Vágólapra másolva!
Hiába, senki sem tud kibújni a bőréből, hisz amilyen futballista volt valaki, edzőként is hasonló mentalitással tevékenykedik. Mindez pontosan illik Fitos Józsefre, a Kispest A licenc híján vezetőedzőből pályaedzővé visszaminősített mesterére is. A piros-feketék trénere a Ferencváros elleni meccs szünetében Tóth József kapussal, a hét végi, Siófok elleni bajnoki után pedig a csatár Borgulya Istvánnal szólalkozott össze, ráadásul a játékvezető elküldte a kispadról a reklamáló szakvezetőt.

Mindezek után Fitos jelezte, minél előbb szeretne beszélni a vezetőkkel, mert így nem folytatja a munkát, inkább lemond. Vasárnap aztán az edző találkozott is Pietro Pinivel, a KHFC olasz tulajdonosával, hogy tisztázza a jövőjére vonatkozó kérdéseket.

- Mi volt az utolsó csepp a pohárban, ami miatt Pini úrral találkozót kezdeményezett?
- A játékosuralom. Ez így már nem mehetett tovább. A futballisták egyszerűen nem teljesítenek a pénzükért, s amikor szóvá teszem a tunyaságukat, vagy a hibáikat, ők vannak megsértődve, ráadásul nem úgy adják vissza a szavaimat, ahogy azok elhangzottak az öltözőben. A Siófok elleni hazai vereség után eldöntöttem, sürgősen változtatnom kell.

- Az összeállításon, vagy a kereten?
- Mindkettőn. Borgulyára a továbbiakban egyáltalán nem számítok, de lehet, hogy a későbbiekben mások is kikerülnek az első csapat keretéből. Amikor Borgulyától, igaz harsányan, számon kértem, hogy legalább miért nem hajtott, lelkesedett, minősíthetetlen hangnemben válaszolt, s ez végleg betette nálam a kaput. Az összeállítást illetően pedig a jövőben komoly változtatásokat tervezek, jöjjenek inkább a fiatalok, elvégre a Siófoktól idehaza velük is ki lehet kapni. Az elkövetkezendő meccseken ők kapnak lehetőséget, s hiszem, hogy élnek is majd vele.

- A tulajdonos megértette az indokait?

Illés remekelt, négy csapat idegenben győzött/sport/magyarfoci/20020809horvath.html

- Olyannyira, hogy csodálkozott, miért nem tisztáztam ezeket a konfliktusokat korábban, miért nem változtattam hamarabb. Ő bíztatott erre hetekkel ezelőtt is, ám nem akartam ajtóstól rontani a házba, mivel nem tagadom, engem is elkapott a magyar edzők alkalmazkodási betegsége, a túlélési ösztön. Aztán szerencsére gyorsan észbe kaptam, igaz, sokáig úgy sem tűrtem volna ezt az állapotot.

- Ismerve játékos korából a habitusát, obligát a kérdés, önnek nem kellene szintén változtatnia a stílusán?
- Mire gondol?

- Arra például, hogy nem rögtön a mérkőzés után, az öltözőben üdvös elemezni a hibákat és kritizálni a mutatott produkciót...
- Ez igaz. Ezen valóban változtatnom kell, s ezért is büntettem meg magam a Fradi meccs után 20 ezer, a Siófok elleni fellépés után 30 ezer forintra.

- Nem fél attól, hogy a fiatalítás és az eredménykényszer további feszültségekkel jár majd?
- Ettől nem tartok. Rajtam nincs kényszer. Ha nem jönnek az eredmények, akkor legfeljebb felállítanak a kispadról, de legalább elindul egy folyamat, amely életben tartja a Kispestet. Imádom ezt a klubot, az utóbbi években sokat tettem az utánpótlásért is, azaz én csak győztesen jöhetek ki ebből a történetből.

Bánki József