Vágólapra másolva!
Személyesen tapasztalhattuk meg, hogy kegyetlenül belehúzott a Vfb Stuttgart az edzésekbe, amelyeken már Szabics Imre is részt vett. A Bundesliga második helyén végzett, ezáltal a Bajnokok Ligája főtáblájára került württembergi együttes első tréningjén pénteken délelőtt erdei futásra került sor, délután pedig kőkemény, egymás közti játékot vezényelt Felix Magath, a stuttgartiak mestere.

A csapatkapitány Soldo, továbbá Kuranyi, Hleb, Hinkel és Amanatidisz a válogatott fellépések miatt jövő csütörtökig haladékot kapott, a többiekre azonban szombaton reggel újabb edzés, délután edzőmeccs várt. Vasárnap aztán a gárda elrepült a Németország északi részén található, Schleswig-Holstein tartományhoz tartozó Sylt szigetére edzőtáborba. Stuttgartban azonban még találkozhattunk Szabiccsal, sőt Felix Magath vezetőedző is válaszolt kérdésünkre a cottbusi Lőw Zsolt esetleges leigazolásával kapcsolatban.

Miután a Sturm Graz együttesétől három évre a Stuttgarthoz szerződött Szabics kikeveredett a rá váró autogramvadászok gyűrűjéből, az [origo]-nak ekképp számolt be első benyomásairól és az első edzésekről. "Nagyon rendesek voltak a srácok, kedvesen fogadtak, különösen Horst Heldt, akivel korábban a Sturmban már együtt játszottam" - kezdte Szabics, majd így folytatta: "Kemény edzésekkel kezdődött az alapozás, ám ha a német játékosok - akik egy hónapja szabadságon vannak - jól bírják a terhelést, akkor nekem két hét pihenőt követően szintén nem jelenthet gondot a tempó. Edzőnk, Felix Magath szigorú, a munkában nem ismer tréfát, azon kívül viszont igen, például gyakran viccelődik is, azaz nem olyan merev fazon, ahogy azt sokan gondolnák. A szurkolók szeretete ugyancsak magával ragadó, errefelé a futballistákat tényleg imádják, ami nagyszerű érzés."

"Amint visszajövünk az edzőtáborból, keresek magamnak lakást, ebben is Horst Heldt segít nekem, amit aztán a németországi szokásoknak megfelelően magamnak kell berendezni, ebben viszont az édesanyámé lesz a főszerep. A Bundesliga, a német kupa, és a Bajnokok Ligája óriási kihívás számomra, s biztos vagyok abban, hogy a grazi évekkel ellentétben Stuttgartban nem kell három évet várnom arra, hogy stabilizáljam a helyem a csapatban. Lehet, hogy eleinte nem leszek a kezdő tizenegy tagja, de egy éven belül biztosan" - tette hozzá a magyar csatár.

Ezt követően Felix Magath, a VfB trénere Szabicsról és Lőw esetleges leigazolásáról a következőket mondta az edzőpálya szélén. "Szabics az elmúlt szezonban és az elmúlt hónapokban remekül játszott, ekkor figyeltünk fel rá mi is. Számítunk a segítségére, pontosabban a góljaira, amivel hozzájárulhat a csapat sikereihez. Lőw szerződtetése érdekel bennünket, ám a klub anyagi gondjai miatt egyelőre nem tudjuk, hogy sikerül-e megszerezni őt a Cottbustól."

Mint megtudtuk, a Barcelonát is megjárt brazil Geovanni leigazolása is szóba került, ám a klubnak jelenleg mintegy 16 millió eurós adóssága van, így ezt az üzletet is nehéz lesz nyélbe ütni. Nem véletlenül emlegetik a Gottlieb Daimler-stadion környékén, hogy a financiális gondok miatt is fontos, hogy a csapat minél jobban szerepeljen a jól fizető Bajnokok Ligájában.

A tavalyi keretből egyébként a kapus Ernst, a középpályás Seitz és a csatár Dundee távozott, érkezett viszont a kapus Heinen a török Denizlisporból, a horvát Vranjes Leverkusenből, a brazil Cacau Nürnbergből, a fiatal Lamm a Bayern Münchentől, no meg Szabics Imre a Sturmból. A visszavonult Balakov pedig, mint kiderült, mégsem lesz Magath pályaedzője, hanem a klub menedzserének első asszisztenseként tevékenykedik a jövőben.

Bánki József