Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott szerdán 17.30 órakor barátságos mérkőzésen Bulgária együttesével játszik a ciprusi Larnacában. Gellei Imre Ciprusról és Törökországból toborozhatta össze jelöltjeit, mivel honi csapataink zöme arrafelé edzőtáborozik, így a szövetségi kapitány mindössze egyetlen futballistával, az újpesti Juhárral kelhetett útra Ferihegyről. Nem kétséges: a sérült Gera nélkül felálló magyar csapatnak nem lesz könnyű dolga.

Az MLSZ vezetői a legpraktikusabb megoldást találták meg azzal, hogy a magyar válogatott Cipruson mérkőzik a bolgár együttessel az Eb-selejtezők tavaszi folytatása előtt. Gellei Imre ugyanis a "szerelem szigetéről", valamint Törökországból toborozhatta össze jelöltjeit, mivel honi csapataink zöme arrafelé edzőtáborozik, így a szövetségi kapitány mindössze egyetlen futballistával, az újpesti Juhárral kelhetett útra Ferihegyről. A Ferencváros például éppen a válogatott larnacai főhadiszállása közvetlen közelében tartózkodik, így Gelleinek csak egy rövid sétát kellett tennie, hogy találkozzon Garami Józseffel, a zöld-fehérek szakmai igazgatójával.

Pár év múlva világverő csapatunk lehet - Gellei Imre a Társalgóban/sport/magyarfoci/20021127gellei.html

A Gellei-Garami egyeztetésnek aztán az lett a hozadéka, hogy kedden Szűcs Lajos, a Fradi kapusa a Steaua Bukarest elleni edzőmérkőzésen egy félidőt védett, majd a tervek szerint szerdán ugyanezt teszi Király Gábor cseréjeként a bolgár meccsen is. Az FTC mellett egyébként az MTK és a ZTE is Cipruson edzőtáborozik, így nem volt gond a jelöltek összetoborzásával, később a Bundesligában profiskodó Király, Lisztes, Dárdai trió is rendben befutott a larnacai Golden Beach Hotelbe.

A keddi edzéssel párhuzamosan Gellei Imre hosszú órákig elbeszélgetett a játékosokkal, elsősorban a tavaszi Eb-selejtezőkkel kapcsolatosan, így mi sem kezdhettük másról faggatni a kapitányt. Indításként felvetettük neki, hogy március végén Lengyelországban, majd négy nappal később idehaza, a svédek ellen akár el is dőlhet a sorsunk, erre Gellei Imre ekképp reagált: "Nem dől el, mert nem dőlhet el a sorsunk. Akkor ugyanis még előttünk áll a jelenleg a csoportot vezető lettek elleni két fellépésünk, s játszunk még a lengyelekkel is. Persze az igaz, amennyiben az említett két rangadón négy pontot szerzünk, lépéselőnyre tennénk szert riválisainkkal szemben. Ezért is jött jól a mostani Bulgária elleni mérkőzés."

- A szerdai kilencven perc mennyire lesz létkérdés az eddig kevesebbet foglalkoztatott futballisták számára?
- Nyugodtan játszhatnak, hiszen ismerem a képességeiket, ennél fontosabb, hogy a bolgárok stílusa némileg hasonlít a svédek és a lengyelek harcmodorához, ezért kíváncsian várom, miként sikerül felvennünk a ritmust. Remélem, a csapat bebizonyítja, hogy a jó kezdés az Eb-selejtezőkön nem a véletlen műve, azaz jó eredményre számítok a kitűnő bolgár együttes ellen.

Szerdán és csütörtökön 29 válogatott meccs lesz/sport/focivilag/20030211bombariado.html?pIdx=1Teljes a bolgár futballkeret/sport/magyarfoci/20030208teljes.html

Való igaz, Bulgária legutóbbi eredményei tiszteletre méltóak, Balakovék ugyanis mindhárom őszi Eb-selejtezőjüket megnyerték. A balkáni gárda legjobbja, Balakov különben ellenünk nem lép pályára, mivel elsősorban stuttgarti szerződés-hosszabbítására koncentrál, s jelenleg is ez ügyben tárgyal a vezetőkkel. Játszik viszont a Bundesligában szereplő Berbatov (Leverkusen), Borimirov (1860 München) duó, utóbbi a hét végén győztes gólt szerzett Lisztes Krisztián csapata, a Werder Bremen otthonában. Nem kétséges: a sérült Gera nélkül felálló magyar csapatra kellemes időben kellemetlen ellenfél vár Larnacában.

A 17.30-kor kezdődő találkozót a ciprusi Costas Teodotu vezeti, amelyen a magyar csapat összeállítása a következő: Király - Urbán, Dragóner, Gyepes - Fehér Cs., Dárdai, Lipcsei, Lisztes, Lőw - Kenesei, Tököli.

Bánki József

[origo]