Vágólapra másolva!
Az UEFA-kupa első fordulójának visszavágóján az Újpest és a ZTE hazai pályán sem tudott javítani: a lilák a Párizsban elszenvedett 3-0-s vereség után a Megyeri úton is kikaptak az ezúttal a sérült Ronaldinhót nélkülöző Paris Saint-Germain ellen, a néhány hete pedig még - kis túlzással - a világsajtó címlapjain tündöklő, "Manchester-verő" Zalaegerszeg a kinti 6-0 után ezúttal - egy rúgott gól mellett - "csak" hármat kapott a Dinamo Zagrebtől. Egyetlen továbbjutónk, a Ferencváros a hazai pályán kiharcolt négygólos előnyt nemhogy megtartotta, de növelni is tudta Törökországban a Kocaelispor otthonában, a zöld-fehérek egyetlen gólját az utóbbi időben bombaformában futballozó Lipcsei Péter lőtte. Az FTC így 5-0-s összesítéssel jutott be a második fordulóba, s bizakodva várhatja a keddi, nyoni sorsolást.

A Ferencváros kettős győzelemmel, 5-0-s összesítéssel jutott az UEFA-kupa második fordulójába: a zöld-fehérek a visszavágón egygólos sikert arattak a török Kocaelispor otthonában.

Kocaelispor (török) - Ferencváros 0-1 (0-1)
Izmit, 4000 néző
vezette: Almeida Costa (portugál)
Kocaelispor: S. Ahmet - Cem, Faruk, Bülent, Oliveira - A. Ahmet, Emrah, Volkan (Ugur B., 81.), Engin - Lazarov (Dirlik, 78.), Ugur Y. (Jordanov, 46.)
Ferencváros: Szűcs - Vukmir, Dragóner, Gyepes - Kriston (Bognár, 72.), Kapic, Lipcsei, Szkukalek - Gera (Andone, 81.), Tököli, Szili (Leandro, 62.).
gól: Lipcsei (31.)
sárga lap: Faruk (74.), Engin (82.), illetve Leandro (70.)

A mérkőzés kezdetén a törökök birtokolták többet a labdát, az ötödik percben máris kihagytak egy helyzetet: egy bal oldali beadás után Gyepes kifejelte a labdát, a kapáslövéssel próbálkozó Volkan viszont nem találta el a labdát. A nyolcadik percben Volkan Lazarovhoz passzolt, aki tizenkét méterről kevéssel tüzelt a keresztléc fölé. A tizenharmadik percben még nagyobb helyzetet puskáztak el a törökök: az öt és felesnél teljesen egyedül hagyott Oliveira Szűcs Lajos kezébe bólintotta a labdát. A huszonkettedik percben már csak hajszálon múlt a török vezetés: Lazarov tört be a tizenhatoson belülre, és tizenkét méterről ballal a bal kapufát találta el.

A harmincegyedik percben szerencsére mégis a Ferencváros szerzett vezetést: Szili szabadrúgása után Lipcsei ugrott ki a lesre játszó védők között, és higgadtan a hálóba helyezett (0-1). A gól után a meccs addig sem túl nagy irama visszaesett, a Fradi láthatóan elégedett volt az eredménnyel, a törökök pedig nem voltak képesek közel kerülni a vendégkapuhoz. A negyvennegyedik minutumban aztán újra Lipcsei villant, ám lövése megpattant egy védőn. A szögletet is ő végezte el, a török kapus lehúzta a labdát. Három perce rá a hazaiak legjobbja, Lazarov vállalkozott lövésre, Szűcs viszont résen volt: kiütötte a húszról erősen meglőtt labdát.

A második félidő török helyzettel kezdődött: Cem próbálkozott húsz méterről, lövése elkerülte Szűcs kapuját. A tizenharmadik percben Kriston lőtt tizennégyről, Ahmet védett. Unalmas perceket követően a hatvanadik minutumban Szűcs védte óriási bravúrral a csereként beállt Jordanov nyolcméteres fejesét. Hét percre rá Lipcsei suhintotta rá a labdát huszonnégyről, ám lövése jóval elkerülte a török kaput.

Az alacsony színvonalú, sok hibával tarkított mérkőzés nagy részében a házigazdák játszottak fölényben, de helyzeteiket rendre elhibázták vagy Szűcs védett bravúrral. Az FTC csak néhányszor jutott el a török kapuig. Ezen a találkozón a lelkesen játszó Kocaelispor érdemelt volna győzelmet, de a magyar együttes a két összecsapás alapján biztosan és megérdemelten nyerte a párharcot.

Hikmet Karaman (Kocaelispor): "Nagyon elkeseredett vagyok, hiszen rengeteg helyzetet hagytunk ki. Sajnos a bajnokságban is ez a legnagyobb problémánk, képtelenek vagyunk gólt lőni. Gratulálok a Ferencvárosnak, és további sok sikert kívánok nekik az UEFA-kupában."

Garami József (Ferencváros): "Nehéz mérkőzés volt, örülök, hogy kettős győzelemmel, kapott gól nélkül jutottunk tovább. A Kocaelispor több helyzetet dolgozott ki, de a védelmünk jól helytállt, s taktikánkat meghatározta a budapesti mérkőzés eredménye. Várjuk a következő riválist, olyan csapatnak örülnénk, amely ellen reális esélyünk van a továbbjutásra."

Hajrá Fradi!http://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=26900

Az [origo] olvasóinak a többsége - a 4174 tippelő 45 százaléka - úgy gondolta, hogy a Ferencváros nem fog győzni Törökországban, viszont sokan (32%) bíztak benne, hogy a zöldek Izmitben is diadalmaskodnak - nekik volt igazuk. Azok pedig (23%) nagyon mellétrafáltak, akik úgy vélték: Garami József együttese "súlyos zakóval" búcsúzni fog az UEFA-kupától, ugyanis mint fentebb olvasható, a Fradi Lipcsei góljával 1-0-ra legyőzte a Kocaelisport.

Kiesett a Zalaegerszeg, miután a magyar bajnok az idegenbeli 6-0-s vereség után Győrben 3-1-re kapott ki a horvát Dinamo Zagrebtől.

Zalaegerszeg - Dinamo Zagreb (horvát) 1-3 (0-2)
Győr, 1500 néző
vezette: Sten Kaldma (észt)
Zalaegerszeg: Turi - Kocsárdi, Csóka, Budisa, Szamosi - Koplárovics, Král, Vincze (Balog, 46.), Egressy (Faragó, 46.) - Sabo, Kenesei (Józsi, 70.).
Dinamo: Butina - Mikic (Juric, 46.), Sedloski, Drpic, Cesar -
Krznar, Polovanec (Mujcin, 46.), Maric, Agic - Olic, Mitu (Balaban, 56.)
gól: Sabo (90.), illetve Mitu (13.), Olic (41. - 11-esből), Mujcin (74.)
sárga lap: Vincze (16.), Král (30.), Csóka (87.), illetve Mikic (36.), Krznar (40.)

13. perc: Mitu tört át középen a zalaegerszegi védelmen, aztán 13 méterről a jobb alsó sarokba lőtt (0-1).

41. perc: Olic lefutotta a zalai védőket, amikor Vincze az alapvonalnál lerántotta. A büntettőt a sértett értékesítette (0-2).

64. perc: Balaban tizennégy méteres lövése a jobb kapufát találta el.

74. perc: gyors zágrábi támadás végén Olic átadását Mujcin öt méterről lőtte a hálóba (0-3).

90. perc: Koplárovics bal oldali beadása után Sabo közelről szépített (1-3).

Hogyan tovább, ZTE?http://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=40343

A Dinamo a visszavágón is minden tekintetben felülmúlta a ZTE-t és kettős győzelemmel, 9-1-es összesítéssel jutott tovább a gyenge teljesítményt nyújtó magyar bajnok ellen.

Bozsik Péter (Zalaegerszeg) "Ha ez egy magyar bajnoki mérkőzés lett volna, akkor valószínűleg 3-0-ra nyerünk, hiszen úgy érzem, hogy sokat tettünk a győzelemért. A Dinamo azonban nagyon jó csapat, s a két találkozó alapján ilyen különbséggel is megérdemelten lépett túl rajtunk."

Miroslav Blazevic (Dinamo Zagreb): "Elégedett vagyok, a magyar bajnokot legyőzni mindig nagy fegyvertény. El kell ismernem, hogy ma a kapusunk nyújtotta a legjobb teljesítményt, és ez azt mutatja: a ZTE nagyon akart győzni. Játékosként Bozsik Péter édesapja volt a példaképem, a fiának sok sikert kívánok az edzői pályán."

Papp Győző