Vágólapra másolva!
A szerdai forduló legnagyobb figyelemmel kísért derbije a Ferencváros zalaegerszegi vendégjátéka volt, ugyanis a hazaiak tudták: ha nyernek, avagy döntetlent érnek el a Fradi ellen, s az MTK nem győzi le a Dunaferrt, akkor Keneseiék végeznek a Borsodi Liga első helyén. A zalaegerszegi álom végül valóra vált, ugyanis a Ferencváros nem tudott nyerni az újdonsült bajnok ellen, s mivel az MTK kikapott Dunaújvárosban, így Bozsik Péter legénységéé lett az aranyérem.

Borsodi Liga, 37. forduló - rájátszás az 1-6. helyért:
Zalaegerszeg - Ferencváros 1-1 (0-0)
Zalaegerszeg, 16 000 néző, V: Ábrahám
Zalaegerszeg: Turi - Kocsárdi, Urbán, Csóka, Szamosi - Nagy L., Molnár B., Balog Cs. (Sabo, 70.), Róth (Bonchis, 90.) - Kenesei (Ljubojevic, 83.), Waltner.
Ferencváros: Szűcs - Balog Z. (Vén, 53.), Vukmir, Dragóner, Gyepes - Kriston, Lipcsei, Szkukalek (Zombori, 87.) - Pinte (Jovic, 53.), Gera, Penksa.
gól: Sabo (71.), illetve Gyepes (53.)
sárga lap: Nagy L. (45.), Waltner (85.), illetve Gyepes (2.), Szkukalek (32.), Dragóner (80.)

Nem túlzás: mintha egyirányúsították volna tegnap Zalaegerszeg forgalmát, a városban, aki tehette, a stadion felé araszolt gyalog vagy gépkocsin a ZTE-Ferencváros mérkőzésre. Az a szerencsés 16 ezer szurkoló pedig - köztük egy teljes szektornyi, ezer főnyi ferencvárosi - boldogan várt a kezdésre, hiszen a találkozóra a jegyigénylés meghaladta a 34 ezret. Mindez nem véletlen, hiszen a Zete története első bajnoki címére készült, amihez a zöldek ellen győzelem kellett, esetleg a döntetlen is elég lehetett, ám ez esetben a Dunaferr-MTK elleni sikere is szükségeltetett. Utóbbi 90 perc pikantériáját az adta, hogy az újvárosiak sikeredzője Egervári Sándor lélekben már az MTK játékoskeretét állítja össze.

Mindenesetre a zalaegerszegi öltözőfolyosón sem a ZTE, sem a Fradi játékosai nem foglalkoztak a riválissal. A hazaiak például az istenért sem akartak hallani az ünneplésről, az FTC csapatkapitánya, Lipcsei Péter pedig a tabellát és a zöldek esélyét illetően ezt mondta: "Innen szép nyerni". Az első 15 perc aztán a Fradié is volt, ám ebben a játékrészben leginkább a küzdelem dominált. Szünet után a két szurkolótábor a Haladás és az Újpest gyalázásában egyértelműen egymásra talált, miközben pedig a Fradi az 56. percben megszerezte a vezetést. Történt, hogy egy jobboldali beívelést követően Gyepes közelről a bal sarokba pöccintett (0-1). A 69. percben Jovic százszázalékos ziccert hibázott, amikor is Turi kapus mellett elhúzta a labdát, ám az üres kapura tartó lövését a védők szögletre hárították. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, 2-0 helyett jött az egyenlítés. A 71. percben Nagy Lajos a 16-oson belül okosan Waltner elé sarkallt, aki testvéri passzt adott az egy perce becserélt Radu Sabónak, utóbbi tíz méterről a háló közepébe belsőzött (1-1).

Tombolt a zalai publikum s főként üvöltött örömében, amikor a 80. percben Kenesei lábát elhúzták a tizenhatoson belül, ugyanakkor hamar el is halkult a tábor, hiszen a sértett büntetőjét Szűcs Lajos parádés vetődéssel hárította. A hajrában már nem változott az eredemény, így a ZTE - mivel az MTK súlyos vereséget szenvedett Dunaújvárosban - megszerezte fennállása első bajnoki aranyérmét. Ami ezután ünneplés gyanánt elkezdődött,arra nehéz jelzőket találni. Többezer ZTE-drukker szaladt a gyepre a kedvenceket köszönteni, Bozsik Péter vezetőedző például hosszú percekig képtelen volt az öltözőbe jutni, miközben ott már térdig pezsgőben jártak a diadalittas labdarúgók és a vezetők.

A sors furcsasága, precízebben Egervári Sándor erkölcsi sikere, hogy a Dunaferr MTK elleni győzelmével leendő csapata esélyeit csökkentette a nemzetközi kupaindulást illetően, persze ez ügyben a szombati, Ferencváros elleni mérkőzésen is sokat tehet majd. Ez a dilemma azonban a ZTE berkein belül fel sem merül, sőt a frenetikus ünneplés közepette az sem, hogy ősszel a Bajnokok Ligája selejtezőjében kell helytállni a kék-fehér együttesnek. Igaz, ezzel szerdán Zalaegerszegen senki sem akart foglalkozni, hanem büszke volt az aranylábú fiúkra, akiket még egyszer - hivatalosan - is megünnepelhetnek a zalai fővárosban, ugyanis a Videoton-ZTE derbi pályaválasztói jogát "biztonsági okokra" hivatkozva - a két klub beleegyezésével - felcserélték.

Garami József (Ferencváros): "Gratulálok a ZTE-nek, és fiatal kollégámnak, Bozsik Péternek. Megérdemelten nyerték meg a bajnokságot, noha azt kell mondanom, ezen a mérkőzésen mi is nyerhettünk volna. A feltételes mód azonban a futballban felesleges, de talán tavaszi teljsesítményünk miatt így sem kell szégyenkeznük."

Bozsik Péter (Zalaegerszeg): "Csodálatos közönségünk segítségével sikerült sporttörténelmet írni Zalaegerszegen. Mindenkinek köszönöm az egész évi munkáját, amivel hozzájárult ehhez a nagyszerű sikerhez.A tervek között szerepelt a nemzetközi kupaszereplést érő hely elérése, s bár a bajnoki cím nem volt elvárás, azt hiszem a városban senki sem szomorkodik, hogy megszereztük."

Bánki József