Vágólapra másolva!
Hatalmas esélyt szalasztott el kedden a magyar olimpiai (U21-es) labdarúgó-válogatott, mert ha győz Lettországban, akkor a 4. csoport 1. helyéért léphetett volna pályára október 10-én Lengyelország ellen. Róth Antal együttese azonban csapnivaló játékkal 2-0-s vereséget szenvedett a Daugava-stadionban.

Ezzel ugyan még nem került veszélybe a második pozíció, de az olimpiai részvételért is zajló küzdelemtől gyakorlatilag elbúcsúzott a Róth-csapat. A tíz csoportból ugyanis az elsők mellett a hat legjobb második helyezett harcol tovább. A magyarok már kilenc pontot veszítettek azzal, hogy korábban a lengyelektől és a svédektől is kikaptak, akik most 1-1-et játszottak, s ez a fehér-pirosaknak csoportelsőséget jelent.

Pedig kedden nem a világelitbe tartozó válogatottat kellett volna legyőzniük Bajzátéknak, de a rengeteg hiba megbosszulta magát. A szünetig elképzelés nélkül, roppant pontatlanul futballoztak a vendégek, egyszer sem veszélyeztették komolyabban Eltermanis kapuját. Pedig motiváció lehetett volna az is, hogy az ekkor még csak négypontos előnnyel listavezető lengyelek 1-0-s hátrányban voltak...

A szünet jót tett a magyaroknak, mert a második játékrészt nagyobb lendülettel kezdték, de csak ez dicsérhető, mert a hibaszázalék alig csökkent. Az 50. percben Torghelle Sándor lövését a lett kapus a kapufára tolta, s tíz perccel később a hazaiak "felszolgálták" az első feketelevest, Butriks szögletét Kalnins bólintotta a kapuba.

A gól végképp megzavarta a Róth-csapatot, felesleges reklamálások, további elképesztő hibák borzolták a maroknyi szurkolótábor és a vezetők idegeit. A 73. percben a mérkőzés talán legszebb egyéni akciója mégis kis híján egyenlítést hozott, Németh Norbert a keresztlécre találta el, s ezzel el is lőtte puskaporát a vendégválogatott. Tíz perccel a lefújás előtt Kalniks újra bevette Balogh János kapuját, s végképp elvette a rivális kedvét.

A kissé hitehagyottan játszó magyar együttes számára marad a keserű tanulság: az esélyesség terhét el kell tudni viselni, főleg, ha nagy célokért szeretne harcolni.