Vágólapra másolva!
Könnyű egy mesternégyes után a válogatottba követelni egy labdarúgót, ám Szabics Imre esetében más a helyzet, hiszen a fél ország hónapok óta szívesen látná Gellei Imre válogatottjában. Főként most, amikor góliszonyban szenved a nagyválogatott, míg a Sturm Grazban is remeklő fiatal center négy góllal vette ki a részét a svédek elleni utánpótlás Eb-selejtezőn az 5-2-es győzelemből. Természetesen az említett Üllői úti találkozón is mindenki az A válogatottságról kérdezte Szabicsot, aki rendre kitérő válaszokat adott, ugyanakkor érződött rajta, élete álma a nagyválogatottság, s bizony bántja a mellőzés.
Forrás: MTI
Gólöröm Szabics-módra
Fotó: MTI


Róth Antal, a magyar együttes szakvezetője szintén nem fukarkodott a dicsérettel: "Nagyon büszke vagyok a játékosaimra, mert a balszerencsés lengyelországi fellépésen, amikor is az utolsó percben kapott góllal maradtunk alul, a fiúk lelkileg túltették magukat, és remek játékkal győztek a svédek ellen. Külön öröm számomra is Szabics Imre klasszis teljesítménye. Ráadásul ő nem duzzog, hanem mindig alázattal szolgálja a csapatot, méghozzá vezéregyéniségként."

Megjegyzésünkre, miszerint Szabics A válogatottságával mennyire ért egyet, Róth így reagált: "Teljesen jogos, hogy a nagyválogatott mindenkor előnyt élvez. Az egyik szemem bizonyára sírna, a másik nevetne, ha Imi feljebb lépne, hiszen nekünk nagyon hiányozna, viszont nem titok, Gellei Imre régóta figyeli őt, s előbb-utóbb biztosan lehetőséget ad Szabicsnak a bizonyításra."

Elvesztette lépéselőnyét a Gellei-csapat/sport/magyarfoci/20030403elvesztette.html

Ezek után Szabics - kerülve az A válogatott témáját - a következőkkel kezdte nyilatkozatát a svéd meccs után: "Az első gól után teljesen felszabadultunk, s végre győzelemben is megmutatkozott, hogy sokra hivatott csapatot alkotunk. Boldog és büszke vagyok, hogy Róth Antal keze alatt ilyen jó szellemű társaságban futballozhatok másfél éve."

Röpke megjegyzésünkre, miszerint az első félidőben alig akadt helyzete, sőt a szünet után is rosszul vette át ziccerben a labdát, ilyen esetben pedig a magyar játékosok általában lemondóan legyintenek, mondván: ma semmi nem jön össze, Szabics ezt mondta: "Miért adtam volna fel a küzdelmet? Meg sem fordult a fejemben, hogy el lennék átkozva, kizárólag a gólra és a győzelemre koncentráltam."

Játék

Mutasd meg, mit tudsz! Legyen a tiéd a legjobb csapat!

Róth Antal a következő megjegyzést fűzte ehhez: "Érthető, ha egy magyar újságíró a sportág honi közegében tapasztalt példából teszi fel kérdését, de ha szabad megjegyeznem, a mi csapatunk lelkileg ezért masszívabb az átlagnál, mert soha nem adja fel, így teljesen természetes, hogy Szabics Imi sem riadt meg az elszalasztott lehetőségek miatt. Valahol itt kezdődik a profizmus."

Való igaz, Szabics három éve szerepel az osztrák Sturm Graz együttesében, s nyártól a német 1. FC Nürnbergben folytatja karrierjét, ugyanakkor nem kizárt, ha a 21 éves csatár 2000 óta nem szívja magába a profi mentalitást, hanem marad az NB I-ben, a rosszul sikerült megoldások után feladja a harcot, s a 60. perctől kezdve nem jut mesternégyesig. Mellesleg Szabics a klubváltásról megismételte korábbi mondatait: "Rengeteget köszönhetek a Sturm Graznak, ám úgy érzem, váltanom kellett, elvégre a Bundesliga színvonala magasabb az osztrák bajnokságénál. Várom a nürnbergi bemutatkozást is, persze nem hiszem, hogy ott fejezem be a pályafutásomat is, mindenesetre azt tudom, hogy népszerű csapatról van szó, és szép városba kerülök. Ráadásul az edző, a Bayern München hajdani válogatott középhátvédje, Klaus Augenthaler is várja az érkezésemet, most már csak az kell, hogy a Nürnberg maradjon az élvonalban."

Bánki József