Vágólapra másolva!
Az Arany Ászok Liga ötödik fordulójának zárómérkőzésén az Újpest 1-1-es döntetlent játszott a Ferencvárossal. A lila-fehérek feljöttek a harmadik helyre a tabellán, míg a hatpontos levonással sújtott Fradi már nem nulla, hanem egy ponttal áll a táblázat tizenegyedik helyén.

Arany Ászok Liga, 5. forduló:
Újpest FC - Ferencvárosi TC 1-1 (1-0)
Megyeri út, 6000 néző
vezette: Kassai
Újpest: Vlaszák - Szélesi, Urbán (Tamási, 46.), Juhár, Nagy G. (Vanczák 57.) - Simek, Farkas, Erős K., Polonkai - Kovács Z., Szanyó (Bükszegi, 45.).
Ferencváros: Szűcs - Bognár, Dragóner, Kiss (Szkukalek, 46.) - Kriston, Zováth, Lipcsei, Kapic - Rósa D., Gera - Jovic (Leandro, 78.).
gól: Simek (9.), illetve Gera (61. - 11-esből)
sárga lap: Erős K. (4.), Tamási (53.), Vanczák (77.), Farkas (86.), illetve Lipcsei (29.), Bognár (72.)

Első félidő

Az Újpest remekül kezdte a találkozót, a lilák már a 9. percben vezetést szereztek, ráadásul egy szépségdíjas találattal. A kezdőkörnél Polonkai iramodott meg, majd szöktette Simeket, aki 20 méterről ívelt kapura, a Fradi kapusa, Szűcs elcsúszott, a labda pedig a kapuba hullott (1-0). ("Nagyon sajnálom a gólt. Ahogy hátraléptem, megbotlottam a lábamban, így nem tudtam menteni. Mindent el fogunk követni a fordításért" - mondta a gólról Szűcs az ftc.hu-nak a szünetben.)

Középkezdés után rögtön egyenlíthetett volna az FTC, de Gera passza után Jovic szorongatott helyzetből, 13 méterről leadott lökete a bal kapufa mellett suhant el. Kilenc perccel később Farkas ívelt középre, Kovács bal alsó sarokba tartó fejesét Szűcs csak üggyel-bajjal tudta hárítani.

A 41. percben Erős Károly 26 méterről próbálkozott hatalmas bombával, Szűcs azonban a helyén volt. Ekkorra a hazai publikum már "megtalálta" a nemrégen még Újpesten focizó Rósa Dénest, aki egy gyönyörú mentéssel válaszolt a rigmusokra: Simek elfutott a jobbszélen, keresztlabdájára Polonkai startolt rá, de óriási helyzetben nem tudott kapura lőni, mert az ötös bal oldali sarkánál Rósa becsúszással tisztázott.

Második félidő

A második játékrészben egy szűk negyedórát kellett várni az első helyzetre, amit a Fradi hagyott ki: Gera a jobbösszekötő helyéről szépen ívelt a tizenhatoson belül üresen álló Jovichoz, aki fejjel letette a labdát a tőle jobbra, a kapuval szemben álló Kristonnak, ám a középpályás 6 méterről Vlaszákba lőtt. Két percre rá egyenlített a Ferencváros: a büntetőterületen belül meglóduló Jovic elől Juhár szabadított fel látszólag szabályos eszközökkel, a játékvezető azonban tizenegyest ítélt. A büntetőt Gera jobb belsővel a jobb alsóba helyezte (1-1).

Tíz perccel a rendes játékidő vége előtt Gera mint a sakkbábukat, úgy döntögette le szólója alkalmával az Újpesti védőket: a balszélen három lila-fehér játékost is elfektetett, a büntetőterületen belül azonban Juhár végül "elkotorta" előle a labdát.

Mindkét együttes vehemensen kezdte a mérkőzést, majd egy nagyszerű támadás végén a hazaiak szereztek vezetést. A gól meglepő módon nem tett jót a találkozónak, ugyanis az Újpest őrizte minimális előnyét, míg a Ferencváros nem tudta feltörni a hazaiak védelmét.

A második félidő elején inkább a hazaiak akarata érvényesült, de 15 perc elteltével váratlanul magára talált a Ferencváros, s előbb Kriston elhibázta kihagyhatatlannak tűnő lehetőségét, majd Gera büntetőből már nem rontott. Az egyenlítés után kiegyenlítetté vált a játék, majd a hajrára ismét az Újpest került fölénybe, ám a győztes találatot már nem sikerült megszereznie.

Mezey György (Újpest): "Jó mérkőzés lett volna, ha Kassai játékvezető nem teszi tönkre. Négy sárga lapot kaptunk, míg Kovács buktatásáért nem adott tizenegyest. Nem voltak reálisak a körülmények, egyenlő esélyeket kellett volna adni mindkét félnek. Ez volt az ötödik tizenegyes, amit a bajnokságban a Ferencváros kapott. Mégsem a külső körülményekre fogom a döntetlent, mert a büntetőt tízperces kapkodás előzte meg. Ilyen nyomás alatt is helytálltak a játékosaim."

Garami József (Ferencváros): "A gól megfogott bennünket, és az Újpest az első félidőben jobban játszott, mint mi. A második félidőben feljöttünk, és úgy érzem, megérdemelten egyenlítettünk. Jó iramú mérkőzésen igazságos döntetlen született. Az első 45 percben keveset passzoltunk, a másodikban többet, de még ekkor is több mozgás kellett volna. Értékes pontot szereztünk, főleg, ha beszámítom, hogy sok nehézséggel kellett megbirkóznunk az utóbbi időben."