Vágólapra másolva!
Illusztris vendégek jelenlétében, hatalmas sikert aratott a Fox Kids-kupa magyarországi fináléja. A Margitszigeten - megrendezett eseményen nagy volt a tét, hiszen a lányok és a fiúk mezőnyében a győztes csapat részt vehet a júniusi, Hollandiában rendezendő döntőn, amelyre a Feyenoord impozáns stadionjában, a De Kuip-ban kerül sor.

A Fox Kids Kupa jelentőségére jellemző, hogy a küzdelmek három kontinensen, húsz ország 25 ezer fiú és lány futballistájának részvételével zajlottak. Magyarországon húsz megyei és négy regionális torna után jutottak a csapatok a döntőbe, amelyre több hajdani klasszis magyar labdarúgó és edző látogatott ki.

Ott volt a Margitszigeten Dr. Jánosi György sportminiszter mellett két egykori remek szövetségi kapitány, Baróti Lajos és Illovszky Rudolf, az Aranycsapat tagjai közül Buzánszky Jenő és Grosics Gyula, továbbá az egyetlen magyar aranylabdás, a ferencvárosi Albert Flórián, no meg a remek centerhalf, Mészöly Kálmán is. A fiatalabb, de már nem aktív volt válogatottak közül a Fox Kids-kupa magyarországi eseményének két fővédnöke, Kiprich József és ifjabb Albert Flórián, valamint Mészöly Géza és Vincze István adta át a díjakat a legjobbaknak.

A lányoknál a szegedi együttes, míg a fiúknál a XI. kerületi Budai Sportiskola nyert a döntőben, ezzel kvalifikálva magát a júniusi rotterdami fináléba. A fiúknál a budai együttes adta a gólkirályt - Margitics Andor -, valamint a legjobb mezőnyjátékost - Déri Richárd személyében. Nekik a hat évig a Feyenoordban szerepelt és a rotterdami szurkolók által máig hevesen ünnepelt Kiprich József adott útravalót, mi vár majd rájuk a szupermodern De Kuip-stadionban.

A szakemberek által is sikeresednek és látványosnak tartott eseménye után szinte az összes gyermek ajándékkal távozhatott, s nem véletlenül jegyezte meg ifjabb Albert Flórián: "Sok ilyen tornára lenne szükség Magyarországon, és akkor nem lenne menniségi probléma a magyar labdarúgásban."

Bánki József