Vágólapra másolva!
Azóta sincs béke, hogy december 30-án az FTC Labdarúgó és Sport Kft. rendkívüli taggyűlésén megállapodtak abban, hogy a Fotex Rt. a szavazati jogok 80 százalékát átruházza az FTC-re. Ezzel a Fotex közvetlen beavatkozásának lehetősége megszűnt, és elsődlegesen a Ferencváros gyakorolja a tulajdonosi jogokat. A Fotex már csak pénzügyi befektetőként marad a klubban, és jelezte, ha a kft. "piacképes állapotba kerül", üzletrészét részben vagy egészben eladja. A tranzakciót sokan próbálják értelmezni, nehezen sikerül. Mi Furulyás János klubelnökkel próbáltuk ezt megtenni.

- Bár közleményt adtak ki a december 30-ai ülésről, de azóta sem érti senki, mit is jelent a Fotex visszavonulása.
-
Én meg azt nem értem, hogy mit nem értenek. És nem tudom, kinek van a szerződésmódosítással baja.

- Sokaknak, így például a ligának is. A ligaigazgató, Muszbek Mihály azt fejtegette a csütörtöki Nemzeti Sportban, hogy a szavazati jog át nem ruházható, legfeljebb a tulajdonjoggal és a vagyonkezelői joggal együtt.
-
Nem akarom a ligát minősíteni, de nem tudom, hogy érdekképviseleti szerv-e vagy hatóság, és nem értem, miért szól ebbe bele. Volt egy sima közgyűlés a labdarúgó kft-nél, és módosítottuk a társasági szerződést.

- De így is érthetetlennek tűnik a szavazati jog módosítása.
-
Miért lenne érthetetlen? Annak ruházom át, akinek akarom. Csak elő kellene venni a társasági törvényt.

- A tranzakció jogosságát senki sem vitatja, csak mindenki hátsó szándékot, illetve külső nyomást gyanít, mert nehezen emészthető, hogy a kilencvennyolc százalékban tulajdonos Fotex, illetve a főnöke, Várszegi Gábor miért vonul önként vissza.
-
Hogy mennyire önként vagy mennyire külső nyomásra tette, ezt nem tudom, tőle kellene megkérdezni, bár magam is tapasztaltam, hogy többeknek nem tetszett a Fotex-Fradi-szerződés. Most a Fotex húsz százalék szavazatot kapott, s mellérendelve egyetértési jogot minden fontos kérdésben. Nincs veszélyben Várszegi pénze, ne féltse még a liga sem.

- És persze változatlanul üzemeltetnie kell a futballcsapatot.
-
Igen, hiszen sem a szindikátusi, sem az adásvételi szerződés nem változott, csupán a társaságit módosítottuk.

- De most például a szavazatok nyolcvan százalékával rendelkező klub utasíthatja-e a Fotexet, hogy vegye meg Beckhamet?
-
Ez taggyűlésen ugyan szóba kerülhet, és ilyen ügyekben eddig is egyeztettünk Várszegi Gáborral, ezután is egyeztetünk. Ami pedig Beckhamet illeti, alighanem tízmillió forintnál magasabb az ára, és tízmillió fölött Várszegi egyetértése is szükségeltetik.

- Eladásnál is?
-
Természetesen.

- De akkor mi változik?
-
Ha valaki nem akarja érteni, az nem érti. Ha tájékoztatom az elnökséget, utána mindent pontról pontra el fogok mondani.

- Annyit azért talán mondhat már most is, hogy nem csupán látszatlépésről van-e szó? Mert például a tüntetésre készülő szurkolók, joggal vagy jogtalanul, de úgy érzik, semmi sem változott, továbbra is Várszegi szava dönt.
-
Nem tudom, hogy érzik, de hozzanak ide 2,4 milliárd forintot, s akkor sok mindent megváltoztathatnak. Mert Várszegi Gáboron kívül ki hozott ide egyetlen fillért is? Aki fizet, az dirigálja a nótát.

- Akkor tehát Várszegi nótáztat?
-
Megvannak hozzá a jogosítványai. Nem kis kockázatot vállalt, de tudja, nekünk is volt rizikónk. A nevünket adtuk, és ez egy ilyen nagy múltú klub esetében némi kockázattal is jár.

- Nem lehet, hogy a befektető meggondolta magát, és el akarja adni a csapatot?
-
Ezt megint tőle kellene megkérdezni, mármint a szándékát. Azt viszont mindenki tudja, hogy joga van az eladáshoz. Benne van az eredeti szerződésben is, csakhogy egyet kell értenünk az eladással, s a pénznek be kell folynia a klubkasszába. Lehet tüntetni Várszegi Gábor ellen, fel lehet vele rúgatni a szerződést, csak gondoskodni kell vevőről. Olyanról, aki becsületesen kifizeti a vételárat, mint ahogyan Várszegi, és persze üzemelteti is a focicsapatot. Tisztességgel átutalta a hatszázmilliót, a vételár első részét, sőt azóta nyolcvanhárommillió forint előleget folyósított, adósságok törlesztésére.

- Most például, az átigazolások során mi történik? Ki a főnök, ki mondja meg, hogy ki megy, ki marad, ki jön?
-
Ez az ügyvezető, Szeiler József dolga, aki természetesen egyeztet a szakvezetéssel, és persze nagyobb összeg esetén velem is. Én meg aztán egyeztetek Várszegivel.

- Akkor itt a kör bezárul, hiszen mindennek a végén Várszegi Gábor áll.
-
Miért, kinek kellene állnia? Változatlanul ő a többségi tulajdonos.

Kiss László

Korábban: