség erőszakosságára megépült kerítések lebontását kezdeményeztük. Tegnap az országgyűlés ifjúsági és sportbizottsága előtt kifejezetten kértem a képviselők lobbizását, befolyását abból a célból, hogy az újpesti családi szektorok lelátói kerítését, úgy a pálya felőli, mint a szektorok egymás közötti elemeit november 10-ére, a megnyitóra lebonthassuk. Egy normális stadionba egyetlen kerítés kell, ez pedig a vendégszektor megvédését kell, hogy szolgálja. Ugyanakkor nem csak kerítés kell, hanem átlátszó anyagból teljes fedés, tető és oldal. Ilyen megoldás van Belgiumban is, a volt Eb-stadionokban.

[origo]: (Rookie) Miért kell lebontani a kerítéseket az újpesti stadionban? Azt akarjuk, hogy a sok elmebeteg agyonrúgja a szegény kispolgárokat a gyerekükkel együtt?
Muszbek Mihály: Azt reméljük, az elmebeteg nem fog tudni bejutni a stadionba, mert a szurkolói kártyáját az első rendbontás után letiltják, és soha többet jegyet nem fog tudni venni futballmérkőzésre. Állítólag az állatkerti oroszlán sokkal vadabb mint a természetben élő...

[origo]: (platypus) Családdal magyarfoci, mi van? A törvények felét (pl. adatvédelmi) meg kéne először változtatni ahhoz, hogy egyáltalán komolyan szűrni lehessen a szurkálókat.
Muszbek Mihály: A jövőben szurkolói kártyát csak három különböző típusú személyazonosító (pl. jogosítvány, útlevél, diákigazolvány) egyidejű felmutatásával lehet igényelni, továbbá amikor kiváltja, akkor a szurkolót lefényképezik, és a számítógép bármikor képes egy nézőtéri személyt beazonosítani. És egy szurkolói kártyával az ultra-szektorba csak egy, egyéb szektorokba veszélyeztetettségi fok függvényében 2-3-4 jegyet lehet egyidejűleg venni és a szurkoló csak oda ülhet/állhat ahova a jegye szól.

[origo]: (hegy) Milyen remény munkál Önben a magyar futballal kapcsolatban? Üzleti? Szurkolói? Hiú?
Muszbek Mihály: Mindegyik. Az a munkám, hogy három év alatt egy szűk csapat irányításával üzletileg eladhatóvá, a szurkolók szeretetét élvező, eredményes focit csináljunk. Legalább is ennek a folyamatnak az alapját úgy kell letenni, hogy a folyamatok visszafordíthatatlanok legyenek, és minden kis- és nagykapu véglegesen bezárásra kerüljön a futballbűnöző vezetők, a valóságos teljesítmény nélküli árfelhajtó focisták, valamint szurkolói mezbe bújtatott vandálok számára.

Fotó: [origo]
Jön a felemelkedés
[origo]:
Muszbek Mihály:

[origo]: (Nahum) Mikor lesz újra magyar foci?
Muszbek Mihály: Nemzetközi szintű futball 3-5 év múlva, a vilag első húsz országába kvalifikaló élfutball pedig 10-15 év múlva. Színvonalas hazai bajnokság, amely jó szórakozást nyújt, 2002 nyarától.

[origo]: (Rookie) Mire alapozza ezt?
Muszbek Mihály: Nemzetközi tapasztalatokra. Meg kell nézni a norvég és a francia állami futballfejlesztő modell eredményét és hatékonyságát. A mai világ- és Európa-bajnok francia válogatott keretében harminc játékosból húsz a tíz évvel ezelőtt indult francia állami és szövetségi indíttatású futballfejlesztési program terméke. Tehát koncentrálni kell az anyagi, szellemi erőt, el kell fogadni és hatékonyan alkalmazni az állami eszközöket, és akkor középtávon eredmény várható.

[origo]: (platypus) Miért kell ön szerint ötvenezres stadion Fehérvárra (például)? Kutya nem megy ki (oda se), azaz max. párszáz nyugdíjas meg alkoholista.
Muszbek Mihály: Nem kell ötvenezres stadion, nem is lesz, 7800 új lelátói férőhely épül, és a meglevő három oldallelátó korszerűsítésre, felújításra kerül. A székesfehérvári stadion nézői kapacitása a jelenlegihez képest néhány ezerrel csökkenni fog. Ugyanakkor a komfortja, színvonala a játékos, a játékvezető, a néző, a média, az újságíró, a szponzor felé a maihoz képest összehasonlíthatatlanul jobb lesz.

[origo]: (Guest51625) Mit szól Demján Sándor azon együgyű kijelentéseihez, miszerint 1. a magyar bajnokságból 7-8 csapat is jobb eredményt nyújtott volna a selejtezőkön, mint a válogatott, 2. a nemzetközi kupában a magyar csapatok kölcsönadhatnak egymásnak játékosokat egy-egy meccsre? Nem teljes képtelenség ez?
Muszbek Mihály: Demján Sándor az első megjegyzést nem ezzel a tartalommal tette, hanem azt mondta egészen pontosan, hogy a magyar válogatott a grúzok elleni játékával szemben több magyar klubcsapat is versenyképes ellenfél lett volna vagy nyerhetett volna. Nem általában a vb-selejtezőre mondta ezt a véleményét. Ami az átigazolási ötletet illeti, az egy nagyon helyes, jól átgondolt és valószínűleg bevezetésre kerülő ötlet, még akkor is, ha néhány népszerű edző ennek ellentmond. A dolog lényege, hogy a nemzetközi versenytársaink, a Bajnokok Ligájában szereplő csapatok legszegényebbje is tízszer gazdagabb a mi legjobbjainknál. Tízszer több pénzből, 7-20 milliárd forintból gazdálkodik évente, míg a magyar liga összes csapatának költségvetése 5 milliárd, és a leggazdagabb klubunk sem költ 600 milliónál többet évente. Tehát, ha például a belga Anderlecht játszana a Ferencvárossal, akkor 700 millió forint csapna össze 14 milliárddal, s bár tudom, hogy a szurkolót ez nem érdekli, nem is fogadja el ezt az eszmefuttatást, a száraz tény azonban az, hogy a gazdag klub jobb játékosokat tud venni, megfizetni, mint a szegény, és ezáltal eredményesebb. Ezért a meglevő pénzt és a meglevő magyar játékostehetséget koncentrálni kell üzleti alapon - hangsúlyozom nem adminisztratív úton - néhány kupacsapatba. Ez azt jelenti, hogy nem sztálini módszerrel átirányítjuk, hanem üzleti módszerrel kölcsönadjuk. Tehát ez évben ha a Ferencváros kölcsönvette volna Ferenczi Istvánt az MTK-tól, akkor mérkőzésenként a kialkudott (reálisan 4-6 millió forint) összeget kellett volna fizetnie a Ferencvárosnak 90 percnyi Ferenczi-vendégszereplésért. Ezzel azt akartam érzékeltetni, hogy pénz nélkül, a személyi és tárgyi lehetőségeink koncentrálása nélkül nincs nemzetközi eredményességű szereplés.

[origo]: (Rookie) Létezik-e olyan terv, amely legalább a távoli jövőben kecsegtet azzal az eredménnyel, hogy a magyar NB I-ben nem kivénhedt, tehetségtelen, falábú alakok parádéznak majd?
Muszbek Mihály: A 2002-2003-as bajnokságtól alapjaiban megváltoztatni kívánjuk a játékos- és a klublicencet, vagyis azokat a feltételeket, amelyek mellett valakik futballozhatnak, illetve valamelyik csapatok nevezhetnek a magyar bajnokságba. Ilyen változás lehet a klubok költségvetésének maximalizálása, az idegenlégiósok számának korlátozása (vagy múltbeni teljesítményhez való kötése), a klubok gazdasági feltételek megfelelése esetén vehessenek részt csak a bajnokságban. Vagy hogy a szövetségek választott vezetői két ciklusnál hosszabb ideig ne lehessenek hivatalukban, a klubok költségvetéseinek legalább 14 százaléka utánpótlásnevelésre fordítódjon, bizonyítottan.

