Vágólapra másolva!
Pénteken reggel a barcelonai Pilar Klinikán elhunyt Kubala László, minden idők egyik legnagyszerűbb labdarúgója, a világ egyetlen olyan futballistája, aki három ország (Csehszlovákia, Magyarország és Spanyolország) válogatottjában is szerepelt. Kubala 74 éves volt, s már hónapok óta súlyos betegségben, Alzheimer-kórban szenvedett.

Kubala február 12. óta volt a Pilar Klinika lakója, s bár márciusban kisebb javulás állt be állapotában, valójában nem volt remény felgyógyulására.

A Barcelonában legendának számító sportember halálhírét pénteken délután három órakor jelentette be Joan Gaspart, a klub elnöke, megszakítva a Louis van Gaal három évre történő leszerződtetését hírül adó sajtóértekezletet.

Kubala László 1927. június 10-én született, játékosként a Ferencváros, a Vasas, az SK Bratislava, a Barcelona (1950-61), az Espanyol (1961-63), a Falcons és a Toronto City labdarúgója volt, edzőként a Barcelonát, az Espanyolt, az Elchét, a Murciát, a Córdobát, a Málagát, a Zürichet, a Falconst, a Torontót és az Al Hilalt irányította.

1969 és 1980 között a spanyol, a kilencvenes évek derekán egy rövid ideig a paraguayi válogatott szakvezetője volt. A csehszlovák válogatottban hét, a magyarban három, a spanyolban 19 alkalommal szerepelt.

Amikor pénteken, a Van Gaal-sajtóértekezleten bejelentették Kubala halálhírét, a résztvevők egyperces néma felállással tisztelegtek a legendás labdarúgó emlékének. Nicolau Casaus, a klub alelnöke zokogásban tört ki, kis híján rosszul lett - tudni kell, hogy őt, akárcsak valamennyi Barca-vezetőt meghitt barátság fűzte Kubala Lászlóhoz, vagy ahogy Spanyolországban hívták: Ladislao Kubalához.

Ch. Gáll András

Korábban:

Kubala ismét kórházban (2002.03.27.)