Vágólapra másolva!
Múlt csütörtökön Máltán, a Birkirkara elleni UEFA-kupa selejtező első fellépésén az 5-0-s győzelemmel keserves szériát szakított meg a Ferencváros, hiszen előtte a zöldek három forduló alatt egyetlen bajnokit sem nyertek meg. Ráadásul a valettai 5-0 során Garami József csapata az eltiltott Szűcs Lajos és Lipcsei nélkül is jól játszott.

- Minek tudja be csapata hirtelen formajavulását? - kérdeztük a szakmai igazgatót.
- Annak, hogy Máltán végre berúgtuk a helyzeteinket. A játékunkkal ugyanis a korábbi bajnokikon sem volt különösebb problémám, csupán a helyzetkihasználással. A máltai mérkőzésen viszont ziccereink zömét értékesítettük, ráadásul végig türelmesen futballoztunk. Örültem ennek, hiszen miután erkölcsileg, anyagilag, valamint a hat pont levonásával irreálissá téve a bajnokságot, szakmailag is el akarják lehetetleníteni a Ferencvárost, igenis nekünk minden apró siker számít.

- Tervezi, hogy pihentet néhány kulcsjátékost a visszavágón?
- Egy-két fiatal labdarúgónak ugyan lehetőséget adok, ugyanakkor fontosnak tartom, hogy minél többet játszanak együtt és lendüljenek minél jobb formába Lipcseiék. Ezért kevés változtatást tervezek az alapcsapatban.

- Említette a rossz helyzetkihasználást. Ezek szerint elsősorban a csatársorban akadnak gondjai?
- Ez kétségtelen, hiszen Tököli ugye, eleve hiányzik, míg Jovicnak még egy mérkőzésre szól az eltiltása, így vérbeli csatárként maradt az újonnan igazolt Sasu, aki jó futballista, ám mivel kissé későn került hozzánk, némi lemaradása van a felkészülésben.

- A mostani periódust hova helyezi edzői karrierjében?
- A legnehezebb időszakot élem edzőként, jóllehet, voltam hasonló szituációban, ám akkor nem volt ilyen magas az elvárás a csapattal és velem szemben sem. Többek között ezért is bosszant a klubot ért súlyos büntetés, mert ezzel eleve irreálissá tették a bajnokságot.

- Ettől függetlenül mostanában mintha kezdene bizakodóbbá válni.
- Ez valóban így van, s nagyon bízom abban, hogy a csapat hamarosan újra magára talál a bajnokikon is, például már a hét végi MTK elleni örökrangadón. Ráadásul néhány hét múlva a lelkes ferencvárosi szurkolótábor is újra buzdíthatja az együttest, ami az eredményességünkön nyilván javít majd.

Máltára Tököli Attila is elkísérte az együttest, amit a társak örömmel vettek, míg a zöldek berkein belül ezt a közeli visszatérés apró jelének tekintik. Mint közismert, Tökölit az említett Debrecen elleni záró bajnokin verték meg az elvesztett bajnokság miatt elkeseredett hazai fanatikusok, ami után a center bejelentette, képtelen lenne az Üllői úton maradni. Azóta szülővárosában, Pécsett edzett, akadt több külföldi ajánlata is, amelyek a hírek szerint az anyagiakon hiúsultak meg. Annak ellenére, hogy Szeiler József, az FTC Rt. vezérigazgatója a Tököli búcsúzásakor tartott Üllői úti sajtótájékoztatón kijelentette, ha kell, kevesebb pénzt kérnek a csatárért, hogy segítsenek neki. Persze ez ügyben azért még mindig Várszegi Gábor szava a döntő.

Bánki József