Vágólapra másolva!
Az ősszel még a Dunaferr együttesét trenírozó Tornyi Barnabás felől régen lehetett hallani. Igaz, a szakvezető dunaújvárosi, viharosnak tekinthető távozása után kijelentette, a továbbiakban nem kíván nyilatkozni felfüggesztéséről, ki nem fizetett járandóságairól, keddi érdeklődésünkkor azonban megszakította hallgatását. Nem is akárhogyan.

"Mi tagadás, továbbra is rendkívül mérges vagyok, mert azok az egyesületek, amelyeknél a legutóbbi években edzőként tevékenykedtem, így a Diósgyőr, a Kispest, a Vasas, a Dunaferr, sorozatban bebizonyították, úgy kötöttek szerződést a trénerekkel, hogy szinte előre megfontolt szándékkal ruletteztek emberi sorsokkal" - kezdte Tornyi, aztán ekképp folytatta: "Az egész herce-hurca arra megy ki, hogy az MLSZ és a Liga elöljárói meddig nézik tétlenül a klubok manővereit. Egyesek jó, ha belegondolnak, hogy sorstársaimmal egyetemben - s itt nem csak az edzőkre, hanem a játékosokra is célzok - az aktuális szerződések megkötésekor lakóhelyet változtatnak, a gyerekeket más iskolába kell beíratni, és különböző beruházásokra kényszerülnek. Jómagam például a Dunaferrnél is hosszabb távra terveztem, ezért Dunaújvárosban béreltem a családomnak egy házat, bevezettettem az internetet, parabolaantennát szereltettem fel, ami meglehetősen költséges mulatság, ám a munkámhoz elengedhetetlen. Továbbá számlák alapján azonnal adóztam, miközben a Dunaferrtől hónapokig nem kaptam meg a pénzemet. Azért ehhez pofa kell. Ezek után miként várhatják el az újvárosi vezetők, hogy ne kívánjam azt, járjanak ugyanúgy, mint én?"

"Nincsenek illúzióim, nem kerülnek hozzám hasonló helyzetbe, vígan élnek mostanság is. Érthetetlen azonban, hogy a ligában a jogászdoktor végzettségű dr. Szieben László miként nyilatkozhat egyes újságcikkek alapján olyat, hogy nincs minden rendben a tippmixek körül, miközben ugyanő nincs tisztában cége szabályzatával, nevezetesen, hogy nincs olyan jogi kategória, miszerint egy edzőt felfüggesztenek az állásából. Az sem érdekes, hogy négy hónapja tartoznak nekem, ami alapján nem szerződtethetnének új edzőt. Nyáron bezzeg a külföldinek minősülő újpesti Molnár Lászlót, majd Zalaegerszegen Bozsik Pétert a megfelelő képesítésé híján nem engedték leülni a kispadra, másokkal viszont kivételt tettek. Ez jogszerűtlen, hallgatólagosan megtűrt eljárás. Jogi nonszensz, hogy a liga felelős valamiért, mégis folyamatosan szelektál."

Megjegyzésünkre, hogy a kemény kritikák miatt - noha éppen most jár a pro licences tanfolyamra - esetleg a jövőben nem kap munkát idehaza, Tornyi így reagált: "Nem is akarok már Magyarországon dolgozni. Tévedés, hogy az itthoni lehetőségek miatt járok a pro licences tanfolyamra. A honi élvonalban talán négy olyan csapat akad, ahol, alapos körültekintéssel, de mégis munkát vállalnék, vagy esetleg szövetségi alkalmazottként, hiszen az MLSZ vezetői s főként az edzőtestület tagjai részéről végig kollegialitást tapasztaltam. Az elmúlt időszak alapján a csömörnek olyan fokát ismertem meg, hogy már elsősorban Magyarországon kívül képzelem el leginkább a boldogulásomat."

Bánki József