[origo]: (Rookie) Írna bővebben a játékos- és klublicenszről? Ez nagyon érdekelne mindenkit!
Muszbek Mihály: Eddig az szerepelt az NB I-ben egy bajnokságban, aki nevezett, tehát jelentkezett erre a játékra és az jelentkezhetett, aki az előző bajnokságban bennmaradt vagy feljutott. Semmi egyéb feltételnek nem kellett a csapatnak megfelelnie. Nagyjából ugyanez igaz a játékosra, egy csapatban az szerepelt és szerepel ma is, akit szerződtettek. A klublicenc és az egyesületi licenc egy feltételcsomag, amely azt mondja, hogy ezeknek és ezeknek a dolgoknak kell megfelelnie egy klubnak, illetve egy profi ligában szereplő játékosnak, edzőnek, sportvezetőnek ahhoz, hogy ott játsszon. A megfelelés a csapatok esetében gazdasági, eredményességi, műszaki (pályaminőségi) kell hogy legyen, a játékosok esetében pedig elképzelhető technikai és fizikális minimumvizsga vagy egészségügyi alkalmasság vagy - ne adj isten - valamilyen privát életben is hasznosítható végzettség, szakma vagy iskola. Ezek csak példák, utalások arra, hogy a jövő fociját nem azok játsszák, akik egyik évről a másikra bennmaradnak egy ligában, hanem azok, akik egy jól átgondolt, a sportág eredményességét elősegítő licenc-feltételrendszernek megfelelnek. Már most mondom, hatalmas vita lesz, és az úgynevezett szakma egy emberként fogja mondani, hogy nem kell se játékos, se klublicenc, pedig Németországtól Belgiumig, Spanyolországtól Olaszországig minden országban van, és semmi mást nem akarunk csinálni, mint ezeket a mintákat átvenni és a magyar feltételekhez megfeleltetni, akkreditáltatni.

[origo]: (Messenger) Minden évben elhangzanak hasonló fogadkozások, hogy a következő bajnokság egész más lesz. Legutóbb a bajnokság átszervezése volt ilyen csodára hivatott. Most mitől fog megváltozni a bajnokság szinvonala?
Muszbek Mihály: A színvonala lényegesen nem fog megváltozni, a középpályás sajnos és nem ritkán túl hosszú labdát fog adni a szélsőnek, a védő szabálytalankodni fog, a játékvezető téves ítéleteket fog hozni, ugyanakkor tisztességes, egymást nem ellenségnek, hanem ellenfélnek tekintő, belföldön kiegyensúlyozott és nagy küzdelmet hozó mérkőzéseket, csatákat ígérhetek. Ez még nem lesz nemzetközi szint, de tartalmas szórakozás lehet a focit szerető szabadidővel és mérkőzésenként ezer forint költőpénzzel rendelkező szurkolóinknak.

Fotó: [origo]
"Műfű, világítás, gomba-betegségmentes öltöző kell"
[origo]:
Muszbek Mihály:

[origo]: (platypus) De igen. Lerobbant ligalegelőkön is lehet játszani. Van aki tud, és ő ott is tud, bárhol. A magyar meg sehol se nem tud. Csak a pénz, az ital és a nő (vagy fiú), ami/aki érdekli, tisztelet a kivételnek.
Muszbek Mihály: Az a véleményem, hogy ez demagógia, semmilyen gyakorlatiasságot nem hordoz. Ma a gyerek sok szabadidősportból választhat, és azt választja, ahol a legjobb az érvényesülése vagy amely iránt a legjobban érdeklődik. A futballt újra vonzóvá kell tenni a gyerekek előtt, és ennek az egyik útja - ma egyedüli útja -, hogy minőségi gyermekedző és futballpályákat kell építeni. Műfűvel, világítással, és gombabetegségmentes öltözővel. Hiába sírjuk vissza a grundkorszakot, grundok nincsenek, és a társadalom, a gyerekek igényszintje a grundbeli adottságokat már meghaladja. Tehát a véleményem szerint az 50-es évekig sikeres utánpótlásnevelési modell csak egy szegényes diktatórikus társadalomban volt működőképes. Vagy olyan érvényesülési esélyt, kitörést kell a szegény gyermeknek mutatni, amely azt jelenti, hogy ez az egyedüli út arra, hogy ő fölzárkózzon. Ezért ma a világon két eredményes futballfejlesztési irány van, az egyik a gazdagságból, a másik a szegénységből él.

