Vágólapra másolva!
A világbajnoki selejtezők véget értek, és a magyar válogatott számára ez, immár megszokott módon, egyben az új csapatépítés kezdetét is jelenti a következő világesemény, jelen esetben a 2004-es Európa-bajnokság előtt. E csapatépítés első lépéseként Macedónia válogatottját fogadja az immár Gellei Imre által irányított magyar nemzeti tizenegy, és jó lenne, ha a csapat nem rontaná el az egykori jugoszláv tagállam elleni kiváló mérleget.

A két válogatott eddig másfél mérkőzést vívott egymással, ami meglehetősen szokatlanul hangzik, ám tökéletesen fedi a valóságot. Az első összecsapásra még 1998-ban került sor a teheráni nemzetközi torna döntőjében, amikor is a Bicskei Bertalan által irányított gárda gól nélküli döntetlenre végzett, ám tizenegyesekkel elhódította a kupát. Azon a találkozón a magyar együttesben pályára lépett Vincze Ottó, Váczi Zoltán és Szilveszter Ferenc is - utóbbi kettő ma, azaz három év elteltével már a második vonalban szerepel.

A második összecsapásra, jobban mondva fél meccsre tavaly novemberben, Szkopjében került sor, amikor is a csapatok csak egy félidőt játszottak le, mivel a nagy köd miatt képtelenség volt folytatni a találkozót. Helyesebb lett volna, ha az összecsapást el sem kezdik, mivel már az első perctől kezdve alig lehetett látni a pályán, de a magyar csapatnak ez az idő is elég volt ahhoz, hogy megszerezze a vezetést Fehér Miklós révén. Érdekesség, hogy mindössze két olyan játékosunk van, aki mindkét, Macedónia elleni találkozón pályára lépett: Sebők Vilmos és Pető Tamás, és ők valószínűleg most is ott lesznek a keretben. Az Energie Cottbus légiósa, Vasile Miriuta viszont saját kérésére nem utazik Budapestre - ő tavaly éppen Macedónia ellen húzhatta fel először a címeres mezt.

Nem csak a magyar válogatott élén történt edzőváltás azóta, hanem a macedónnál is, ráadásul a délszlávok már május elején menesztették a szakvezetőt, Dragan Kanatlarovszkit a gyenge eredmények miatt. A tréner vezetésével a macedónok öt mérkőzésből mindössze egyet tudtak megnyerni a világbajnoki selejtezők során, mégpedig Azerbajdzsán ellen. A szövetség rendkívüli ülésén nyolc elnökségi tag is az elbocsátása mellett foglalt állást, egyikük, Vancso Takovszki így indokolta döntését: "Amikor kinevezték szakvezetőnek, mindent megígért, de a válogatott most is ugyanott tart, ahol két évvel ezelőtt."

A jól értesültek szerint azonban a legnagyobb problémát nem az eredménytelenség jelentette, hanem az, hogy Kanatlarovszki szerződése értelmében hetente ezer fontnak megfelelő összeget keresett. Az új szövetségi kapitány a Szloga Jugomagnat mestere, Djore Jovanovszki lett, aki egymás után három bajnoki címet szerzett csapatával. Jovanovszki első mérkőzése a Moldova elleni hazai selejtező volt, ám az együttes vele sem remekelt, hiszen csak egy 2-2-es döntetlenre volt képes Szkopjében. A következő kvalifikációs mérkőzésen ugyancsak döntetlent ért el a gárda, ám ez már sokkal jobb eredménynek számított, hiszen mindez idegenben, a továbbjutásért küzdő Törökország ellen történt.

A nyár közepén a macedón válogatott Ázsiában járt, ahol Katarral és Szaúd-Arábiával is megmérkőzött, egy vereséggel és egy döntetlennel tért haza, majd a bolgárok elleni barátságos meccsen is vereséget szenvedett, és a világbajnoki sorozat utolsó összecsapásai sem a legjobban sikerültek Jovanovszki és fiai számára: a csoportelső svédek elleni hazai vereség még "belefért", az azeriek elleni idegenbeli 1-1, és legfőképp a szlovákok elleni súlyos, 5-0-s vereség már kevésbé.

