Vágólapra másolva!
Immáron egy hete, hogy átvette a szakmai irányítást Őze Tibor, a Kispest új vezetőedzője. Ezalatt sikerült megismerkednie futballistákkal, és felmérnie a keret játékerejét. A korábban Nyíregyházán közkedvelt és sikeres tréner szerint - noha a klub jelentős erősítéseket is tervez a tavaszi rajtig - a klub jelenlegi játékosai benn tudják tartani a Honvédot élvonalban, olvasóink többsége viszont úgy gondolja, a Bozsik-stadionban az ősszel már NB I/B-s meccseket rendeznek.

- Egy hét elteltével milyen benyomásokat szerezett a labdarúgók mentalitásáról, illetve képességeiről?
- Bátran kijelenthetem, kivétel nélkül hibátlan a játékosok hozzáállása, persze ez edzőváltások idején mindenkor természetesnek is tekinthető. Ugyanakkor azt sem hallgathatom, el, hogy a teremtornán is megmutatkozott a csapat fizikai lemaradása, vagyis a következő hetekben kőkemény munkára lesz szükségünk.

- Ha már a teremtornát említette, személyi tanulsággal is szolgált a nyíregyházi fellépés?
- Ezt felesleges lenne tagadnom, ám az is világossá vált számomra, hogy a képességek alapján ezek a futballisták benn tudják tartani az élvonalban a Kispestet. Ami pedig az esetleges távozókat illeti, konkrét nevekkel addig nem szeretnék szolgálni, amíg nem realizálódnak az erősítéseink, s nem szűkítjük véglegesen a keretet. Merthogy igazolnunk kell, az nem lehet kétséges.

- Elsősorban mely posztokra?
- Mindenekelőtt a hátsó alakzatunknál szükséges versenyhelyzetet teremtenünk, védők dolgában ugyanis mennyiségileg sem állunk jól. Ez azonban nem jelenti azt, hogy támadószellemű játékosokat nem szeretnénk szerződtetni.

- Honlapunkon az olvasók kétharmada a Kispest kiesésére, egyharmada viszont a bennmaradására esküszik. Mennyire csapódik le az öltözőben a közvélemény hangja?
- Semennyire, hiszen mindannyian eltökélten hiszünk a sikerben. Amit viszont érzékeltünk, hogy a nyíregyházi teremtornán a kispesti szurkolók csodálatos hangulatot teremtettek, ilyen tábor mellett pedig kötelességünk mindent megtenni a további NB I-es tagságért. Speciel én erre, az egyébként megoldható feladatra szerződtem a Bozsik-stadionban, vagyis maximálisan hiszek is a bennmaradásban.

- Az alapszakaszban ugyanakkor, a Dunaferr kivételével, papíron erősebb ellenfelekkel találkoznak.
- Ez valóban így van, viszont ha szabad azt mondanom, már a nyíregyházi teremtornán hoztuk a papírformát, igaz, a bravúr nem jött össze. Márpedig nekünk már az alapszakaszban bravúrokra lesz szükségünk, hogy a rájátszást, legnagyobb riválisainkkal szemben, ne hátránnyal kezdjük.

Teremdöntős az MTK/sport/magyarfoci/20030112teremdontos.htmlPető Zoltán izgatott tétlensége/sport/magyarfoci/20030109peto.htmlPélda nélküli feladatmegosztás Kispesten/sport/magyarfoci/20030102pelda.html

Ha Őze Tibor nem is tudott, pontosabban nem akart az esetleges erősítésekről beszélni, információnk szerint Kovács Attila menedzser több rutinos futballistát szeretne szerződtetni. A Ferencvárosból például Hrutka János, az MTK-ból Madar Csaba, a legutóbb Siófokon szerepelt, ám jogilag szintén az MTK-hoz tartozó Erős Károly, valamint Pető Zoltán megszerzésére is komoly erőfeszítéseket tesz a kispesti vezetés, ám hogy ezek realizálódjanak, az MLSZ döntésére is szükség van a nyáron egyesületet váltott labdarúgók újbóli klubcseréjének engedélyezésére.

Őze Tibor tehét őszintén hisz a Kispest bentmaradsásban, olvasóink viszont sötétebben látják a patinás klub jövőjét. A [origo] szavazásán a voksolók 61,7 százaléka gondolta úgy, hogy kiesik a Borsodi Liga sereghajtója, 29,2 százaléka szerint viszont megmenekül a másodosztálytól. 9,1 százalék nem tudott dűlőre jutni a kérdésben.

Bánki József