Vágólapra másolva!
Mintegy 1,1 milliárd forintnyi bevételt remél a következő bajnokság során a Magyar Labdarúgó Liga (MLL), derült ki a tegnapi közgyűlésen. A klubok képviselői nagy horderejű, százmilliós nagyságrendű döntéseket hoztak, és úgy szavaztak, hogy továbbra is Demján Sándor legyen az elnök, Muszbek Mihály pedig az ügyvezető igazgató.

Merész terveket szőnek az MLL vezetői - legalábbis ez derült ki tegnap a szervezet közgyűlésén. Az NB I-es és NB I B-s csapatok képviselői százmillió forintokról döntöttek, a közgyűlés első napirendi pontja sokkal inkább gazdasági tervhez és beszámolóhoz hasonlított, mint egyszerű közgyűléshez: a közvetítési és a kereskedelmi jogok hasznosításáról tárgyaltak.

Muszbek Mihály ügyvezető igazgatótól megtudtuk, hogy a mérkőzéseket jelenleg egyetlen fél, a Magyar Televízió közvetítheti, a Sport1-gyel kötött korábbi szerződést ugyanis közös megegyezéssel megszüntették.

Egyes információk szerint a sportcsatorna a legutóbbi bajnokságra 350 millió forintot fizetett volna, a most következőre 420 millió volt a tervezet. Ám a liga nem tart attól, hogy ezt az összeget nem tudja pótolni, mindenesetre az biztos, hogy az MTV a következő bajnokság mérkőzéseiért 750 millió forint plusz áfát fizet. Egyébként a Sport1 már közölte, szívesen tárgyalna újra a közvetítésekről, de akad versenytársa is, mégpedig a Fradi TV.

300 milliós ajánlat a Fradi tévés meccseiért/sport/magyarfoci/20020710300millios.htmlMegbukott a stadionfelújítási program/sport/magyarfoci/20020704megbukott.htmlHatszázmilliót kereshet a ZTE a BL-ben/sport/magyarfoci/20020703hatszazmilliot.html

A Liga és az MTV közötti megállapodás szerint minden második fordulóban illeti meg a földi sugárzású köztévét a mérkőzésválasztási jog, vagyis a Fradi TV, amely a Ferencváros hazai találkozóit szeretné adni, elvileg akár meg is szerezheti magának a kívánt jogokat. A hírek szerint a Fotex Rt. 300 milliós vételi ajánlatot nyújtott be, a részletekről csak most, a közgyűlés után tárgyalnak.

Változtattak a tévéfeltételekkel kapcsolatos szabályzáson is: azt követően, hogy az MTV közvetítette az aktuális forduló mérkőzését és a forduló összefoglalóját, "másodközlés gyanánt" a klubok az MTV által forgatott felvételeket szabadon értékesíthetik, s feltehetik saját internetes honlapjukra július 27-étől, az első bajnoki fordulótól kezdve. Mindezt már korábban megtette a Ferencváros és a Fradi TV, s bár ez az eljárás Muszbek szerint a még érvényes szabályokkal ellentétes, "a liga nem csinál ebből problémát".

A meccsek közvetítéséből a legutóbbi bajnokságban 866 millió, azt megelőzően 820 millió forint folyt be, a júliusban kezdődő új bajnokságtól 1,1 milliárdot remélnek. Az MTV 750 milliója mellé 350 milliót terveznek más tévécsatornától, s újra próbálják értékesíteni a rádiók között a bajnokság közvetítési jogát - az NB I B-re kiterjesztve. Igaz, ez eddig nem sikerült, a rádiók nem fizettek. Ezen a téren évente mintegy százmilliós bevételt remélnek.

Könyvajánló


Magyarország futball-története 1976-2001


A csapatok a kereskedelmi jogok "kollektív" értékesítésétől is pénzt remélnek. Az egyezség szerint az első osztályú klubok közösen árulják a pálya reklámfelületének huszonöt százalékát, így a Bajnokok Ligájához hasonlóan az is előfordulhat, hogy a futballpályák egy részén ugyanazt a reklámot láthatják a szurkolók, függetlenül attól, hogy Zalaegerszegen vagy Debrecenben vannak. A futball azonban még aligha idézi majd a BL-t.

Halas Zoltán