Arról nem is beszélve, hogy a szakvezető összekülönbözött a válogatott három kulcsemberével, Georgi Hrisztovval, Toni Micsevszkivel és Gocse Szedloszkival. A három futballista feltételezések szerint a katari mérkőzést megelőzően a tréner rendelkezései ellenére tíz perccel éjfél után a hotel bárjában tartózkodott, amiért a szakvezető mindhárom futballistát hárommeccses büntetéssel sújtotta: sem a bolgárok elleni mérkőzésre, sem pedig a két szeptemberi selejtezőre nem hívta meg őket.

Hrisztov erre kijelentette, hogy amíg Jovanovszki a szakvezető, addig nem hajlandó szerepelni a válogatottban, ugyanakkor elmondta: abban is biztos, hogy fog még ő a nemzeti csapatban játszani, hiszen Jovanovszki nem lesz örökké szövetségi kapitány. Az eltiltás letelte után a tréner mindenesetre mindhármukat meghívta a szlovákok elleni selejtezőre, de csak Szedloszki volt hajlandó hazautazni, Micsevszki és Hrisztov kijelentette: csak akkor hajlandóak ismét szerepelni a válogatottban, ha az edző nyilvánosan bocsánatot kér tőlük. Erre nem került sor, így ők azóta persona non gratának számítanak a macedón nemzeti tizenegyben.

A magyarok ellen készülő keretből így mindketten hiányoznak, hosszú idő után azonban ismét meghívót kapott a német másodosztályú Eintracht Frankfurtban szereplő kapus, Oka Nikolov, akiről leginkább Petry Zsolt tudna sokat mesélni, hiszen annak idején az 1998-99-es idényben őt nem tudta kiszorítani a csapatból. Az idegenlégiót erősíti Igor Mitreszki is, aki a Szpartak Moszkvában focizik, és a Bajnokok Ligájában nyújtott teljesítménye alapján már az Arsenal és a Bayern München is felfigyelt rá. A macedónoknak amúgy is a védelem lesz az egyik legerősebb csapatrészük, hiszen itt szerepel a tapasztalt Igor Nikolovszki és a korábban már említett Szedloszki is, akik a jelenlegi keret legtöbb válogatottsággal rendelkező tagjai.

Két újonc is bemutatkozhat a magyarok ellen, a Belaszica Strumica középpályása, Szaso Lazarevszki és a svéd IF Elfsborgban futballozó Jurica Sziljanovszki ugyanis először kapott meghívót a nemzeti csapatba. Sérülés miatt hiányozni fog a macedón együttesből Zoran Jovanovszki (Szloga Jugomagnat), Szasko Krsztev (Pobeda Prilep) és Alekszandar Mitreszki (Young Boys), akiket azonban Jovanovszki mester az alapemberek közé sorol.

A macedón keret:
kapusok: Gocse Gruevszki (Rabotnicski Kometal), Oka Nikolov (Eintracht Frankfurt)
hátvédek: Igor Nikolovszki (Lierse SK), Igor Mitreszki (Szpartak Moszkva), Goran Sztavrevszki (NK Zagreb), Gocse Szedloszki (Dinamo Zagreb), Igor Guzelov (Sahtar Doneck), Jurica Sziljanovszki (IF Elfsborg)
középpályások: Zarko Szerafimovszki (Hapoel Beer Sheva), Artim Sakiri (Korotan Prevalje), Vancso Trajanov (Lokomotiv Plovdiv), Mile Krsztev (FC Groningen), Sztojan Ignatov (Szileksz Kratovo), Pancse Sztojanov (Szileksz Kratovo), Szaso Lazarevszki (Belaszica Strumica), Goran Maznov (Szpartak Moszkva), Dragan Nacsevszki (Vardar Szkopje)
csatárok: Argend Bekiri (Szloga Jugomagnat), Miroszlav Gjokics (Pobeda Prilep).

Harmos Zoltán

Korábban: