Vágólapra másolva!
Ma ünnepli Puskás Ferenc hetvenötödik születésnapját. 1943 és 1967 között, 24 éven át ontotta a gólokat a világ élvonalában, Öcsitől Panchóig, Száguldó Őrnagytól Signor Golig számtalan becenévvel illették. Születésnapján maga is "névadó" lett, hiszen a kormány keddi ülésén döntöttek arról, hogy az átépített és felújított Népstadion Puskás Ferenc nevét fogja viselni.
Puskás Ferenc legnagyobb sikerei
Magyarország: ötszörös bajnok a Kispesttel, olimpiai bajnok (1952), világbajnoki ezüstérmes (1954)
Spanyolország: ötszörös bajnok a Real Madriddal, háromszoros Európa Kupa- győztes, egyszeres Copa del Rey-győztes, egyszeres Interkontinentális Kupa-győztes. 372 hivatalos mérkőzésen 324 gólt szerzett.
A XX. század legeredményesebb góllövője: 84 válogatott mérkőzésen 83 gól, ennyit a világon senki sem szerzett.
Négyszeres spanyol gólkirály: 1959/60, 1960/61, 1962/62, 1963/64
A NOB-érdemrend tulajdonosa

A 75. születésnapját ünneplő volt kiváló labdarúgó, Puskás Ferenc nevét viseli a jövőben a Népstadion. Ezt Borókai Gábor szóvivő jelentette be a kormány keddi ülését követő budapesti tájékoztatón. Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter a kabinet ülésén arról számolt be, hogy a Puskás Ferenc születésnapja, illetve a stadion keresztelője alkalmából szervezett kedd esti ünnepségen jelen lesz Alfredo Di Stéfano és Emilio Butragueno, a Real Madrid két egykori világklasszisa is.

Puskás Ferenc 16 évesen mutatkozott be a Kispest játékosaként magyar élvonalban, és 1967. június 30-án járt le orvosi igazolása a Real Madridnál. E két klub színeiben futballozott páratlan karrierje során, no meg a magyar (84-szer) és a spanyol (4-szer) válogatottban.

A magyar válogatottban 1945. március 2-án, egy hónappal 18. születésnapja előtt mutatkozott be, s mindjárt rúgott is egy gólt Ausztriának. Utolsó fellépése a nemzeti tizenegyben 1956. október 14-én volt, szintén Ausztria ellen, és szintén rúgott egy gólt, keretbe foglalva azt a csodálatos 11 és fél évet, amelynek a során a válogatott egyszer sem szenvedett vereséget hazai pályán.

Miután 1956 őszén nem tért haza a Kispest dél-amerikai túrájáról, közel két évig hányódott Európában szerződés nélkül, erősen túlsúlyosan, mire Östreicher Emil segítségével kikötött Madridban, majdnem 32 évesen. Senki sem adott neki esélyt a talpra állásra, önmagát leszámítva. Önsanyargató edzésekbe kezdett, az 1958/59-es szezonban már bemutatkozott (ekkor a nyelvi nehézségek miatt még gondjai akadtak), de az 1959/1960-as évadban már gólkirály lett, 24 mérkőzésen 25 góllal. Alfredo Di Stéfanóval okos "meg nem támadási szerződést" kötött: átengedte neki a vezér szerepét, alázatosan kiszolgálta a nála egy évvel idősebb argentin sztárt, miközben maga is ontotta a gólokat.

A közönség azonnal kegyeibe fogadta, s gyorsan ráragadt a Pancho becenév. Bemutatkozó mérkőzésén félrevonta Di Stéfanót, s kézzel-lábbal elmagyarázta neki: amikor meghallja a "Stefi!" kiáltást, gondolkodás nélkül induljon meg az ellenfél kapuja felé, s majd kap egy ajándékot. Don Alfredo ugyan hitetlenkedett, de amikor az első félidő vége felé felvijjogott Puskás jellegzetes fejhangja ("Stefííí!), az akkor már kopaszodó Szőke Nyíl (Saeta Rubia) elkezdett sprintelni. S a következő pillanatban, hogy, hogy nem, előtte volt a labda, amit csak be kellett rúgnia a hálóba.

Puskás az Európa Kupában is parádézott: 39 BEK-mecsen összesen 49 gólt rúgott. A csúcs az 1960-as BEK-döntő volt, a glasgow-i Hampden Parkban: a Real Madrid 7-3-ra verte az Eintracht Frankfurtot Puskás négy (és Di Stéfano három) góljával.

Bár Puskás még az 1966/1967-es évadban is játszott, az 1966-os belgrádi BEK-döntőn már nem jutott szóhoz, így "csak" három Európa Kupára került fel a neve.

A spanyol állampolgárságot - a magyar megtartása mellett - 1961-ben nyerte el. Puskás minden idők legnépszerűbb és legjobbnak tartott Real Madrid-futballistája egy minapi internetes szavazás szerint. 1999-ben a La Gazzetta dello Sport "Signor Golnak" nevezte el mint a történelem legjobb góllövőjét.

Ch. Gáll András

Ajánlat:

Ferenc Puskas/Hírességek Csarnoka