Vágólapra másolva!
A 2003-as év első "magyar futballsikere" januári keltezésű, és Bangladesből érkezett. Ekkor nyerte meg ugyanis az ország labdarúgó-válogatottja a Dél-Ázsia Kupát - az 57 éves Kottán György szövetségi kapitány vezetésével. Kottán volt Varga Zoltán után a második magyar labdarúgó, aki annak idején bemutatkozhatott a Bundesligában, a Bayer Uerdingen együttesében, majd évtizedekig külföldön élt. Arra azonban nem számítottunk, hogy most Banglades fővárosából, Dhakából kapunk hírt róla.
Forrás: EPA
Hasan-Al-Mamun (balra) a bangladesi válogatott egyik legjobbja Fotó: EPA

- Mivel vették rá két éve, hogy a világ egyik legszegényebb országába szerződjön?
- Nem kellett kapacitálni, dörzsöltebb vagyok én annál, hogy fejest ugorjak a sötétbe. Kértem egy jegyet, kiutaztam Bangladesbe, majd miután képbe kerültem, maradtam. Az előzmény annyi, hogy elvégeztem a kölni futballfőiskolát, majd 2000 októberében kaptam három ajánlatot, egy afrikait és két ázsiait, s végül a bangladesit fogadtam el. Dél-Ázsiában ugyanis német vagy angol szakembereket alkalmaznak legszívesebben, s nekem német végzettségem van.

- Mennyire sokkolta az Európában ismeretlen mértékű szegénység?
- Banglades mintegy 150 millió lakójából 100 millió koldusszegény. Összes vagyona, ami rajta van, egy ing, továbbá a lungi, a zsákszerű nadrágféleség, legfeljebb még egy lábbeli, általában papucs. De a körülbelül tízmilliós felső kaszt szupergazdag, villáik láttán én is tátottam a számat, pedig 1976 óta Németországban éltem, majd Los Angelesben együtt játszottam Cruyff-fal és Suurbierrel, úgyhogy minket is kényeztettek rendesen. Általában 15-20 szolgát és vagy nyolc autót tartanak, több sofőrrel, hogy váltva vezessenek a hosszabb utakon. Én is kaptam egy 250 négyzetméteres házat, egy Mitsubishi dzsipet, és sofőr is a rendelkezésemre áll.

A bangladesi válogatott
játékosok: Biplab Battacharjee, Aminul Haq, Mohammed Sujan, Rajani Kanta Barman, Feroz Mahmud Titu, Kazi Nazrul Islam, Hasan Al Mamun, Saiful Islam, Arman Mia, Mahmudul Hasan, Saifur Rahman Moni, Parvez Babu, Arif Khan Joy, Motiur Munna, Abdul Kayum Sentu, Mehdi Hassan Ujjal, Ariful Kabir Farhad, Alfaz Ahmed and Rokonuzzaman Kanchan.

edző: Kottán György
menedzser: Sayeed Hassan Kanan
kapusedző: Mosharraf Badal

- A családjával él kinn vagy egyedül?
- Egy évig velem voltak, de annyi időmet elvette a munka, hogy alig akadt közös programunk. Ezért közösen úgy döntöttünk, hazatérnek, így egyedül maradtam, és járom a pályákat.

- És milyen futballistákat talál ezeken a pályákon?
- Ragyogó, laza izomzattal és szinte brazilos technikával rendelkezőket, de fizikailag fejletleneket. A modern edzéselméletet itt nem ismerik, a taktikai újításokról nem is beszélve. Márciustól szeptemberig további gond, hogy elviselhetetlen a hőség, leginkább hajnalban vagy késő este lehetne tréningezni, ezért négy hónapra edzőtáborba vittem a válogatottat.

- Ezért nyerték meg a Dél-Ázsia Kupát?
- E nélkül esélyünk sem lett volna a győzelemre. Négy hónap alatt nyolc nemzetközi mérkőzést játszottunk, összekovácsolódtunk, alig változtattam a kereten. Rengeteg egyéni képzést tartottam a játékosoknak, próbáltam őket rászoktatni a kemény futballra. A Dél-Ázsia Kupán aztán nyolc válogatott vett részt, mellettünk Bhután, Nepál, India, Pakisztán, Afganisztán, Sri Lanka és a Maldív-szigetek. Bangladesben ezt a tornát kis világbajnokságnak tekintették, az elsőség pedig emellett azért is tűnik óriási sikernek, mert korábban elképzelni sem tudták volna, hogy a világ egyik legnépesebb országát, Indiát valaha is megelőzik.

Magyarország az 55. a foci-világranglistán/sport/magyarfoci/20030219magyarorszag.htmlKi a legjobb focista?http://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=36550

- Hogyan ünnepelnek Bangladesben egy futballsikert?
- Az leírhatatlan. Ismerjük a muszlim emberek negatív fanatizmusát, főleg 2001. szeptember 11. óta, de én most megtapasztaltam a pozitív fanatizmust is. Olyan frenetikus öröm és ünnepségsorozat áramlott végig az országon, hogy alig akart abbamaradni. A csapatot a miniszterelnök is fogadta, csupán nekem 36 minisztertől volt meghívásom, nem is tudtam mindegyiknek eleget tenni. A győzelem után a 25 fős keret és a szakmai stáb tagjai kivétel nélkül kaptak ajándékba egy építési telket a fővárosban, emellett jutott némi dollárban mért prémium is, és ilyen szegény országban mindez hatalmas megbecsülésnek számít.

- Mint ahogy az is - ha nem is anyaginak -, hogy Banglades képviseletében ön szavazhatott az aranylabdásokra...
- Így van, ráadásul ezúttal a sorrendet is eltaláltam. Az elmúlt három évben mindig azt jelöltem az első helyre, aki el is nyerte az Aranylabdát, de a második és harmadik helyezettet még nem trafáltam így telibe, mint most.

Tények Bangladesről
alapterület: 147 570 négyzetkm
lakosság: 146 millió fő
főváros: Dhaka
nyelve: bengáli
világranglista-helyezés: 144.

- Hosszabb távra tervez Bangladesben, vagy ha kedvezőbb ajánlat érkezik, amint lehet, továbbáll?
- Októberig köt ide a szerződésem, de a Dél-Ázsia Kupa után több ajánlatot is kaptam. És lehet, hogy furán hangzik, de ezt nem csupán személyes sikerként élem meg, hanem a magyar futball elismeréseként is, mert nem felejtem el, honnan jöttem. Az én lelki szemeim előtt a Dél-Ázsia Kupa megnyerését követően is a piros-fehér-zöld lobogó jelent meg.

Bánki József