Vágólapra másolva!
Szerda délután három órára sajtótájékoztatót hívtak össze a Ferencvárosnál, amelyen bemutatták a kedd este menesztett Csank János vezetőedző utódját.

Fotó: SZTÁR Sport
Garami nehéz feladatnak, de nagy kihívásnak tekinti a Fradi irányítását

Garami az MTK szakmai igazgatói pozícióját hagyta ott a zöldek kedvéért, ahol hasonló szerepkör vár rá. Szeiler József, az FTC Labdarúgó és Sport Kft. ügyvezető igazgatója kijelentette, hogy a klub csak köszönettel tartozik a kedden este leváltott Csank Jánosnak, aki segítőivel öt év után bajnoki aranyéremig vezette a csapatot. Ezután Szeiler bemutatta a zöld-fehérek új szakmai stábját. Ennek összetétele nem keltett különösebb meglepetést, mivel köztudott volt, hogy Várszegi Gábor tulajdonos szakmailag rendkívül sokra értékeli Garami Józsefet, aki 1987-ben öt mérkőzésen megbízott szövetségi kapitányként irányította a magyar válogatottat, 1997-ben bajnokságot nyert az MTK-val, s a vezetésével a Pécsi MFC és az Újpest egyszer-egyszer volt ezüst- és bronzérmes az NB I-ben, a pécsiekkel Magyar Kupát nyert 1990-ben. A 62 esztendős mesteredző, mint elmondta, visszautasíthatatlannak tartotta a patinás klub felkérését. Hozzátette: ha az eszére hallgat, marad a jól bejáratott és remekül szereplő MTK-nál, ugyanakkor nagy kihívásnak és nehéz feladatnak tekinti a Fradi felfuttatását, ezért megtiszteltetésnek vette, hogy rá gondoltak.

A tervekről és az erősítésekről az erőteljesen zöld tónusú zakóban feszítő Garami így beszélt: "Néhány játékostól megválunk, hiszen nem ütik meg a Ferencváros szintjét, ezért felesleges ennyi futballistát fizetni. A téli és a nyári átigazolási időszakban feltétlenül meg kell erősíteni a keretet. Ez ügyben Jugoszláviában, Csehországban, Szlovákiában is néztem már játékosokat, ám nem zárható ki egyáltalán, hogy itthonról is igazolunk."

Egészen pontosan az sem zárható ki, hogy az MTK-tól érkezzen néhány labdarúgó, ám nevekről egyelőre nem esett szó. A legfontosabb, hogy tavasszal a csapat megcélozza a dobogót, precízebben a második helyet, hiszen az első mellett csak ez jogosítana nemzetközi kupaszereplésre az őszi idényben. Márpedig Várszegi Gábornak üzleti szempontból sem mindegy, hogy a Fradi minimum az UEFA-kupában jelen van-e, vagy sem. Ami biztos: Garami József - szakmai igazgatói titulusa dacára - a bajnoki mérkőzéseken a kispadról irányítja majd az együttest. A tréningeken Pölöskei Gábor és Keller József segít a szakembernek, a felelősség azonban egyértelműen Garamié.

Keller, aki egyébként jelenleg is szerződtetett futballistája a Ferencvárosnak, ekképp fogadta a új feladatkörét: "Garami József jelezte, hogy elsősorban játékosként számít rám, persze ezzel párhuzamosan az edzések vezetésében is aktívan részt veszek. Mondhatnám, ez egy remek iskola lesz számomra a rutinos szakvezető mellett, aminek különösen örülök, mivel még semmiképpen sem akartam abbahagyni a játékot."

Pölöskei Gábor az NB I/B-s BKV Előre kispadját hagyta ott egykori egyesülete hívására. A hajdani válogatott balszélső ugyanis 1981-től 87-ig futballozott az Üllői úton, majd az MTK-hoz igazolt, ahol az első csapatot is irányította már. Pölöskei a következőképpen kommentálta visszatérését a zöld-fehérekhez: "Nem lesz egyszerű feladat a csapatot a dobogóra vinni, de nem is lehetetlen. Garami József szakmai tudása, valamint emberi tulajdonságai is garancia arra, hogy rend és nyugalom lesz az öltözőben. Továbbá arra is, hogy sikeres, s ha lehet, támadó szellemű csapatot láthasson a Fradi-közönség tavasszal."

Várszegi Gábor tehát a rutin mellett döntött, ahogy a ferencvárosi elöljárók elképzelése is érvényesült, nevezetesen, hogy egykori zöld-fehér labdarúgók is kapjanak helyet a szakmai stábban. Garami József ferencvárosi szerződése január 1-jén lép életbe, és várhatóan másfél évre szól.

Bánki József

Korábban: