Vágólapra másolva!
Kolláth György alkotmányjogász szerint a Magyar Labdarúgó Liga nem tilthatja ki az országos tv-csatornákat a stadionokból és ugyancsak nem tilthatja meg a sportszervezetekhez tartozó személyeknek, hogy nyilatkozzanak.

"Minden képzeletet felülmúl, ami a magyar labdarúgásban történik" - mondta hétfőn Kolláth György. "Egy hírügynökségnek sem lehet megtiltani, hogy tudósítson egy nyilvános magáneseményről, sőt ehhez még általában akkreditálás sem szükséges. Ugyanúgy a liga nem teheti meg, hogy nem engedi be a kamerákat a pályákra. A médiatörvényben előírt 50 másodperces összefoglaló arra az esetre vonatkozik, ha valamelyik társaságnak kizárólagos közvetítési joga van, a többinek ennyi áll rendelkezésre, hogy beszámoljon az adott eseményről. Ebben az esetben azonban még ez a szabály sem korlátoz. De hogy a liga megtiltja az edzőknek, sportvezetőknek, hogy nyilatkozzanak, ez elképesztő, hiszen felnőtt emberekről van szó, a liga nem tulajdonosa a kluboknak. Egy őrült kapitalista mondhatja a rabszolgájának, hogy ha kinyitod a szádat, repülsz, de nem a sötét középkorban élünk."

Az alkotmányjogász úgy véli, tömény pánik, ami a sportközvetítések terén történik, a dolgok önmaguk paródiájába fordulnak. Hozzátette: van a sorsnak humorérzéke, mert éppen Szicílián, a maffiafilmekből jól ismert Corleone város közelében tartózkodott, amikor meghallotta a hírt. "Meg kellene állítania az MLSZ-nek a ligát, a szövetséget pedig a sportkormányzatnak vagy az ügyészségnek" - szögezte le Kolláth György.

Az MTV kuratóriuma csütörtöki ülésén egyhangúlag elutasította a labdarúgó Arany Ászok Liga mérkőzéseinek közvetítéséről szóló szerződéstervezetet. A kuratóriumi elnökség támogatja, hogy az MTV közszolgálati kötelezettségeinek eleget téve vállalja a találkozók közvetítését, jogdíjat azonban csak abban az esetben fizet, ha a liga arra tendert ír ki és piaci versenyben derül ki a jogdíj valós értéke. A sajtóban megjelent információk szerint az MTV évi 450 millió forintot fizetett volna a közvetítésekért - ha a kuratórium jóváhagyja a szerződéstervezetet.

Az MLL válaszlépésként pénteken úgy döntött, további határozatig semmilyen országos tv-csatorna nem engedhető be az NB I-es, illetve NB I B-s találkozókra. A liga megtiltotta, hogy a sportszervezetekhez tartozó személyek - klubvezetők, edzők, labdarúgók - nyilatkozzanak országos tv-csatornának.

Az MTV Rt. hétfőn nem kívánt állást foglalni az ügyben. "A kuratórium határozata az MTV számára kötelező erejű, a ligának az MTV-vel kapcsolatos állásfoglalása ismeretében születik döntés arról, mi lesz a következő lépés az ügyben" - mondta Csorba Mária sajtóreferens.

Szieben László ligaigazgató pénteken kijelentette: az idei szezonban az MTV által közvetített találkozókért 80 millió forintot követelnek a közszolgálati csatornától.