Vágólapra másolva!
Nemet mondott Gellei Imrének, a labdarúgók szövetségi kapitányának Halmai Gábor. Pedig Gellei szeretné, ha a Hapoel Tel-Aviv középpályása visszatérne a válogatottba, ám Halmai azt mondja: ő nem változtatja félévenként a véleményét, ha egyszer lemondta a válogatottságot, akkor tartja is magát a kijelentéséhez.

- Miért utasította vissza Gellei Imre meghívását?
- Részben a korábbi kudarcok miatt. Nem titkolom, legyezte a hiúságomat, hogy amikor Gellei Imrét kinevezték szövetségi kapitánynak, telefonon többször is hívott a válogatottba. Olykor már nekem is kellemetlen volt elutasítanom, mert számított volna rám, de nem vagyok az az ember, aki egyszer nemet mond, majd fél év múlva meggondolja magát.

- De eredetileg miért mondta le a válogatottságot?
- Azért, mert ötvennyolcszor voltam válogatott, és egyszer sem sikerült világversenyre kijutnunk. Csank János idején odaértünk a második helyre, de akkor jöttek a jugoszlávok. Ne is beszéljünk róla. Szóval úgy voltam a tavaly véget ért vébéselejtezőkkel, hogy már korábban megfogadtam: amennyiben nem sikerül kijutnunk a világbajnokságra, akkor nem leszek többet válogatott. Hát ezért mondtam le, s most már csak szurkolok a csapat sikeréért.

- Hogyan látja Eb-esélyeinket?
- Erről nem szívesen nyilatkozom, mindenesetre biztos vagyok benne, hogy nagy lökést adna a magyar futballnak, ha végre sikerülne vébére vagy Eb-re kijutnunk. Az Európa-bajnoksággal kapcsolatban kínálkozik a lehetőség, hátha megkapjuk a 2008-as rendezés jogát. Higgyék el, innen, Izraelből el tudom mondani, milyen sokat jelentene a magyar focinak, és egyáltalán az országnak.

- A Hapoel Tel-Aviv remek kupaszereplésével beírta nevét az európai futball nagykönyvébe. Mégis úgy tudom, hogy Pisont Istvánnal együtt távozni készül a csapattól. Miért?
- Még egyéves szerződésem van a Hapoellal, szeretnek az emberek, szurkolók, vezetők, de ha nem változik gyökeresen a politikai helyzet, a mindennapi élet, akkor el kell gondolkodnom a jövőről. Feleségem van, két kisgyerekem, s a Hapoel vezetői is megérthetik, hogy aggódom értük. Az is lehet, hogy kitöltöm a hátralévő egy évet, de a legjobb az lenne, ha véget érnének a csatározások.

Burkovits Ferenc