Vágólapra másolva!
Gyenge első félidőt követően a magyar futballválogatott összekapta magát, és végül fölényes győzelmet aratott az elfáradó luxemburgi nemzeti tizenegy ellen. A szerdai barátságos derbi után a főszereplők nyilatkoztak: Gellei elégedett, Szabics örül, Király optimista, Simonsen pedig csalódott.

A nemzetközi szövetség világranglistáján 58. magyar labdarúgó-válogatott a papírformának megfelelően 5-1-re győzött szerdán Luxemburg (154.) ellen a Megyeri úton. A találkozó elsősorban az együttesben két góllal debütáló Szabics Imre szereplése miatt marad emlékezetes. Úgy tűnik, hogy az újpesti stadion ösztönzőleg hat a játékosokra, hiszen a jelenlegiek közül korábban Tokody Tibor (2001. november 14., Macedónia) és Gera Zoltán (2002. október 16., San Marino) is itt lőtte első gólját a nemzeti csapatban.

A mérkőzés kissé siralmas hangulatban kezdődött, ugyanis a meccset a televízió nem közvetítette, mégis csak 1206 néző látogatott ki a Megyeri útra. "Még az Újpest meccseire is többen kíváncsiak" - jegyezte meg ironikusan egy láthatóan lila-fehér szimpatizáns szurkoló. Az első félidőben nem sokat mutatott a magyar csapat, a szinte tíz hátvéddel védekező luxemburgiak ellen amolyan tili-toli focit játszottak a mieink, egysíkú támadás-felépítéseinket könnyedén kibekkelték a vendégek, avagy a magyar csatárok többször is ziccer helyzetben hibáztak. Gera gólja sem sokat lendített a magyarok játékán, hét perccel a fradista csatár fejese után a kissé flegmán kifutó Királyt megelőzve egyenlítettek is a lelkes vendégek.

A második játékrészben már az erős szél is a magyarokat támogatta, de talán nem ennek, hanem a csereként beállt, s a már régóta a válogatottba követelt Szabicsnak köszönhetően megszerezte a vezetést Gellei együttese. A Sturm 21 éves támadóját láthatóan jobban felizgatta ez a barátságos meccs, mint a többezer hiányzó nézőt, no és az első játékrészben lanyhán focizó csapattársakat. Rajta kívül jól jött a magyaroknak Kabát és Miriuta beállítása is, no meg az, hogy a Simonsen-társulat egyre jobban elkészült az erejével, így Lisztes edzéseken látható gólt lőtt, majd a találkozó előtt gólt ígérő Kenesei is betalált, teljesítményére pedig Szabics úgy tette fel a koronát, hogy a 92. percben második találatát is megszerezte.

A San Marino elleni Eb-selejtezőt illetően a célnak megfelelt a meccs, a kérdés csak az, hogy mire megy majd a magyar csapat a komoly ellenfelek, azaz a lettek, a svédek és a lengyelek ellen.

A mérkőzés utáni sajtótájékoztatón először a rendkívül szimpatikus luxemburgi szövetségi kapitány, a dán aranylabdás Allan Simonsen kapott szót, aki hol németül, hol angolul válaszolt a magyar és a luxemburgi újságírók kérdéseire. A vendégek szakvezetője, akinek a csapata idén Eb-selejtezőn a bosnyák és a norvég válogatottól is csak szoros meccsen, 2-0-ra kapott ki, nem igazán örült az eredménynek.

"Gratulálok a magyar csapatnak, megérdemelt a hazaiak győzelme. Csalódott vagyok a kilencven perc miatt, mert bár az első félidőben jól fociztunk, a másodikra elfáradtunk. Ennek ellenére bizakodó vagyok a jövőt illetően, természetesen az első játékrészben nyújtott játékunk tölt el optimizmussal. Néhány magyar gól elkerülhető lett volna, mondjuk egy 3-1-es eredménynek sokkal jobban örültem volna. Tapasztalatszerzés szempontjából viszont nagyon jó volt a mai mérkőzés."

De vajon mi lehet az oka, hogy Luxemburg Norvégia és Bosznia ellen jóval kisebb különbségű vereséget szenvedett? Simonsen szerint a magyar csapat inkább támadószellemű az említett két csapathoz képest, így szinte nem is lehet egy lapon említeni a három ellenfelet.

Gellei Imre így értékelte fiai szerdai játékát: "Az első félidőben egységesen játszott Luxemburg, mi lassan járattuk a labdát. A gond az volt, hogy egy típusú támadásokat vezettünk, egyedül Gera próbált néha ezen változtatni. Ekkor még meddő mezőnyfölényben játszottunk, Tököli és Gera is helyzeteket hagyott ki, Lisztes viszont ekkor is aktív volt. A fordulás után aztán teljesen megváltozott mérkőzés képe, a cseréknek köszönhetően sokkal aktívabban támadtunk, többször sikerült a luxemburgi védelem mögé kerülnünk, s fölényünk már gólokban is megmutatkozott. Dragóner és Lipcsei középről jól hozták játékba a szélsőket, és Szabicsot dicséret illeti nem csak a két gólja miatt, hanem mert többször jól játszott vissza Lisztes felé. Sportszerű volt a meccs, köszönjük a közönségnek a szurkolást."

A debütáló-duplázó Szabicsnak még átöltözni sem volt ideje, bár láthatóan nem bánta, hogy a magyar címeres mezben ülhetett be a sajtótájékoztatóra. "Örülök a góljaimnak, és boldog vagyok, hogy bemutatkozhattam a válogatottban. Nagyon jó társaságba kerültem, és remélem, hogy sikeresek leszünk az Eb-selejtezőkön" - mondta a fiatal támadó, majd hozzátette: "Nagy volt bennem a feszültség a találkozó előtt, örülök, hogy gólokkal sikerült meghálálnom a bizalmat. A jövőben is mindent elkövetek, hogy megfeleljek az elvárásoknak."

A csapatkapitány Király Gábor már a jövőbe tekintett: "Minden meccs fontos, ami pedig a Luxemburg ellenit illeti, nagy siker az öt rúgott gól, a második félidőben bedaráltuk az ellenfelet. Optimistán várjuk az Eb-selejtezőket." Rövid értékelése után kapusunk a luxemburgi újságírók kedvében járt, s németül is elmondta, mit vár a jövőben a magyar csapattól, majd a nehezebb ellenfelek ellen: természetesen győzelmet. Király hatszemközt még hozzátette: csalódott a magyar média "érdektelensége" miatt, hiszen még Liechtensteinben is az összes válogatott meccset közvetíti a tévé, míg nálunk a sorsdöntő Svédország elleni derbit sem adták.

A magyar válogatott további programja 2003-ban:
június 7.: Magyarország - Lettország (Eb-selejtező)
június 11.: San Marino - Magyarország (Eb-selejtező)
augusztus 20.: Szlovénia - Magyarország (barátságos)
szeptember 10.: Lettország - Magyarország (Eb-selejtező)
október 11.: Magyarország - Lengyelország (Eb-selejtező)
november 15.: Magyarország - Észtország (barátságos)

A magyarok Európa-bajnoki selejtezőcsoportjában a lett válogatott szerdán 3-0-ra legyőzte San Marinót, így ismét az élre került.

Juha Pál