Vágólapra másolva!
Szeiler József, az FTC Rt. vezérigazgatója a ferencvárosi klub szerdai sajtótájékoztatóján hétmillió forintot ajánlott fel mindazoknak a "becsületes nyomravezetőknek", akik segítenek megfejteni: mit tett a Magyar Labdarúgó Liga, az MLSZ, a mindenkori sportminiszterek, illetve a rendőri és a belügyi vezetők annak érdekében, hogy rend legyen a magyar pályákon.

Szeiler kijelentette, a Ferencváros nem szeretne egyedüli bűnbakja lenni a bajnokság utolsó fordulójában, május 30-án az Üllői úton történt szurkolói rendbontásnak, melynek következtében a csapatnak december 31-ig zárt kapuk mögött kell lejátszania hazai mérkőzéseit, valamint négymillió forintos büntetést szabtak ki a klubra és hárommilliót az FTC Rt. vezérigazgatójára.

"Körülbelül 50 millió forintos kárt okozna az MLL fegyelmi bizottságának keddi határozata, ha érvényben marad. Azonban a legszomorúbb, hogy ezzel éppen az igazi szurkolókat büntette meg a liga, míg a randalírozók elérték a céljukat" - mondta Szeiler. Hozzátette: a klub vezetői egyelőre nem döntötték el, hogy fellebbeznek-e a határozat ellen, ugyanis előbb meg szeretnék ismerni a liga részletes indoklását.

Szeiler véleménye szerint további károkat okozhat az egyesületnek, hogy a leigazolandó játékosok - mint ahogy azóta már volt rá példa - visszautasítják majd az FTC ajánlatát. A sportvezető olyan ítélettel lett volna elégedett, amely az elkövetőket örökre kitiltja az összes magyar stadionból, a probléma egyetlen megoldásának pedig azt tartaná, ha a rendőrség a továbbiakban - nyugati mintára - állami pénzen lenne jelen a sportrendezvényeken.

A vezérigazgató éppen azt tartja egyetlen hibájának, hogy nem sikerült megállapodnia a BRFK-val, de mint mondta, az Újpest elleni találkozó előtt még Lamperth Mónika belügyminiszter segítségét is kérte a sikeres tárgyalások érdekében, de ez sem vezetett eredményre. A sajtótájékoztatón egy 27 oldalas dokumentumot adtak át a megjelenteknek, amelyben az FTC hivatalos iratok és szerződések másolatával próbálja bizonyítani ártatlanságát.

A Ferencvárosnál például nem tudják, hogy feljelentéseiknek volt-e értelme, azaz indult-e nyomozás a március 4-i ZTE elleni mérkőzés kapcsán, amikor több drukker a pályára rohant, és súlyosan bántalmazott egy rendezőt, továbbá hogy indult-e eljárás azzal az illetővel szemben, aki önkényuralmi jelképet használt a múlt szeptemberi örökrangadón. Mindezt azért sérelmezi a klub, mert ha feleslegesen fordulnak a rendőrséghez, akkor soha nem érhetik el, hogy a renitensek ne jussanak be a stadionokba.

Az egyesület a rendőrség hozzáállását sem érti: ősszel meccsenként 400 ezer forintért volt rendőri biztosítás az Üllői úti összecsapásokon, de télen nem sikerült újabb megállapodást kötni a BRFK-val, pedig a korábbinál jobb feltételeket ajánlott a klub. A Ferencváros 3 órára 50 főt kért - ez mérkőzésenként 525 ezer forint plusz ÁFA-ba került volna -, de a karhatalom csak akkor biztosította volna a mérkőzéseket, ha 5 órára 100 fő lett volna a helyszínen.

Szeiler szerint a sporttörvény legnagyobb hibája, hogy csak azt írja elő: 3 ezer főnél nagyobb rendezvény esetén tárgyalásokat kell kezdeményezni a rendőrséggel a biztosításról, de azt nem szabályozza, hogy mi a teendő, ha nem jön létre a megegyezés, mint például a Ferencváros esetében. Az egykori kapus úgy véli, így akár az is lehetne a rendőrség célja, hogy rendbontásra kerüljön sor a stadionokban.