Vágólapra másolva!
Spanyol lapvélemények szerint Joaquín és Valerón pályára lépése hozta meg a fordulatot az 1-1-re végződött magyar-spanyol barátságos mérkőzésen, s a Raúlok voltak a vendégek legjobbjai, de nem González, az újdonsült csapatkapitány, hanem Bravo és Tamudo. Gellei Imre szövetségi kapitány szerint, ha nem csak 20 percet futballozik a csapat, hanem egy kicsit többet, akkor szép jövő előtt áll, a gólszerző Miriuta - aki ezen az estén lett Vasiléből végérvényesen Laci - pedig egyenesen odáig merészkedik, hogy az Eb-selejtezők továbbjutásra esélyes favoritjának kiáltja ki válogatottunkat.

Forrás: MTI


Dragóner a kapitány megelé-
gedésére jól őrizte Morien-
test
Fotó: MTI


Nagyon akart bizonyítani - magyarázta -, s a többiekkel együtt emlékezetes ajándékkal szeretett volna kedveskedni Öcsi bácsinak. "Meglepő volt, hogy végig bírtuk erővel a 90 percet. Szép lassan javul a válogatott játéka, összeáll a csapat, s nagy esélyünk van arra, hogy továbbjussunk Eb-selejtező csoportunkból" - szögezte le a második félidőben valóban klasszisteljesítményt nyújtó középpályás.

Gellei Imre szövetségi kapitány is arról beszélt, hogy végül is sikerült emlékezetessé tenni az estét Puskás Ferenc számára. Ha csak az első félidőt néznénk - amikor a spanyolok szinte megfojtották a mieink játékát, és alig engedték át a felezővonalon válogatottunkat -, akkor bizony bőségesen lenne adósságunk, ha viszont az utolsó fél órát, akkor több a pozitívum, mint a hiba. "Egy félidőn át arra rugdostuk a labdát, amerre álltunk, a spanyolok minden átadásunkat összeszedték, és úgy jöttek, mint a veszedelem. Fura módon az 55. percben bekapott gól hatására pörögtünk fel, s remek utolsó fél órát vágtunk ki."

A kapitány elmondta: a jól játszó Urbánt a Bozsik Péterrel történt megállapodás értelmében cserélte le a félidőben - nehéz meccsek várnak a zalaegerszegi centerhalfra -, s aláhúzta: a siker érdekében többet kell kockáztatniuk a játékosoknak annál, amit azt az első félidőben tettek.

A kapitány Királyt, a közvetlen védelmet és Miriutát dicsérte, s megemlítette, hogy a keret lényegében véglegesnek mondható, leszámítva Dárdai Pált, aki remélhetőleg már Izland ellen csatlakozik társaihoz.

Inaki Sáez, a spanyol válogatott élén bemutatkozó szakvezető hangsúlyozta: ez volt a szeptember 7-i, athéni, Görögország elleni Eb-selejtezőre készülődés első állomása, s ezt figyelembe véve "nagy vonalakban" elégedett csapata játékával. Az első félidőt totálisan uralta a spanyol együttes - mondta Sáez -, viszont ekkor hiányzott gárdájából a felszabadultság. Szünet után már "vidámabban" futballoztak a csapatok, s a végén az addig csak statisztáló magyar válogatott egyenlő ellenféllé nőtte ki magát.

Gellei elégedetthttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=29879

A csütörtöki spanyol lapok közül a madridi AS tudósításának címe: "Íme: két fenomén!" Ezzel a szünetben beállt Valerónra és Joaquínra céloz az újság, akik életet vittek a csapat játékába. Az AS szerint a két Raúl is remekelt a vendégeknél, de nem a még felkészülése legelején tartó González, a világhíres csapatkapitány, hanem Raúl Bravo, a Real Madrid balbekkje, és Raúl Tamudo, az Espanyol csatára, a parádés vezető gól szerzője.

Tomas Guasch értékelésében azt fejtegeti, hogy egy legjobb összeállításában kiálló, formában lévő spanyol válogatott "tízből kilenc és félszer" verné a magyarokat, főleg, ha Diego Tristán, Helguera, Baraja, és Albelda is rendelkezésre állna.

"A magyar válogatott nem egy nagy durranás" - szögezi le az AS barcelonai irodájának vezetője.

A másik madridi sportlap, a Marca szerint "legalább annyi volt az árnyék, mint a fény" a mérkőzésen. "Gellei az alapoktól kezdte meg a magyar válogatott újjáépítését, s amennyiben az alap a védelem, akkor jó úton jár" - húzza alá a cikkíró.

Ch. Gáll András