Vágólapra másolva!
Nem kétséges: a presztízs, de főként az elúszott aranyálmok miatt alaposan megviselte a ferencvárosi labdarúgókat az újpesti vereség (2-3). Matematikailag ugyan van még esélye a zöldeknek a bajnoki címre, ám reálisan nem igazán bíznak már ebben az Üllői úton, mivel a második helyen álló MTK éppen leendő edzője (Egervári Sándor) csapatához, a Dunaferrhez utazik, majd a zárófordulóban az Újpestet fogadja míg az éllovas Zete a Fradi elleni fellépés után a Videoton otthonában ünnepelhet.

Pontosabban a zalaiak már az FTC elleni szerdai meccsen örvendezhetnek, ám ehhez lesz egy-két szava a vendégeknek is. Legalábbis Szűcs Lajos, a Ferencváros kapusának mondandójából ez derül ki, akit a hétfő délutáni zalai edzőtáborba utazás előtt értünk utol.

- A nagy jelentőségű zalaegerszegi mérkőzés előtt mennyire képesek túltenni magukat a Megyeri úti fiaskón?

- Nem lesz könnyű és nem csak a vereség miatt. Számomra a legfájóbb, hogy Újpesten nem tettünk meg mindent a győzelemért, pedig tudtuk jól, hogy csak a három pont begyűjtésével maradhatunk versenyben az aranyéremért. Egy félidőnyi előnyt adtunk a liláknak, márpedig egy bajnoki címért hajtó együttesnek ilyen hibát nem szabad elkövetnie, s egyszerűen illik megszakadnia a sikerért. Két napunk van a zalaegerszegi fellépésig, s addig kötelező tökéletesen ráhangolódnunk a 90 percre.

- A ZTE otthonában mire számít?

- Egy akaratos Fradira, hiszen számunkra erkölcsileg is nagy a tét. Szurkolótáborunkat ugyan kárpótolni nem tudjuk az újpesti vereségért, de kiengesztelni talán igen. Azaz, a ZTE ellen a becsületünkért és a drukkereinkért kell küzdenünk.

- Mivel matematikailag még bajnokok is lehetnek. Hisznek még az aranyéremben?

- Úgy érezzük, a bajnoki címet már elveszítettük, ennek ellenére ünneprontók szeretnénk lenni Zalaegerszegen.

Bozsik: még nem dőlhetünk hátra!

A Dunaferr elleni sikerével (3-1) nagy lépést tett a ZTE a klub történetének első futballbajnoki címe felé. A pazar szereplést fényesen bizonyítja, hogy a Zete fennállása során még sohasem állt a bajnoki dobogón, most pedig fél lábbal annak legfelsőbb fokán egyensúlyoznak. Szerda délután pedig fel is ugorhatnak rá, amihez nem kell más, mint a rivális Ferencváros legyőzése, ami persze nem lesz egyszerű feladat, mivel a zöldek is kizárólag a három ponttal maradhatnak versenyben még a második helyért is.

Természetesen Zalaegerszegen és szerte a megyében óriási az érdeklődés a találkozó iránt, jegyhez jutni már szinte lehetetlenség. Készül a rendőrség is, régen tapasztalt tömeget várnak ugyanis a zalai sporttelepre, ahol az egyik kapu mögött földkupacok jelzik, megindult a stadion felújítása. Ez által kétezer nézővel kevesebben tekinthetik meg a mérkőzést, így 16 ezer főnyi publikummal számolnak a rendezők. Bozsik Péter, a ZTE negyvenéves vezetőedzője pedig egy izgalmas mérkőzésre számít.

"Amikor két hete az MTK-t idegenben 4-2-re legyőztük, a szaksajtó az év meccsének kiáltotta ki azt a 90 percet, szombaton, a Dunaferr elleni fellépésünket a másodiknak tituláltam, a Fradi ellen pedig következik a harmadik, ám erősen remélem, nem lesz neygedik is" - kezdte Bozsik."Vagyis bízom a győzelemben, hiszen a zöldekben nyilván nyomot hagyott az Újpesten elszenvedett vereség, ugyanakkor azzal is tisztában vagyok, hogy rettenetesen nehéz mérkőzés előtt állunk."

- Mitől tart leginkább?

- Attól, hogy a Fradi van olyan jó csapat, tele kíváló futballistákkal, akik sok borsot törhetnek azt orrunk alá, tehát még abszolút nem dölhetünk hátra a jól végzett munka örömével. Igaz, a zöld-fehérek is győzelmi kényszerben vannak, ezért ezúttal kiemelten fontos, melyik csapat játékosai lesznek higgadtabbak a döntő szituációkban.

- Mivel ilyenkor már nem igazán kell fizikailag felkészíteni a csapatot, milyen lélektani módszereket alkalmaz az öltözőben a pályára lépés előtt?

- Bizony a hangsúly most ezen van, azaz, hogy a nagy tét okán ne pörögjenek túl a játékosaink. Két hete végignéztem az olasz bajnokság zárófordulójában a Lazio-Inter meccset, amelyen a rómaiak felszabadultabban futballoztak, míg az Intert szemmel láthatóan nyomasztotta a tét, elvégre győzelmük esetén övék az aranyérem, s utóbbiak ki is kaptak 4-2-re. Azóta az öltözőben nem győzöm hangsúlyozni a fiúknak, hogy úgy játszanak, mint a grundon, ellenkező esetben "beremegnek", s azt sem tudják majd megcsinálni, amire máskor becsukott szemmel is képesek. A Fradi ellen is azt kértem tőlük, hogy élvezzék a futballt, de felelősséggel. Ha így lesz, ünnepelhetünk, de addig nem engedjük kiénekelni a sajtot a szánkból.

Bánki József

Ajánlat:

A Borsodi Liga állása és mesterlövészei, a 36. forduló eredményei

Fórum:

Ki nyeri a Borsodi Ligát?