Vágólapra másolva!
A kormányváltás után kikerül a magyar foci az állam szíve csücskéből: a klubok kistafírozása-pénzelése befejeződik. Játékoseladásokra sem lehet alapozni az egyesületek gazdagodását, mert immár nálunk sem kérhető pénz a lejárt szerződésű játékosokért. Nézősereg és színvonal nélkül, de mától ismét indul a magyar bajnokság.

Forrás: MTI


Az előző szezon aranycipő-
se, Tököli Attila a Ferencvá-
rosban folytathatja a gól-
gyártást
Fotó: MTI


A legtöbb pénzt átigazolásokra más kluboknak a Videoton fizette ki. A székesfehérvári csapat elnöke, Viniczai Tibor a Magyar Hírlapnak elismerte: a nyári erősítésekre összességében 40 millió forintot költöttek.

A klubok vezetői alkalmazkodnak az itthon is bevezetett Bossman-szabályhoz, mely szerint a lejárt szerződésű labdarúgókért korábbi klubjuk nem kérhet egy fillért sem, így csak a játékossal kell dűlőre jutni. Éppen ezért a játékospiaci mozgások új keletű jellemzője, hogy sok futballista - akit még érvényes szerződés kötne egyesületéhez - inkább lemond egyéves járandóságáról, hogy szabadon igazolhatóvá válhasson. Így került a Bundesliga élvonalában szereplő Energie Cottbusból a magyar bajnok ZTE-hez Vincze Ottó. A bizonytalan anyagi lábakon álló Kispest-Honvédnál Németh Norbert és Faragó István választotta ezt a megoldást: előbbi Győrbe, utóbbi Zalaegerszegre szerződött.

Átigazolási körkép/sport/magyarfoci/20020725atigazolasi.htmlKi nyeri a Borsodi Ligát?http://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=28884A Borsodi Liga menetrendje/sport/magyarfoci/20020719aborsodi.htmlA Hungária körúton kezdődik a szezon/sport/magyarfoci/20020726ahungaria.html

A lejárt szerződésű, szabadon megszerezhető játékosok hazai piacán minden bizonnyal az előző idény gólkirálya, Tököli Attila klubváltása volt a legdrágább. A Dunaferrből az FTC-hez kerülő Tököli aláírásáért információink szerint hazai viszonylatban csillagászati összeget fizettek a zöld-fehérek. Úgy tudjuk, az ügylet ára százmillió körül lehetett: a tárgyalásokba a tulajdonos Várszegi Gábor még Szeiler József klubigazgatót sem vonta be, maga egyezett meg a 26 éves Tökölivel. (A forintban számolva 12 milliárdért a Leedsből Manchesterbe kerülő Rio Ferdinand árából 120 Tököli Attila vásárolható). Ezt a nagyságrendet saját játékjogával rendelkező más magyar focista ezen a nyáron nem közelítette meg, legfeljebb az Izraelből az Újpestbe hazatérő Horváth Ferenc, illetve a Dunaújvárosból szintén a lilákhoz igazoló Rósa Henrik került tízmilliókba.

A Magyarországra igazolt külföldi játékosok áráról nincsen pontos információ, mert ezeket a szerződéseket bizalmasan kezelik. Az azonban nem véletlen, hogy a labdarúgó-szövetség idén először nem limitálta az egy csapatban játszó külföldiek számát, amivel a magyar focisták irreális igényeit és árát szeretnék leszorítani.