Vágólapra másolva!
Portóban kisorsolták a 2004-es portugáliai labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjének csoportbeosztását. A magyar válogatott a negyedik csoportban Svédország, Lengyelország, Lettország és San Marino ellen játszik.

A selejtezőcsoportok:
1. csoport: Franciaország (védő), Szlovénia, Izrael, Ciprus,
Málta
2. csoport: Románia, Dánia, Norvégia, Bosznia-Hercegovina,
Luxemburg
3. csoport: Csehország, Hollandia, Ausztria, Fehéroroszország,
Moldova
4. csoport: Svédország, Lengyelország, Magyarország, Lettország,
San Marino
5. csoport: Németország, Skócia, Izland, Litvánia,
Feröer-szigetek
6. csoport: Spanyolország, Ukrajna, Görögország, Észak-Írország,
Örményország
7. csoport: Törökország, Anglia, Szlovákia, Macedónia,
Liechtenstein
8. csoport: Belgium, Horvátország, Bulgária, Észtország, Andorra
9. csoport: Olaszország, Jugoszlávia, Finnország, Wales,
Azerbajdzsán
10. csoport: Írország, Oroszország, Svájc, Grúzia, Albánia

A portói Eb-sorsolás helyszínén Gellei Imre szövetségi kapitány és dr. Bozóky Imre MLSZ-elnök a következőképpen kommentálta a leendő ellenfeleket, illetve a magyar csapat esélyeit.

Gellei Imre: "Két világbajnoki résztvevővel, a svédekkel és a lengyelekkel kerültünk egy csoportba, ezeket az együtteseket és persze San Marinót és Lettországot is alaposan fe kell térképeznünk a selejtezők kezdetéig. Úgy hiszem reális esélyünk lehet a továbbjutásra, ám ehhez addig sokat kell dolgoznunk. Ezt is tesszük majd."

Dr. Bozóky Imre: "Olyan sorsolást kaptunk, ami nem tesz eleve esélytelenné bennünket. Kerülhettünk volna ugyanis lényegesen nehezebb csoportba is. Jó felkészüléssel sikerülhet a továbbjutás."

Lengyel vélemények

Zbigniew Boniek az 1980-as években a pályán csillogott, s úgy tűnik, hogy megérzései is kiválóak. A Juventus és az AS Roma egykori lengyel sztárja a portói sorsolás előtt a németek, a lettek és a San Marinó-iak mellett éppen Gellei Imre együttesét szerette volna csoportellenfélnek: "A harmadik kalapból a magyarok lennének a legkedvezőbbek, mert ők a legkiismerhetőbbek. A többiek remek, de nagyon rossz teljesítményre is képesek. A magyarok játékstílusa kedvezhet válogatottunknak" - mondta órákkal a sorsolás előtt a lengyel szövetség alelnöke.

Jerzy Engel szövetségi kapitány már a csoportbeosztás tudatában nyilatkozott bizakodóan: "El kell ismernem, kedvező a sorsolásunk. Az első kalapból éppen a svédeket szerettem volna, s a San Marinó-i együttes is szerepelt a kívánságlistámon. A másik két csapatra, a lettekre és a magyarokra pedig Michal Listkiewicz elnök úr tippelt..."

A lengyelek még egyszer sem szerepeltek Eb-döntőben.

További nyilatkozatok

Mezey György (a hazai edzőképzés elsőszámú irányítója): "A többi csoporthoz viszonyítva a miénk tűnik a legkönnyebbnek. San Marinónak örülök, de általában is: ezekkel az ellenfelekkel szemben végig versenyben lehetünk a továbbjutásért."

Dárdai Pál (a Hertha BSC válogatott középpályása): "Nem panaszkodhatunk, elkerültük az igazán nagycsapatokat, a franciákat, németeket, angolokat, olaszokat, spanyolokat, hollandokat, melyek ellen minimális esélyünk lett volna. Csoportellenfeleink közül itthon valamennyit legyőzhetjük, ha ez sikerül és Lengyelországban vagy Svédországban is szerzünk pontot, akkor a végén odaérhetünk az első két hely valamelyikére."

Lisztes Krisztián (a Werder Bremen válogatott középpályása): "A lehető legkönnyebb ellenfeleket kaptuk, szinte mindegyik kalapból a gyengébb együttesek kerültek hozzánk. A lengyelek és a svédek előrébb tartanak, de a hátrányunk a selejtezők őszi rajtjáig behozható. Ha itthon minden meccset megnyerünk, akkor lehetünk csoportelsők is."

Illovszky Rudolf (egykori szövetségi kapitány, vezetésével szerepelt utoljára Eb-n a magyar válogatott 1972-ben, s negyedik lett): "Első ránézésre nagyon jónak tűnik a sorsolásunk, de senkit sem szabad lebecsülnünk. Fontos, hogy megfelelően állítsák össze a válogatott programját, az első meccset itthon kell játszani és lehetőleg győzelemmel kéne kezdeni. Örülök neki, hogy elkerültük a franciákat, az olaszokat, az angolokat és a spanyolokat, de még nem nyertünk egyetlen mérkőzést sem, ezért ünnepelni sincs okunk."

Puhl Sándor (az MLSZ Játékvezetői Bizottságának elnöke, egykori FIFA-bíró, akit négyszer választottak a világ legjobbjának): "Kaphattunk volna nehezebb ellenfeleket is, de egyik csoport sem könnyű, a miénk sem az. A svédek jobbak nálunk, a lengyelek is nagyon erősek, nem véletlen, hogy ez a két válogatott ott lesz a világbajnokságon, ráadásul mindkettő csoportelsőként szerezte meg a részvételi jogot. Természetesen célként kell kitűzni a továbbjutás kiharcolását, különben nem lenne értelme részt venni a selejtezőn, de senki se gondolja, hogy ez simán fog menni."

Mészöly Kálmán (egykori szövetségi kapitány, vezetésével a magyar válogatott részt vett az 1982-es spanyolországi vb-n): "Nagyon jó a sorsolásunk, a lengyelek és a svédek régi nagy ellenfelek, de nem verhetetlenek. San Marinót és Lettországot itthon és idegenben is le kell győzni. Az első hely megszerzését sem tartom lehetetlennek, de a másodikra muszáj odaérni."

A magyar válogatott csoportellenfeleiről

Svédország:
Eb-múlt:
1964.: kiesett a negyeddöntőben
1992.: (hazai pályán) harmadik hely
2000.: a kiesett a csoportmeccsek után

A magyar válogatott harminchatszor találkozott a svédekkel, tizenhét győzelem mellett kilenc döntetlen és tíz vereség a mérlege, a gólkülönbség 84-62.

Lengyelország:
Eb-múlt: még nem szerepelt Eb-döntőben

A magyar és a lengyel válogatott huszonnyolc alkalommal találkozott egymással, a mérleg: tizenkilenc magyar, hat lengyel győzelem, valamint három döntetlen. A gólkülönbség: 84-35 a magyarok javára.

Lettország:
Eb-múlt: még nem szerepelt a döntőben

A magyarok egyszer találkoztak Lettországgal: 1995.03.08.: Magyarország-Lettország 3-1 (0-0), barátságos mérkőzés

San Marino:
Eb-múlt: még nem szerepelt a döntőben
A magyarok még nem játszottak ellenük.

A kijelölt játéknapok

2002. szeptember 7., 8.
2002. október 12., 13.
2002. október 15., 16.
2003. március 29., 30.
2003. április 1., 2.
2003. június 7., 8.
2003. június 10., 11.
2003. szeptember 6., 7.
2003. szeptember 9., 10.
2003. október 11., 12.

pótselejtezők:
2003. november 15., 16.
2003. november 18., 19.

A csapatok képviselői a 2004-es portugáliai labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjének pénteki sorsolása után abban állapodtak meg egymással, hogy a 4. csoport - Svédország, Lengyelország, Magyarország, Lettország, San Marino - programegyeztető tárgyalása február 20-án lesz Stockholmban. A műsort hatvan napon belül kell elkészíteni. Amennyiben erre nem kerül sor, az UEFA állítja össze a menetrendet.

Esélyek

A londoni William Hill bukmékeriroda szerint az Eb-selejtezők sorsolása után a címvédő Franciaország, valamint Olaszország a legesélyesebb a 2004-es labdarúgó kontinensbajnokság megnyerésére. Mindkét válogatottnál 5,5 a nyereményszorzó. Spanyolország és a rendező Portugália győzelmével hatszoros, Anglia és Hollandia végső sikere esetén hétszeres összeget lehet nyerni. A németek tízszeres pénzt hozhatnak a rájuk fogadónak. Magyarország Finnország és Izrael társaságában szerepel a listán, a három csapatnál egyformán 250 az odds.

Korábban:

Magyarország az Eb-selejtezők harmadik kalapjában

Bánki József