[origo]: (Messenger) Véleményem szerint, ha több tehetséges fiatal játékos tűnne fel a bajnokságban, mindjárt helyrebillennének a mai aránytalan jövedelmek. Gondolok itt a játékosok és edzők jövedelmére is. Miért nem támogatják jobban az utánpótlás nevelését állami részről?
Muszbek Mihály: Az egész probléma ott van, hogy Magyarország rendkívül kicsi piac a futballisták szempontjából. Mindössze 500 profi játékos tevékenykedik benne. Ez a piac nagy volumenben nem exportképes a minősége miatt, és nem importképes színvonalas külföldi futballisták tekintetében. Az 500 hazai futballista pedig szervezett árkartellt alkot. A megoldás a tömegesítés, tehát az hogy egy korosztályban ne 3000 gyerek kezdjen el futballozni, és ne ebből kapjon a szükség okán, a mennyiségi igény miatt évente 30 futballista profi szerződést. Nálunk százból egy futballista profi lesz, tehát megél a fociból, függetlenül a tehetségétől. Ugyanez az arány fejlett futballkultúrájú európai országokban azonos népességi adatokat figylembe véve ezer az egyhez, tehát nálunk tízszer nagyobb az esélye egy kezdő futballistának, hogy profi legyen. Tehát mi tíz olyan botlábú, ügyetlen embernek is profi szerződést adunk, aki Belgiumban vagy Törökországban ebből nem tudna megélni. Ha nem háromezer hétéves keres kezd el egy korosztályban focizni, hanem 10-12 ezer, tehát az egy korosztályú népesség közel tíz százaléka, az egész folyamat automatikusan jobb és eredményes lesz.

[origo]: (Messenger) Ne haragudjon, a statisztikák biztos olyanok, amilyenek, de nem válaszolt a kérdésre. Nálunk az állam miért nem támogatja jobban az utánpótlás nevelést, ezzel a kínálat bővítését?
Muszbek Mihály: Az állam támogatja, mint Európa sok országában, a Bozsik-program anyagi alapja 500 millió forint, a tényleges költségek 10-15 százaléka állami forrás, megközelítőleg ugyanennyi az önkormányzati részarány is, közel 30 százalékot finanszíroz a szülő és a család a tagdíjon keresztül, a fennmaradó részt pedig a végső hasznosító sportegyesületek, profi, amatőr klubok, illetve az üzleti szponzorok állják. Ez az arány várható a jövőben is az utánpótlás-finanszírozásban.

[origo]: (Arthur_Pitt) Miért nem tesz végre utilaput a vezetés a sikertelen szövetségi kapitányok talpára? Tökös gyerek kell a népnek, nem Gellei! Varga, Tornyi!!!
Muszbek Mihály: A liga kompetenciájába nem tartozik a szövetségi kapitány megválasztása, de osztom a véleményét arról, hogy új szemlélet alapján, új elvárásrendszerrel kell kapitányt választani. Olyan kapitány kell, aki képes meglevő tudású játékosokból, néhány napnyi együttlét mellett harcra és sikerekre edzett és felhatalmazott csapatot formálni. Természetesen fontos az edzői technikai tudás is, de még fontosabb a közösségformálás és a pszichológia. És nagyon fontosnak tartom, hogy gazdag embert keressenek szövetségi kapitánynak, olyat, aki a szerződéskötést nem a végkielégítés mértékének tisztázásával kezdi.

[origo]: (platypus) Kedvenc sportága? Csak nem a foci...
Muszbek Mihály: Jelenleg is gyakorlatban űzöm csütörtök esténként, kispályán, és koromhoz és múltamhoz képest igen ügyes vagyok. Emellett közepesnél jobban fallabdázom, és szeretek, de nem tudok teniszezni. Hetente kb. 5-6 órát sportolok, ennek felét serdülő gyermekeimmel. A család sportszerető és sportot űző, a lányom korosztályos válogatott kosárlabdázó, fiam pedig magyar ifjúsági bajnoki ezüstérmes fallabdázó. A sport és a tanulás, a civil életre való felkészülés egyidejűleg kell, hogy az ifjúság tevékenysége legyen.

Korábban: