Vágólapra másolva!
Az eredeti tervek szerint, 1,2-1,4 milliárd forintért, állami beruházás keretében kerül sor még ebben az esztendőben az FTC Üllői úti stadionjának korszerűsítésére. Erről Csonka Gábor, a StadionInvest Rt. vezérigazgatója tájékoztatta az MTI-t. A hírre reagálva Várszegi Gábor, a Ferencváros Labdarúgó és Sport Kft. többségi tulajdonosának, a Fotex Rt.-nek elnök-vezérigazgatója közleményt adott ki.

A korábban elfogadott menetrend értelmében tavaly novemberben kellett volna elkezdődnie a stadionrekonstrukciós program keretében a Fradi-pálya felújításának. A Világgazdaság című lap csütörtökön napvilágot látott információja szerint az is a bizonytalanság és a késedelem oka, hogy "teljesen lefedett nézőterű stadiont építene az FTC Labdarúgó Kft. többségi tulajdonosa, a Fotex Rt." - tudatta a Magyar Távirati Iroda.

"Még tavaly október 9-én kaptunk egy levelet a Kft. ügyvezetőjétől, amelyben jelezte, hogy saját forrást is mozgósítanának a létesítmény fejlesztése és bővítése érdekében, s az ilyen felajánlásokat, nem tagadom, mi szívesen fogadjuk" - egészítette ki a lapértesülést Csonka, hozzátéve: "A múlt héten már majdnem szerződéskötésig jutottunk, azonban a labdarúgó Kft. többségi tulajdonosai jelezték néhány nappal ezelőtt, hogy nincs közös szerep- és költségvállalásról." A vezérigazgató szerint nem fenyegeti veszély a rekonstrukciót, amire mindenképpen még ebben az esztendőben sor kerül.

Szeiler József, a Ferencváros Labdarúgó és Sport Kft. ügyvezetője nem tagadta a közös finanszírozástól való visszalépés tényét. Ennek okát abban látja, hogy semmi választ nem kaptak egy korábbi javaslatukra, melynek lényege: a klub többségi tulajdonosa, Várszegi Gábor azt kérte Deutsch Tamás ifjúsági és sportminisztertől, hogy utalják át nekik a rekonstrukcióra szánt 1,6 milliárd forintot (a garantált 1,2 mellett még régebben, amikor az állam tulajdonosi jogait gyakorolta, 400 milliót az FVM ígért), s akkor a Fotex elvégzi a munkálatokat. "Az mindenesetre jó hír, hogy idén mindenképpen sor kerül az építkezésre" - jegyezte meg az igazgató.

Az MTI hírére reagálva Várszegi Gábor, a Ferencváros Labdarúgó és Sport Kft. többségi tulajdonosának, a Fotex Rt.-nek elnök-vezérigazgatója a következő közleményt adta ki:

"Az elmúlt időszakban több meglepő állítást tartalmazó állásfoglalás látott napvilágot az Ülloi úti FTC-stadion rekonstrukciójának késlekedésével kapcsolatban. Mindezek miatt fontosnak tartom leszögezni, hogy a stadion állami tulajdon, a rendelkezésre álló pénz szintén az állami költségvetésből kikerülő összeg, tehát sem a Fotex Rt., sem az FTC soha nem lehetett abban a helyzetben, hogy a stadionnal kapcsolatos beruházás vonatkozásában bármilyen érdemi döntést hozzon.

Tavaly szeptemberben Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter Úr személyes találkozásunk alkalmával arról tájékoztatott, hogy az eredetileg előirányzott 1,6 milliárd forint csak az Üllői úti pálya egyik oldalának elkészítéséhez elegendő. Akkor jeleztem, hogy amennyiben rendelkezésére bocsátják az 1,6 milliárd forintot, akkor a Fotex Rt. elkészíti a stadion mindkét oldalát, mégpedig úgy, hogy a hiányzó összeget a Fotex Rt. bocsátja rendelkezésre.

Azóta eltelt közel öt hónap úgy, hogy egyetlen érdemi tárgyalás sem történt az ügyben, egyetlen terv sem készült, ugyanakkor a rekonstrukcióra szánt összeg 1,2-1,4 milliárd forintra zsugorodott. Mindez azt jelenti, hogy az inflációt is számítva az állam immár 250-450 millió forinttal kevesebbet fordítana csak az Üllői úti stadion felújítására.

Látva az érthetetlen késlekedést és az egész beruházás komolytalan kezelését, a Fotex Rt. úgy döntött, hogy a továbbiakban nem tartja fenn jó szándékú ajánlatát, és nem kíván részt venni a rekonstrukciós programban. A döntéssel meg kívántuk előzni azt, hogy a stadion felújításával kapcsolatos program irányítói akár a Fotex Rt.-re, akár az FTC-re háríthassák a felelősséget az Üllői úti stadion átépítésének indokolatlan késése miatt.

Határozottan elutasítunk tehát minden olyan próbálkozást, amely elhárítja az állami felelősséget, illetve igyekszik úgy beállítani a történteket, mintha a stadionrekonstrukció sikeres lebonyolítása a legkisebb mértékben is a Fotex Rt., vagy az FTC részvételétől függene."

Ajánlat:

A multik még kívül a focin

Korábban: