Vágólapra másolva!
A 2008-as magyarországi labdarúgó Európa-bajnoki pályázatot előkészítő bizottság hétfői ülésén véglegesítették a lehetséges helyszíneket, illetve elfogadták a munkát koordináló Eb-2008 Kft. idei, 200 millió forintos költségvetését. Összesen tíz város - Budapest, Debrecen, Miskolc, Szeged, Győr, Székesfehérvár, Kaposvár, Zalaegerszeg, Kecskemét és Pécs - tizenegy stadionja (a fővárosból két létesítmény) közül jelölik ki várhatóan januárban a nyolc lehetséges helyszínt.

"Budapesten a Népstadion 'jelentkezése' biztos, a másik stadionról még folynak az egyeztetések - mondta Bozóky Imre, a pályázati bizottság elnöke. A vidéki városokkal külön-külön tárgyalunk, és a megbeszélések után döntünk arról, hogy hová tervezzük a kontinensvetélkedő mérkőzéseit. Mivel nemzeti ügyről van szó, nem tartok attól, hogy túl kevés lesz az érdeklődő."

A bizottság ülésén Alain Courtois, a tavalyi belga-holland közös rendezésű Eb főigazgatója tartott részletes előadást a legfontosabb feladatokról, az előkészületektől az utolsó mérkőzésig. "Rengeteg hasznos információ birtokába jutottunk. Az UEFA már elküldte a jelentkezési feltételeket tartalmazó anyagot, melyet valószínűleg a következő napokban fogunk megkapni."

A rendezési szándékot 2002. február 28-ig erősítheti meg minden jelentkező, a végleges pályázat beadási határideje: május 31. Az UEFA szemlebizottságának látogatására szeptemberben vagy októberben kerül sor, a döntést decemberben hozzák meg.

Magyarországnak hat vetélytárssal kell számolnia: Oroszország és Skócia "egyéni" induló (a skótok sikere esetén Írország "besegíthet"), Ausztria Svájccal, Horvátország Bosznia-Hercegovinával, Görögország Törökországgal együtt szeretné megrendezni az Európa-bajnokságot, míg az északi országok közül Dánia, Finnország, Norvégia és Svédország reménykedik a közös házigazdaságban.

Korábban: